StoryEditorOCM
Crna kronikaUZNEMIRENI OTOČANI:

POMORSKO DOBRO JE PRAVO SVIH Policija će provesti izvide o mogućoj prevari gostiju o privatnosti otoka,ali kako izliječiti traumu djeteta?

Piše Dora Lozica
24. kolovoza 2021. - 12:49

Nakon incidenta koji je dogodio u nedjelju, 22. kolovoza na otočiću Pločica pokraj zapadnoj dijela otoka Korčule, oglasile su se i institucije. Podsjetimo, Slavena Stipkovića iz Blata, koji se cijeli život kupa na otočiću, napali su Talijani tjerajući ga s Pločice tvrdeći kako su oni vlasnici. Do sad neviđenu agresiju koja je potresla otočnu javnost, Slaven je prijavio policiji, pomorskoj policiji, a mi smo za komentar i detalje pitali i Plovput d.o.o. i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Jutros smo dobili odgovor Policijske uprave dobrovačko-neretvanske kojeg prenosimo u cjelosti. Talijani su otišli i korak dalje, prijavili su Slavena da ih ometa na njihovom privatnom otočiću koji u stvarnosti pripada Republici Hrvatskoj.

-Možemo potvrditi da je nadležna policijska postaja u nedjelju, 22. kolovoza u 13,25 sati zaprimila dojavu vlasnika agencije koji na otoku Pločica posjeduje apartmane, o uznemiravanju gostiju koji trenutno koriste apartmane, od strane više mlađih osoba.

Postupajući po dojavi  na otoku su zatečeni samo gosti, talijanski državljani, koji su u izjavi naveli da su od strane agencije koja im je iznajmila apartmane informirani kako je otok u privatnom vlasništvu što im je dalo za pravo pretpostaviti kako na otok ne smije nitko pristupiti, zbog čega su ušli u verbalni konflikt sa spomenutom grupom mlađih osoba koji su nakon toga napustili taj dio pomorskog dobra.

Budući da dolaskom na mjesto događaja nije zatečeno narušavanje javnog reda i mira te da, osim navedene dojave, ova Policijska uprava nije zaprimila niti jednu drugu dojavu o prijetnjama i odvezivanju polovila, nije bilo osnove za dalje policijsko postupanje, međutim svakako će se provesti izvidi na okolnosti možebitne prijevare gostiju o privatnosti otoka u što ćemo uključiti i druge nadležne institucije.

Ukoliko se gospodin kojeg navodite u upitu osjeća oštećenim nekim protupravnim ponašanjem svakako ga pozivamo da se obrati nadležnoj policijskoj postaji koja će temeljem zaprimljene prijave provesti kriminalističko istraživanje.

Vezano za navedenu temu držimo važnim istaknuti da se svatko ima pravo služiti pomorskim dobrom sukladno njegovoj prirodi i namjeni, to se zove opća uporaba. Za gospodarsko korištenje pomorskog dobra nadležna jedinica lokalne samouprave izdaje koncesiju koja može djelomično ili u cijelosti ograničiti opću uporabu, ali za to treba postojati rješenje, a takvih koncesija je generalno jako malo.

Pomorsko dobro  spada u nadležnost lučke kapetanije, a ukoliko zbog korištenja pomorskog dobra dođe do nekog oblika protupravnog ponašanja u smislu remećenja javnog reda i mira ili tome sličnog ponašanja, u postupanje se uključuje i policija“, odgovorili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Ukratko, policija je ustanovila kako su Talijani, uvjetno rečeno, prevareni, netko im je iznajmio apartman na svjetioniku, a usput ih je uvjerio kako je otočić privatan. Budući da službeno odgovor Plovputa još uvijek čekamo, nazvali smo njhov Odjel na turizam gdje nam se javio voditelj odjela Hrvoje Mandekić:

-Policija je pogrešno ustanovila, a Talijani su očito krivo shvatili. Smještaj su bukirali preko nas, u vaučeru im točno piše da su iznajmili samo apartmane, vaučer im je na talijanskom jeziku. Nemoguće je iznajmiti cijeli otok- objasnio je Mandekić.

Otočić Pločica je u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno Plovputa koji predstavlja interese države, kaže nam Mandekić. Budući da su vlasnici Pločice, ne treba im nikakva koncesija niti koncesijsko odobrenje, za taj otočić nisu izdani nikakvi službeni ugovori. Otočić je javno pomorsko dobro i kao takav je dostupan svima koji na njega žele pristati, kupati se, privezati barku i uživati u moru i suncu. To nam je potvrdila i Ivana Škarić, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture:

-Nastavno na vaš upit oko incidenta na otoku Pločica, možemo Vas izvijestiti na istom nema nositelja koncesijskog odobrenja, međutim dio zgrade svjetionika se koristi u svrhu turizma. Svakako ističemo kako je pomorsko dobro opće dobro u općoj upotrebi na koje svi građani imaju jednako pravo- navodi glasnogovornica Škarić.

Ipak, to je pravo u nedjelju bilo uskraćeno Slavenu koji se na Pločici kupa cijeli život. Ne samo uskraćeno, već je njegovo četverogodišnje dijete doživjelo traumu, Talijani su ga vrijeđali, agresivno tjerali, odvezivali mu barku privezanu za kraj, a njegovoj supruzi su ukrali kupaći kostim.

Mandekić nije želio komentirati incident, tko je Talijane uvjerio da je otočić samo njihov ostaje misterij. Plovput u svjetioniku na Pločici iznajmljuje dva apartmana, jedan za šest, a drugi za osam ljudi. Jedan dan košta oko 1200 kuna.

06. svibanj 2024 01:10