StoryEditorOCM
Crna kronikasjednica u tijeku

Kovačević pred Antikorupcijskim vijećem: ‘‘Ćorić je bio hoće-neće. Plenković je rekao da se memorandum potpiše‘‘

Piše MKS, JL
6. listopada 2022. - 00:36

NOVO 12:36 - Vučemilović je konstatirala da Sisačka rafinerija nije izgubljena, ona je konzervirana i ona se još uvijek može pokrenuti, ali ne još dugo. Ta prilika, tvornica i ljudi koji imaju znanje koje može biti nepovratno izgubljeno

- Dobro je što ste progovorili, znate jako puno jer ste dio toga. Moje pitanje je jednostavno, govorite dijametralno suprotne stvari u odnosu na Ćorića. Jeste li vi bili na istom sastanku? Vjerujem da se nitko ne bi iznenadio da Ćorić bude uhapšen. Čini mi se da će se ova istraga nastaviti i proširiti. Hrvatska gubi jako puno. Srećom plin će nam ostati, nadamo se da će Vlada imati dovoljno hrabrosti i reći da i nafta staje u Hrvatskoj - kaže. 

‘Vi morate procijeniti tko govori istinu, ja sam rekao ono što znam‘, rekao je Kovačević i dodao da Ćorić i nije komentirao taj sastanak.

‘Nisam došao nikoga cinkati. Ovdje su trebali doći svi koji su pozvani‘, kazao je Kovačević i dotaknuo se ‘kluba‘ za koji je optužen da su se u njemu zabavljali moćnici u vrijeme covid-restrikcija.

‘Nikakav ja nisam vlasnik kluba, to je najveća marketinška podvala ikad. To je prostor od 29 kvadrata u vlasništvu moje privatne firme, od tog su napravili klub. I kad je optužnica bila, kluba nema, nema svjedoka. Na kraju ni vrećica koja je meni krimen nije bila u klubu ni taj čovjek nije bio u klubu. Tamo nikad nije bilo više od 5-6 ljudi. To nije nikakav klub‘, kazao je.

Grmoja je pojasnio da Ćorić nije negirao da je bio sastanak, samo da je rekao da nije naloženo zatvaranje rafinerije.

12:28 - Upitan je zašto nije javnost upoznao s političkim pritiscima koji su se na njega vodili proteklih deset godina i smatra li se osobno odgovornim s obzirom na to da je znao što će proizaći iz tog memoranduma.

‘Ne vidim kaznene odgovornosti. Što da ja kažem nekome da je memorandum kazneno djelo? Ja sam na sastanku to izrekao, ne znam što bih trebao dalje. Možda sam trebao izići. I razmišljao sam. Možda je i trebalo reći ‘dajem ti ostavku‘, skloni se. Možda sam napravio tu grešku. No što bi se dogodilo, ništa. Proces bi i dalje išao. Sa korporativnog stajališta to je bila dobra odluka‘, kazao je Kovačević.

12:20 - ‘Pitanja upravljanja kompanijama u Hrvatskoj svelo se na to da smo u 30 godina uništili cijelu industriju. Je li Ina trebala ostali u hrvatskim rukama ili ostati, ne znam‘, kazao je Kovačević.

Stephen Nikola Bartulica je rekao da se ne slaže s Kovačevićevom konstatacijom da je vlasništvo nebitno, a onda ga upitao može li potkrijepiti u kojoj formi su pritisci izvršeni, na kojoj razini?

‘Ćorić nije proturječio. Nije mu nitko rekao da zatvori rafineriju. To je njegova procjena i rekao je da su to dobre ekonomske odluke.‘

Grmoja je istaknuo da je Ćorić rekao kako je memorandum bio dobra poslovna odluka i nije negirao da je to bila odluka vlade. Imamo jedno pitanje. jasno je da je Ćorić proveo takvu odluku, ali kolika je vjerojatnost za ministar Ćorić nešto napravi bez znanja premijera? Imate li još kakve dokaze, zapisnik koji je Mišetić radila?

12:10 - Pitanje je postavio Zekanović:

‘Biste li ga pustili ili bacili malo dalje. kakvu torbu ste koristili za prtljažnik svog automobila. Radi prijatelja pitam. Vi nam govorite o političkoj odgovornosti,

Vi koji ste Uskokov optuženik. Je li veća odgovornost Petrova zbog arbitraže kojom se oštetila hrvatska za dvije milijarde kuna? Ja bih osobno ostavio rafineriju i za to sam da se vrati. Kako vam je slušati kolegicu Orešković koja se pravi svetica, a nedavno vas je molila da proda Janafu svoje odvjetničke usluge. Kad ste bili u Slovenskoj, u famoznom klubu u koji je dolazio i Milanović. Jeste li s njim neformalno razgovarali o ovim temama. ‘

Kovačević mu je odgovorio kako je prošao sve, tako da su mu njegova vaša pitanja ‘light‘.

