StoryEditorOCM
Crna kronikaŽIVNULA NARKO SCENA

Dilerima svanulo otvaranjem granica, skočili promet i cijene, policija apelira na roditelje

Piše Ahmet Kalajdžić
15. srpnja 2020. - 18:53
Nedavna zapljena skoro 25 kila kokaina te više zapljena manjih količina droge od dilera širom županije bili su izvrstan povod za dubinski snimak narko- tržišta krajnjeg juga. Opći je dojam da je narko tržište po okončanju "lockdowna" uslijed zatvorenih granica zbog koronakrize naglo oživjelo, a dileri su vjerojatno u ovom trenutku najaktivniji mikro poduzetnici. Nažalost, posljedice njihova rada maksimalno se osjete u društvu koje, opterećeno krizom, kao da nema vremena za preventivu.


image
Policijski su inspektori u dolini Neretve otkrili i dilera ali i kupce amfetamina "speed" i marihuane
Božo Radić/HANZA media


Heroin pregazilo vrijeme


Policija pak redovito otkriva ilegalni promet drogama, poput mini -plantaža marihuane na Grudi i u Smokvici te značane količine hašiša, amfetamina, speeda, ecstasya i cannabisa na Pelješcu te u dolini Neretve. O tome voditelj Odjela Kriminalističke policije PU dubrovačko- neretvanske Zoran Tikvica kaže:

- Kada su uslijed koronakrize bile zatvorene granice, na našem je tržištu došlo je do nestašice droga jer su ovisnicima zalihe potrošene te je po zakonu ponude i potražnje došlo do poskupljenja. S ponovnim otvaranjem granica i kakvim- takvim dolaskom turista, ponovno je krenulo krijumčarenje. Kod nas je najrsprostranjenija marrihuana koja u dubrovački dio županije najčešće dolazi s područja Trebinja, a u dolinu Neretve iz Stoca i Čapljine. Većinom je to droga iz Albanije i u Hrvatsku te dalje prema zapadu Europi krijumčari se Južnom balkanskom rutom. Prije korone na veliko se "trava" u BiH kupovala po 1000 eura, ali je zbog krize već skočila na 1300 eura za kilo. Skuplje je i u županiji te je "na veliko" cijena kilograma s 2.000 skočila na 3.000 eura. U preprodaji, cijena "na malo" marihuane s 50 porasla je na 100 kuna za gram! Srećom, hašiš je slabo zastupljen, a sve se više povlači i heroin. U posljednjem desetljeću nismo zabilježili nove ovisnike, a uživaju ga još samo stariji ovisnici.

image
Voditelj odjela kriminalističke policije PU dubrovačko- neretvanske Zoran Tikvica
Ahmet Kalajdžić


Cijena heroina je 400 do 600 kuna po gramu i nije porasla i zbog dostupnosti metadonske terapije.
Iako je dosta skup, već neko vrijeme raste konzumacija kokaina koji se prilično odomaćio. Lokalni konzumenti narkotika sve više traže kokain, a posebno amfetamine, odnosno speed koji su postali široko popularni, posebno među mladima. Krim- inspektori iz Odjela za narkotike kažu da speed najčešće stiže iz Zapadne Europe i da se vrlo često raspačava posredstvom pošte:- Za speed se sve više koristi dark-web te kupci zapravo i ne znaju od koga naručuju, a zbog lakšeg zametanja tragova, često plaćaju u kriptovaluti. No, preračunato, na ulici je cijena već dosegla 150 kuna po gramu, što je 20 do 25 posto skuplje nego prije COVID-a- pričaju inspektori i dodaju da se speed sve više koristi i kao aditiv, odnosno dodatak kokainu koji tako dobiva na masi, a veća prisutnost "kemije" potiče jaču ovisnost i veću štetu po zdravlje.


image
Droga i digitalna vaga koje su oduzete u jednoj od ranijih policijskih akcija u dolini Neretve
PU dubrovačko- neretvanska


Gram kokaina - tisuću kuna


Čelnik Krim- odjela podsjeća kako je južnoamerički kokain već dosegao cijenu od tisuću kuna za gram:
- Naravno, 100 kuna gori- doli, ovisno koliki postotak kokainske baze sadrži. Kod manjih zapljena na ulici ili granici utvrdili smo i to da je koncentracija kokaina samo 20 posto! I to govori o potražnji, a nama je poticaj u borbi protiv dilera. Građani ne znaju da Odjel kriminaliteta droga ima samo šest "stalnih" inspektora, ali se u veće akcije uvijek uključe još dva -tri odjela.Kako je Odjel malobrojan, koriste se i svi kapaciteti naše Policijske uprave. Zajednički rad daje rezultate i tako mora biti! Zaključio sam da se kolege iz drugih odjela raduju suradnji, osobito kad ostvarimo značajniji rezultat. Jer, borba protiv droge naš je primarni cilj. Iako je to, slikovito rečeno, teški rudarski posao, svi se raduju uspjehu. Naravno, u županiji je Dubrovnik glavno i najzanimljivije tržište s najvećom koncentracijom ovisnika. Početkom godine smo se fokusirali na naš grad i na kraju veće operativne akcije uhitili 16 ljudi s područja grada. Za dvanaestoricu je određen istražni zatvor, a kazneno su prijavljene i osobe iz susjednih zemalja. Intenzivno pratimo lokalnu narko- scenu, ali je uvijek cilj preko raspačivača obuhvatiti skupinu i širu mrežu. Svaki put kad zahvatimo grupu lokalnih dilera, na tržištu se odmah osjeti nestašica i posljedično rastu cijene droge.

image
Nasadi indijske konoplje na Grudi podsjećali su na "narko OPG"
PU durbovačko- neretvanska


U dubrovačkoj PU ističu da su konzumacija marihuane i amfetamina u priličnom zamahu te kažu da cijelo društvo mora biti svjesno te činjenice. Naglašavaju kako im se, stoga, često obraćaju roditelji koji imaju problema ili sumnjaju da su im djeca povezana s drogom.


image
36-godišnjak iz Ploča imao je komplet za komplet za kućni uzgoj marihuane
PU dubrovačko-neretvanska


Važnost prevencije


-Svima pomažemo koliko god možemo! Ne uspijemo uvijek, ali su naše intervencije većinom učinkovite. Građani nam se mogu uvijek obratiti i bolje je tako nego kad sve prijeđe u kritičnu fazu - priča Zoran Tikvica te o mogućoj eskalaciji kriminala kao posljedici i odjeku slabe turističke sezone na krajnjem jugu Hrvatske dodaje:

-U odnosu na raniji period, imovinski kriminal je u padu. Većina počinitelja su iz inozemstva i kaznena djela čine "u prolazu". Neke smo uhitili i uvjereni smo se da imovinski kriminal još neko vrijeme neće eskalirati. Većini građana životni standard ovisi o prihodima iz turizma, a kako će turistička sezona biti vrlo loša, to će se odraziti na porast kaznenih djela s elementima prijetnji i nanošenja tjelesnih ozljeda te nasilja, posebno nasilja u obitelji. Naš uspjeh u borbi za manje droga na jugu države često posljedično utječe na eskalaciju navedenih oblika kriminala. No, policija je tu da štiti javni red i mir, da bude logistika građanima, a borba protiv droge je zajednički cilj!

image
Mladić je zatečen dok je zalijevao sadnice marihuane
PU dubrovačko-neretvanska
28. travanj 2024 19:13