StoryEditorOCM
Crna kronikaNEVRJEME PRAVILO PROBLEME NAUTIČARIMA

Policija na moru kod Šipana spasila sedmero iz tonućega glisera

Piše DV
13. kolovoza 2017. - 17:39


Nevrijeme koje je tijekom noći sa subote na nedjelju pogodilo južni Jadran izazvalo je tri pomorske nesreće koje su ipak prošle bez većih posljedica. Naime, prema izvještaju Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u 05.40 sati službenici Pomorske policije, u blizini otoka Šipan, iz mora su spasili 7 neozlijeđenih osoba.
– Njihovo plovilo, gliser s hrvatskom zastavom, ubrzano je primao more te ga je od potapanja spasila druga privatna brodica, čija je posada havarirani i tonući gliser uzela u tegalj i nasukala ga na obalu Lopuda. Službenici LK Dubrovnik u komunikaciji s policijskim službenicima prenijeli su obavijest da je svih sedam članova posade havariranoga glisera zbrinuto i nitko nije ozlijeđen, dok je očevidom na mjestu nasukavanja utvrđeno da gliser nije opasnost za plovidbu drugim sudionicima u pomorskom prometu, nema onečišćenja mora i morskog okoliša te je vlasniku izdan nalog za komercijalno odsukavanje – stoji u izvješću.
Zbog nevremena, u problemima se kod otoka Korčule prvo našla hrvatska jedrilica "Bevanda" dužine 14 metara na kojoj se nalazilo 10 talijanskih turista. Jedrilici je u 1,35 sati prijetilo nasukavanje u uvali Prihonja na sjevernoj strani otoka pa je u pomoć stigla brodica lučke kapetanije iz Vele Luke.
No, kako ona nije mogla tegliti jedrilicu, pozvana je spasilačka tvrtka "SeaHelp", čija je brodica u 4.30 sati "Bevandu" doteglila u Velu Luku. Drugi slučaj dogodio se u 3.05 sati kada se jedrilica "Escape" otrgnula sa sidrišta kod Cavtata, nakon čega ju je tramontana odnijela u plitku uvalu Tiha te joj je prijetilo nasukavanje. U pomoć im je pohitala brodica Lučke kapetanije te brodica spasilačke tvrtke "EmergenSea", ali posada jedrilice uspjela se usidriti na sigurnoj dubini.

28. travanj 2024 18:54