Nisam bacio mobitel s nikakvog mosta. U nikakvom gepeku nije bio nikakav novac. Novac koji sam vozio je novac moj i mog partnera. Ogradio sam se na početku, možete svašta čitati, čitajte i moju obranu. Imam potpuno izmišljenu i lažnu optužnicu. Bez ijednog dokaza. Novac je bio namijenjen za kupnju poljoprivrednog zemljišta. To je novca kao jedna polovna kuća u Šibeniku, a mi smo trebali napraviti biznis. Kolegica Orešković ima odvjetnički ured i traži posao. Nije me molila na nikakvim koljenima, ja se ispričavam zbog toga. Janaf nije u sustavu javne nabave. U prvom naletu sam bio pritvoren zbog pogodovanja u javnoj nabavi, da bi shvatili da nije bila javna nabava. Hrebar je rekao da sam vrećama za smeće nosili novac, digli smo mu kaznenu prijavu. Što se tiče Milanovića, nisam ga vidio dugo vremena, nit njega taj dio zanima nit me pitao oko toga.

Uživajte u igraonici Nikole Grmoje, predlažem Božu Petrova na optuženičkoj klupi - kazao je Zekanović nezadovoljan odgovorima i napustio sjednicu.

Grmoja je napomenuo da je Zekanović jedini postavio puitanja vezana uz istragu, a da su ih cijelo jutro tertorizirali s tim.

‘Molim da se notira‘.

11:54 - Mirela Ahmetović je upitala postoji li zapisnik s tog sastanka na kojem je Plenković naredio potpis memoranduma i posljedično zatvaranje rafinerije u Sisku. ‘Onaj tko nije štitio nacionalne interese je Andrej Plenković‘, zaključila je.

Katarina Peović zatražila je stanku i kazala: ‘Moramo priznati da su nacionalni interesi u sukobu s korporativnim. I ovdje ćemo se boriti je li Plenković kriv za zatvaranje rafinerije Sisak. Zašto niste obznanili pritiske da se zatvori rafinerija Sisak, pisma i reakcije radnika koji datiraju od 2014.? Sve vlade su odgovorne, pa i Most. Radnici su pisali i Plenkoviću i Ćoriću, završavali na obavijesnim razgovorima...‘

11:54 - Mirela Ahmetović je upitala postoji li zapisnik s tog sastanka na kojem je Plenković naredio potpis memoranduma i posljedično zatvaranje rafinerije u Sisku.

Katarina Peović zatražila je stanku i kazala: ‘Moramo priznati da su nacionalni interesi u sukobu s korporativnim. I ovdje ćemo se boriti je li Plenković kriv za zatvaranje rafinerije Sisak. Zašto niste obznanili pritiske da se zatvori rafinerija Sisak, pisma i reakcije radnika koji datiraju od 2014.? Sve vlade su odgovorne, pa i Most. Radnici su pisali i Plenkoviću i Ćoriću, završavali na obavijesnim razgovorima...‘

11:48 - Željko Jovanović se javio videolinkom iz Rijeke.

‘Jasno je da je memorandum bio štetan. Zločinački kod traje još od Sanadera i proizvodi nove lopove. Plenković je Ćorić naredio da se potpiše memorandum. Potpuno je jasno da je naredbom Plenkovića zatvorena sisačka rafinerija.

‘Sugerirano je, ne bih rekao naredba, ovo nije vojska - da se memorandum zgotovi i da se potpiše‘, kazao je Kovačević.

Ahmetović je upitala postoji li zapisnik s tog sastanka na kojem je Plenković naredio potpis memoranduma. O

‘Onaj tko nije štitio nacionalne interese je Andrej Plenković‘, zaključila je.

11:41 - Hrvoje Zekanović tražio povredu Poslovnika pa se zakačio s Nikolom Grmojom koji mu je rekao da bi HDZ-u bilo bolje da ga se riješi.

‘Tvojoj mami i tati bi bilo bolje da te se riješe‘, kazao je Zekanović Grmoji.

11:40 - Dalija Orešković upitala ga je je li Janaf napravio analizu, odnosno je li ukazao na problem da je korist koja se stječe za Janaf manja od štete za hrvatske nacionalne interese.

‘Nije jadranski naftovod taj koji prodaje Naftu. Ina je ta koja prodaje. Cjenovna pitanja su za Inu. Pitanje je je li Ina spremna revidirati svoju situaciju i ponovno pokrenuti proizvodnju u Sisku ili ne, to je naša tema‘, ponovio je Kovačević.

11:30 - Nakon Kovačevićeva uvodnog obraćanja, uslijedila su pitanja članova Antikorupcijskog vijeća.

Na pitanje po kojoj cijeni se nafta izvozi u Mađarsku od kad je počela do danas, rekao je da ne zna.

