StoryEditorOCM
Crna kronikaRAT ZA PARCELU

Nova drama u Zagori: poznati lokalni čelnik ‘zabarikadirao‘ vozilo u namjeri da spriječi ‘oslobađanje‘ ceste do kuće dalmatinskog tajkuna. U selu je više policije nego stanovnika

Piše Mate Primorac/SD
8. prosinca 2022. - 13:16
Tomislav Miočević postavio je svoj Suzuki na parcelu koju smatra svojim vlasništvom, dok ju je Grad Vrgorac proglasio nerazvrstanom cestomMate Primorac

Sukob Tomislava Miočevića, hrvatskog branitelja i bivšeg predsjednika Mjesnog odbora Kozica, s makarskim poduzetnikom Matom Jujnovićem, vlasnikom nekoliko prijevozničkih tvrtki i autobusnih kolodvora u priobalju i Zagori, traje već duže vrijeme, donosi Slobodna.

Sve je kulminiralo je kad je Grad Vrgorac, temeljem Zakona o cestama, dio privatnog vlasništa na koje Miočević polaže pravo proglasio nerazvrstanom cestom, a samo tim putom Jujnović može doći do svoje stare obiteljske kuće. Naime, bivši seoski "glavar" zatvorio je tu cestu ispred svoje kuće, nakon što je, kako tvrdi, bio fizički napadnut, odnosno udaren automobilom od strane spomenutog poduzetnika.

Jujnović je cijelu priču demantirao, tvrdeći da to nema veze s istinom. No, klupko se zakotrljalo dalje, a sad je stvari u svoje ruke preuzeo Grad i njegove službe, uz asistenciju policije.

Pogled s vijugave ceste prema Miočevićevoj kući, dao je naslutiti da se danas sprema nešto ozbiljno, nekoliko policijskih automobila već je bilo parkirano oko sporne parcele, a treće uklanjanje prepreka sa zemljišta nije bilo ni počelo. Kada smo parkirali automobil, imali smo što vidjeti, u pojačanje vrgorskim policajcima došli su pripadnici interventne policije iz Splita.

Sporna nekretnina na koju je Miočević ovog puta parkirao svoj Suzuki bila je ograđena policijskom trakom, a 12-13 policajaca bilo je raspoređeno uokolo, a mjesto broji gotovo jednako stalnih stanovnika. Uskom cestom pristizala je i cisterna Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Vrgorac" s dva vatrogasca.

image
Mate Primorac

Samo se čekao još dolazak komunalnog redara Željka Ercega. Sve je bilo spremno, a Miočeviću - ni traga. Prošli put je spriječio uklanjanje nakon što se polio benzinom i prijetio da će se zapaliti.

Sve okupljene već je pomalo počeo nagrizati hladan zrak, a onda se nakon 10 minuta, s kapom preko glave kao u nekom filmu, uz pratnju svog odvjetnika Nikole Pervana, Miočević spustio prema jakim policijskim snagama.

- Dečki, ovo je moje privatno vlasništvo. Ne znam, zašto ovo sve radite - krenuo je bivši mjesni čelnik s pričom prema policajcima, dok su se oni poredali u dva reda kako bi ga spriječili da dođe do svojeg vozila.

U međuvremenu je došao i komunalni redar, zadužen za uklanjanje prepreka. Miočević ga je upitao:

- Na osnovu čega krećete u ovo?

- Temeljem Zakona o cestama - odgovorio mu je Erceg.

S druge strane, odvjetnik Pervan se okrenuo prema nama i dodao.

- Vidjet ćemo kako će proći intervencija, pa ćemo odlučiti koje pravne korake dalje poduzeti.

Redar se uhvatio mobitela, dok nisu došli djelatnici "Gradske čistoće" koji su trebali ukloniti metalnu ogradu oko Miočevićeva automobila i kamene gromade do njega. Jedan radnik okrenuo se prema komunalnom redaru, i rekao:

- U ovo ne ulazim bez naloga.

Na to mu je Erceg pokazao nalog i komunalci su upalili brusilicu. Uklanjanje prve ograde je već bila pri kraju, kad se agregat ugasio.

image
Mate Primorac

- Ne znam što mu je, da nije netko slučajno u njega ulio benzin umjesto dizela - dobacivali su jedan drugom.

- Zvat ću ja u "Komunalno", mora biti još jedan agregat. Otiđite po njega - kazao im je komunalni redar.

U jednom trenutku prišao nam je voditelj tima Interventne policije, vjerovatno ne znajući da se radi o potpisniku ovih redaka.

- Momak, što se ovdje događa? O čemu se radi ovdje. Mi smo pozvani kao asistencija državnim tijelima.

Naš kratki razgovor prekinuo je žuti kamion, odnosno "pauk" dubrovačkih registracijskih oznaka.

- Momci, dobro pripazite, ako mi oštetite automobil, platit će te to. Prijava vam ne gine - upozorio ih je Miočević, dok su oni razrađivali taktiku kako riješiti situaciju.

Prvo su krenuli na kamene gromade, no tu su zapeli.

- Pokušajte najprije podignuti automobil, pa onda ovo kamenje - savjetovao ih je jedan interventni policajac, dok je kiša pojačavala.

U međuvremenu su došli radnici „Gradske čistoće“ s novim agregatom i prionuli uklanjanju prostalih preperka.

Miočević se u miru povukao do obiteljske kuće uz pratnju dva policajca i svojim pravnim zastupnikom. To je samo dio priče, jer su sad odvjetnički timovi ponovno u akciji, čekaju se rješenja sudova i Županije splitsko-dalmatinske…

Dug je put do konačnog raspleta u ovom slučaju.

30. travanj 2024 20:58