StoryEditorOCM
Crna kronikaPolicajac pod sumnjom

Slučaj Čegar: Općinski sud u Dubrovniku izrekao kaznu suspendiranom šefu policije Federacije BiH, pred dubrovačkim sudom prijetio je novinarki: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Piše DV
22. travnja 2023. - 19:03

Zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Općinski sud u Dubrovniku nepravomoćno je osudio Zorana Čegara, suspendiranog šefa Sektora uniformirane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), na uvjetnu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci, piše CIN.

image


Nastavak suđenja u slučaju korupcije Zorana Čegara.
 

Bozo Radic/Cropix

Kazna neće, kako navode, biti provedena ako Čegar dvije godine ne počini novo krivično djelo. Uz to, Sud je odredio da mora platiti oko 210 maraka za troškove kaznenog postupka, navodi Mediacentar online.

U obrazloženju Suda navedeno je da je Čegar krajem listopada prošle godine ispred zgrade Općinskog suda u Dubrovniku novinarki uputio prijetnje koje su kod nje izazvale osjećaj straha. Nezadovoljan tekstom koji je CIN objavio u vezi s njegovom imovinom, novinarki je tada, uz ostalo, poručio da će joj iščupati grkljan.

Novinari su, podsjetimo, otkrili da je Čegar tijekom 20 godina u policijskoj službi stekao nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u BiH i Hrvatskoj, kao i više automobila, brodica, motocikle i motorne sanjke. Naveli su kako je često trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Dio imovine je stekao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsificiranim dokumentima zbog čega su pokrenuti parnični i kazneni postupci pred nadležnim sudovima, navodi CIN.

image

Okrivljeni Zoran Čegar i zamjenik dubrovačkog općinskog državnog odvjetnika Ante Vetma

Bozo Radić/cropix/

Presuda za prijetnje novinarki, navode, donesena je 14. travnja 2023. godine, deset dana nakon podizanja optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku koje je predložilo Sudu da izda kazneni nalog. Radi se o zakonskoj mogućnosti koja podrazumijeva izricanje kazne bez provođenja glavne rasprave, što je Općinski sud u Dubrovniku prihvatio.

Čegar ima pravo uložiti prigovor na nepravomoćnu presudu u roku od osam dana od dana prijema kaznenog naloga. Ako to ne učini, sudska odluka će postati pravomoćna, javljaju Mediacentar online.

Zbog prijetnji novinarki i krivičnog postupka koji se u Dubrovniku vodi protiv njega za kazneno djelo prevare, Čegar je suspendiran s pozicije šefa Sektora uniformisane policije FBiH i smijenjen s mjesta predsjednika Policijskog odbora za policijske službenike FBiH.

Dubrovački vjesnik je, podsjetimo, izvještavao kako se Čegar pred dubrovačkim tribunalom našao po optužnici Općinskog državnog odvjetniuštva Dubrovnik koje ga tereti da je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo u vlasništvu  tvrtke. Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom, tvrdi se u optužnici, gdje još stoji kako mu je Marković povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

25. travanj 2024 01:21