StoryEditorOCM
Crna kronikaIZVANREDNA PRESICA

Policija o napadima nakon utakmice u Zagrebu: ‘Nas je bilo samo 16, a njih nekoliko stotina, bili smo nadjačani, morali smo pucati. Napali su raketama blizu benzinske postaje...‘

Piše DV /JL
22. svibnja 2022. - 14:41
Zagreb, 210522. Lucko Zatvorena autocesta Lucko - Karlovac zbrog sukoba Torcide s policijom nakon derbija Dinamo - Hajduk.  Ranko Suvar/Cropix

- Kolege su bile desetorostruko brojčano nadjačane, 16 kolega je bilo, a počinitelja nekoliko stotina. Napad je izvršen agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, aparata za gašenje požara i policijski službenici su izdali upozorenja i zapovijedi da se prestane. Upotrijebili su sredstva prisile, palice, ni to nije dalo rezultata. Ispalili su nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja. Takav postupak dao je rezultat da su se povukli, to je dalo rezultata, snage su imale vremena pješice pritrčati i raditi na uspostavi reda i mira, rečeno je danas na izvanrednoj press konferenciji policije nakon navijačkih izgreda rano jutros u Zagrebu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

- Došlo je do narušavanja javnog reda i mira, policija je postupala s ciljem zaštite života. Bila je to utakmikca visokog rizika. U svim tim situacijama odgovorno pristupamo izradi sigurnosnih procjena i planova. Imamo iskusne djelatnike koji znaju osiguravati takve utakmice, rečeno je na početku konferencije.

- Osiguranje utakmice je provedeno s najveće razine, utakmicom je rukovodio načelnik PU i sam sam bio tamo. Danas mjere ocjenjujemo kao jako dobre. Dokaz je cijela sezona koja je odrađena s niz visokorizičnih utakmica bez incidenata. Iz medijskog prostora uočavamo da se kao problem krije nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentom na stadion. Organizator je prije četiri dana dao uputu navijačima Hajduka koja je procedura, da se dva sata ranije dođe na pregled i postavlja transparent. Oni su se na to oglušili i htjeli su ući s transparentom odmah prije utakmice. To je u nadležnosti organizatora utakmice, policija tu ne donosi odluke, prenosi jutarnji.hr.

01. lipanj 2024 09:46