StoryEditorOCM
Crna kronikaKRIV JE VLASNIK |

SUD JE PRESUDIO: Neodgovorni vlasnik psa osuđen uvjetno na 4 godine

Piše Ahmet Kalajdžić
Foto: Marko Todorov/CROPIX
24. listopada 2020. - 16:10
Zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti, umirovljenik M. L. (67) iz Češke Republike pravomoćnom je presudom dubrovačkog Općinskog suda oglašen je krivim i osuđen na vremensku kaznu od godinu dana zatvora. Primjenom zakonskih odredbi kazna je preinačena u uvjetnu uz rok kušnje od četiri godine.
 

Pas bez brnjice

Češki umirovljenik je okrivljen da je opasnim sredstvom iz nehaja izazvao opasost po život i tijelo ljudi, a tim su kaznenim djelom prouzročene teške tjelesne ozljede jedne osobe. Naime, on je 24. svibnja prošle godine oko 16 sati, u mjestu Luka Dubrava u općini Ston, pored ceste i u blizini kuće u valsništvu E. I. konopcem debelim 1 centimetar te dugim 1,88 metara, za drvenu klupu svezao svog psa pasmine Mastif, starog godinu dana i težine 40 kg. Ostavio ga je bez zaptitne brnjice, čime nije osigurao da špas ne bude bezopasan po okolinu.
Sud je zaključio kako je češki umirovljenik lakomisleno zaključio da je takvo vezivanje dovoljno da ne izazove opasnost po život i tijelo ljudi. Oko 17 sati je, prilikom prolaska cestom mještanke Z.B. ničim izazvan, mastif prekinuo povodac i napao je, skačući po njoj i pokušavajući je ugristi za vrat, lice i glavu. Žena se branila te ju je pas počeo gristi po rukama, a potom i više puta pokušao ugristi u predjelu glave.
 

Opasni ugrizi

Od siline napada, ogromni je pas srušio ženu na tle te ju ke više puta ugrizao za desnu ruku i potkoljenici desne noge, pri čemu su joj nanesene teške tjelesne ozljede u vidu ugriznih rana te prijeloma vrata lijeve bedrene kosti.
Umirovljenik je izjavio kako se osjeća krivim te je prema izrečenoj presudi platio troškove sudskog postupka i troškove medicinskog vještačenja patologa dr Igora Borića u ukupnoj visini od 2.173,75 kuna kao i troškove svog odvjetnika koji ga je branio na sudu.
27. travanj 2024 18:46