StoryEditorOCM
Crna kronikaPod sumnjom zbog višestruke prijevare

Šef policije BiH uskoro pred dubrovačkim sudom, terete ga zbog neisplate mljetskom poduzetniku

Piše DV
25. listopada 2022. - 15:39

Šef policije Federacije BiH Zoran Čegar je optužen za prijevaru u Hrvatskoj, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) koji donosi kako je policijski dužnosnik neke nekretnine stjecao fiktivnim ugovorima i krivotvorenim dokumentima, a pojedini poslovni partneri tvrde da ih je prevario i ucijenio i traže pravdu na sudovima. Čegar je one koji nisu pristajali na takvo trgovanje tužio zbog prijetnji ili zastrašivao policijskim istragama.

Kako dalje navodi CIN, na Općinskom sudu u Dubrovniku krajem listopada početi suđenje Čegaru kojeg Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku optužuje za prijevaru. Prema optužnici, Čegar je za 20 tisuća eura oštetio tvrtku za iznajmljivanje brodica i auta ‘Prožura‘ s otoka Mljeta u vlasništvu Darka Markovića.

Prema navodima Odvjetništva, Čegar je sredinom 2017. godine zatražio od Markovića da mu ‘Prožura‘ proda automobil i plovilo. Rekao mu je da će platiti kada proda zemlju u BiH.

Doznaje se i da je Marković Čegaru povjerovao i predao plovilo i automobil uz punomoć za raspolaganje. Umjesto da plati 20 tisuća eura, Čegar je tražio kupnju još jednog plovila vrijednog 40 tisuća eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema navodima Odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je uzvratio kaznenom prijavom u BiH, tvrdeći da, zapravo, Marković njemu duguje 44 tisuće eura.

Novinari CIN-a su pronašli Markovića na Mljetu, ali on nije želio razgovarati o ovoj temi jer je svjedok u postupku.

Prema Kaznenom zakonu RH, za prevaru u kojoj je pričinjena velika materijalna šteta poput ove za koju se tereti Čegar, propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

 

26. travanj 2024 18:22