StoryEditorOCM
VaterpoloZBOGOM JADI, PALA JE BELA KOMJADI

Vasas razočaran, Jugaši oduševljeni: ‘Ovo su utakmice s kojima momčad raste!‘. Doznali smo kad je ždrijeb četvrtfinala Eurocupa

Piše Tonči Vlašić
24. ožujka 2024. - 00:06

Očekivali smo tešku utakmicu, i bila je teška – kaže Vjeko Kobešćak, jugov trener nakon što je Jug  Adriatic osiguranje dobio i drugu utakmicu osmine finala Eurocupa protiv A-hid Vasas Plaketa, opet s pogotkom razlike. Bilo je 12:11 u Gružu, sad 9:8 u Budimpešti.

- Krenuli smo u uzvratu dobro, kao i u Dubrovniku, ali smo u završnici druge četvrtine ostali bez Franka Lazića, a on nam je bio do tad najraspoloženiji igrač u napadu (tri pogotka, isključen je skupa sa Strahinjom Rašovićem, igračem mađarskog sastava. Zakačili su se u 16. minuti, te morali obojica na hlađenje. 6:3 za Juga u tom trenutku). Početkom nastavka smo morali štedjeti igrače s dvije osobne... Bilo je zbog toga teško, ali uspjeli smo. Apsolutno sam zadovoljan, i ne samo rezultatom, tj. plasmanom u četvrtfinale  – istaknuo je Kobešćak, te nastavio: 

- Kako neću biti zadovoljan. Sretan. Znamo kako Vasas ne leži Jugu, kako niti jedan uzvrat u Budimpešti, ako se ne varam, nije dobio.

Ovako na prvu, izgubio je uzvrat polufinala Kupa pobjednika kupova Europe 1995. godine, pao u produžetku. Neven Kovačević je bio trener. Noćna mora je 2012. godine i uzvrat četvrtfinala europske Lige prvaka. Veselin Đuho doveo Juga u Budimpeštu s četiri pogotka viška (12:8), a izgubio sa sedam (9:16). Naravno, i Vasasu teku suze niz lice kad se sjeti Gruža ili Kupara.

Sad u Budimpešti, početkom posljednje četvrtine, Vasas je imao napad s igračem više za izjednačenje, a kad nije uspio, potegao je, a tko će kad je stani, pani, nego Maro Joković, te je opet bilo dva za Juga usred Budimpešte, plus onaj pogodak viška iz Gruža, dakle, ukupno tri. Potom je, kad je vremena bilo još manje do kraja, ukupnih plus tri (9:7 u Budimpešti) potpisao pogotkom Filip Kržić.

image

Maro Joković u kapici Jug Adriatic osiguranja

Ronald Gorsic/Cropix

Sa zvukom sirene domaći su ublažili poraz u uzvratu (8:9), ali, najvažnije, Jug Adriatic osiguranje je dvostrukom pobjedom s pogotkom razlike prošao dalje, a Vasas dvostrukim minimalnim porazom ispao već u osmini finala Eurokupa. Čitamo što pišu Mađari, a oni pišu: Kao branitelj naslova, Vasas s jačom momčadi od one prošle sezone, ovo je svakako veliko razočaranje!

Još se ističe: Mađari nisu iskoristili priliku u prvoj utakmici ostvariti povoljniji rezultat kad nije bilo na vratima Juga Tonija Popadića.

- Nisu, i to stoji. Vidi se sad koliko nama znači Popadić.

image

Toni Popadić, vratar Jug Adriatic osiguranja

Marko Todorov/Cropix

Popadić sjajan u svojoj prvoj utakmici nakon operacije lakta, koju je imao u drugoj polovici siječnja, nakon Europskog prvenstva. Imao je jugov kapetan trinaest obrana, devet u prvom poluvremenu koje je Jug Adriatic osiguranje dobio sa 6:3...

- Ovo su utakmice s kojima momčad raste!

OSMINA FINALA

A-Hid Vasas Plaket – Jug Adriatic osiguranje 19:21

Crvena zvezda – BVSC Zulgo 23:22

Vouliagmeni NC – CN Barcelona 27:19

Jadran Herceg Novi – Rari Nantes Savona 23:28

CC Ortigia – Spandau 04 Berlin 20:22

Dinamo Tbilisi – Primorje Erste bank 22:28

CSA Steaua Bukurešt – Panionios GSS 22:22/peterci 9:8

EN Tourcoing – Astralpool CN Sabadell 23:33

Gruž je u četvrtfinalu Eurocupa. Čeka sad ždrijeb, koji je u utorak, 26. ožujka. Među osam su još riječko Primorje EB, Crvena zvezda, Spandau 04, Steaua, Savona, Vouliagmeni i Sabadell. Kad bi mogao birati, koga bi izabrao za suparnika u četvrtfinalu jugov trener?

- Pričekat ćemo ždrijeb. Sve su to dobre momčadi.

Prva utakmica četvrtfinala igra se 6. travnja, a uzvratna 27. travnja. Jugaši su, kad su europski put nastavili u Eurocupu, te doznali termine, uputili zahtjev da zbog turnira za najmlađe, Tomo, koji se igra u Gružu od 1. do 7. travnja, eventualnu prvu utakmicu četvrtfinala igraju u gostima.

Final 4 Eurokupa se igra 17. i 18. svibnja. Jug je i prije nego je izvukao Vasas za suparnika u osmini finala počeo razmišljati kako bi bilo lijepo biti domaćin završnice jer bi kod kuće izgledi za osvajanje još jednog trofeja, europskog, bili svakako veći.

Pobjeda usred Budimpešte, i to protiv Vasasa na Bela Komjadiju, branitelja naslova, vratila je osmijeh na lica Jugaša.

26. travanj 2024 23:14