‘To nitko ne zna, mi naplaćujemo transport po toni. Nemamo mi tu cijenu. Ne znam‘, ponovio je.

image
Damjan Tadic/Cropix

11:23 ‘Tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić nije bio za to da se potpiše Memorandum kojim se nafta preusmjerila iz sisačke rafinerije u naftni tok prema Mađarskom. Taj Memorandum je gurao premijer Andrej Plenković‘, ustvrdio je na svojem svjedočenju pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru bivši direktor Janafa Dragan Kovačević. Predsjednik vijeća Nikola Grmoja na saslušanje oko zatvaranja sisačke rafinerije pozvao je i premijera Andreja Plenkovića, Tomislava Ćorića te Tenu Mišetić, no odazvao se samo Kovačević.

‘Sve Vlade, od Milanovićeve pa nadalje, su vršile pritisak da se taj Memorandum potpiše. Za Janaf je taj ugovor izuzetno povoljan i nudila nam se velika zarada, no uvijek sam tvrdio da je on štetan za energetske i nacionalne interese Republike Hrvatske. Njime se de facto sisačka rafinerija  zatvarala.

Da su iz Siska u Mađarsku trebale ići jabuke ili kruške, ja bih taj memorandum potpisao u letu, ali ovo je strateško pitanje. Da danas sisačka rafinerija radi, Hrvatska bi mogla sama proizvoditi trećinu nafte za svoje potrebe. Zato su svi izbjegavali to potpisati. Svi su imali osjećaj da to nije dobro‘, istaknuo je Kovačević.

Pritom je istaknuo da je tijekom 2018. u premijerovom uredu održan sastanak na koji je i on pozvan, i na kojemu su ga pitali što misli o Memorandumu.

‘Rekao sam da to nije dobro za energetsku sigurnost Hrvatske, te da su nacionalni interesi iznad korporativnih interesa Janafa. Ministar Ćorić je bio „i hoće i neće“. Plenković je rekao Ćoriću da se s tim memorandumu ide i mi smo se tada razišli‘, ispričao je Kovačević.

Nije, kaže išao na sastanke koji su  organizirani u INA-i, očekivao je da vlada predloži skupštini Janafa njegovu smjenu, a memorandum su kasnije potpisali njegovi suradnici.

11:10 - Na početku sjednice prisutnima se obratio bivši šef Janafa Dragan Kovačević.

‘Ni najveće uvrede ovdje me neće pokolebati da kažem što mislim. Nisam ovdje došao kao pokajnik, nego radi javnosti. Dugo to u meni tinja. Imao sam osjećaj da se to moralo dogoditi, ta famozna priča oko Siska- kazao je Kovačević na početku sjednice pa se predstavio i kazao što je radio ‘prije nego li su ga utamničili‘.

Sjednica Anitkorupcijskog vijeća, sazvana radi rasvjetljavanja afere u Ini, počela je u četvrtak u Hrvatskome saboru, ali bez premijera Andreja Plenkovića koji nije došao na javno saslušanje, na koje se odazvao samo bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević.

image
Damjan Tadic/Cropix

11:05 Bivši direktor Janafa i USKOK-ov optuženik Dragan Kovačević ne bi smio svjedočiti pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru. Takvu je odluku u četvrtak ujutro pokušala progurati HDZ-ova većina u parlamentarnom odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u nastojanju da spriječi njegov iskaz u kojemu se spremao teško teretiti članove Vlade zbog odluke o zatvaranju INA-ine rafinerije u Sisku.

Pritom su koristili dva argumenta: prvi je da Antikorupcijsko vijeće nije ovlašteno održavati saslušanja, nego da je to zadatak matičnih saborskih odbora, a drugi, kojega je gorljivo zastupao Hrvoje Zekanović, da bi iskaz trebao dati čovjek koji je „prije nekoliko mjeseci bacao mobitele u Savu i koji je uhvaćen s pet milijuna kuna u gepeku“.

No Mostovac Nikola Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća – jedinog tijela u hrvatskom parlamentu u kojemu HDZ nema većinu – nije se predavao. Najavio je  da će samo preformulirati dnevni red najavljene sjednice. I umjesto javnog saslušanja, Kovačevića kao stručnjaka pozvati na razmatranje teme o situaciji u INA-i.  

- Antikorupcijsko vijeće je matično radno tijelo Hrvatskog sabora za borbu protiv korupcije. Ovo je udar na demokraciju kojim pokušavate spriječiti razotkrivanje korupcije. Tko će o krađi najbolje znati nego onaj tko je krao, i vi sad tog čovjeka želite spriječiti da svjedoči pred Antikorupcijskim vijećem. Je li vas panično strah samo Kovačevićevog iskaza, ili iskaza i onih koji će se nakon njega doći svjedočiti – zapitao se pak predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Sjednica Antikorupcijskog vijeća počela je u 11 sati, a Kovačeviću je odobren ulazak u Sabor.

26. travanj 2024 03:16