StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

U IŠČEKIVANJU UTAKMICE ZA BRONCU Milivoj Bebić: 'Vjerujem kako će nas naši opet učiniti radosnima!'

27. srpnja 2019. - 01:18
Osobni dojam nakon poraza naših od Španjolske u polufinalu nije negativan. Koliko vrijedimo pokazali smo svih ovih godina, pokazale su to i prve dvije utakmice na Svjetskom prvenstvu. Te pobjede su još više dobile na težini, pogotovo prva pobjeda protiv Australije, kad se vidi kakav je taj suparnik, kako igra i koliko je kvalitetan. Skupinu su, dakle, naši odradili odlično. Što se tiče utakmice protiv Njemačke reći ću kako se ne možeš na silu motivirat. Znam to iz iskustva. Pazi, dobili su ih u Splitu prije neki dan s više od deset razlike, točnije, dvanaest. Ali, najvažnije su naši ostvarili. Dobili su i tu utakmicu te prošli u polufinale, a polufinale sa Španjolskom, ha... Iskreno, nemam objašnjenje što se dogodilo. Naši ih nisu uspjeli 'probiti'. Ne znam... Bio sam iznenađen zbog naše nemoći, ali isto tako iznenađen kako su Španjolci baš dobro odigrali. Bili su baš pokretljivi. Ta njihova sjajna igra u obrani je glavni krivac zbog čega smo izgledali tako kako smo izgledali – istaknuo je Milivoj Bebić, legendarni splitski vaterpolist, najbolji svjetski igrač 80-ih. U svoje vrijeme stroj za pogotke, koji je danas na Svjetskom prvenstvu u Gwangju u ulozi delegata.

- Svaki dan sam uz rub bazena. Pogledam najmanje četiri utakmice dnevno. Nekad i više.

Hrvatska je bolno prizemljena u polufinalu. Prekinut je niz pobjeda na Svjetskim prvenstvima koji je počeo u Budimpešti gdje je dobila svih šest utakmica i osvojila zlato, a sa četiri u Gwangju stigla do polufinala.

- Hrvatska je kvalitetna reprezentacija, međutim, isto tako treba reći kako nije jedina kvalitetna reprezentacija, a to svi znaju. Nekoliko reprezentacija je na velikoj razini svih ovih godina, a ja ću reći kako je taj broj tako kvalitetnih reprezentacija sve veći i veći. Australci su ostali zakinuti ovdje za borbu za medalju. Crnogorci i Amerikanci su na kraju u borbi od devetog do dvanaestog mjesta. I svaki put je tako, dosta kvalitetnih, a mi smo uvijek u samom vrhu. I sad smo, zar ne? Optimist sam što se tiče utakmice s Mađarima za treće mjesto. Vjerujem kako će naš pokazati i još jednom dokazati svoju snagu. Daj Bože da tako bude, da uzmu tu broncu te ćemo opet moći reći kako smo ostvarili uspjeh. Ha, naravno, uvijek želimo najviše. To je normalno, ali to isto je uoči ovog Svjetskog prvenstva, kao što je slučaj na svakom, želilo ili želi gotovo još deset reprezentacija.

Bebić kaže: 'Naletjeli smo na boljeg u četvrtak, i to je to. Šteta, u napadu jednostavno nije išlo, a Španjolska sjajna u M zoni'. Italija je u drugom polufinalu nanijela bolan poraz Mađarskoj, koja je na papiru bila favorit, kao što je Hrvatska bila protiv Španjolske. I kad nabrajamo sve to, te gledamo tko zadnjeg dana igra za koje mjesto, Bebić, koji će 29. kolovoza puhati 60 svjećica na rođendanskoj torti, će o ugodnim i neugodnim iznenađenjima prvenstva.  

- Tko me je najviše iznenadio? Talijani, da, Talijani. Zadnjih godina nisu kotirali visoko, a zasluženo su u finalu. Sad će netko reći kako su se mučili protiv Njemačke i Japana, ali su sve utakmice dobili. Španjolska nije novost. Osvojili su Europa kup, igrali su polufinale Svjetske lige te bili četvrti. Dakle, oni su samo potvrdili moje mišljenje kako su velika reprezentacija tako da što se tiče iznenađenja tu su uz Talijane svakako Australci. Ali, opet, s obzirom kako su igrali na završnici Svjetske lige, gdje su uzeli broncu, vidjelo se da su se digli te me oni nisu baš puno iznenadili kao Italija. Sad, je li me netko neugodno iznenadio, jesam li od nekoga očekivao više? S obzirom za koje mjesto tko igra na kraju, ha, Crna Gora i Amerika. Opet, tome je malo kumovao rasplet po skupinama te smo u toj osmini finala imali jake utakmice. Australci su izbacili Crnogorce ne peterce, Grčka je dobila Ameriku. Što se tiče Srbije došli su oslabljeni, a ovi momci s kojima je Savić stigao na SP nisu još zreli za sam vrh. Čak su me i ugodno iznenadili jer su bili prvi u skupini u kojoj su bili Crnogorci i Grci.

Tko će biti prvak, Španjolska treći put, bila je najbolja 1998. i 2001. ili Italija, koja može postati prva reprezentacija sa četiri naslova prvaka?

- Ha, ha... Iskreno, nisam taj koji bježi od prognoze, ali teško mi se odlučiti. Možda, ajde, možda mala prednost Španjolskoj.

Bebić je cijeli život u vaterpolu. Kad je zaključio igračku karijeru, izašao iz bazena, ostao je uz rub bazena. Povjerenik natjecanja, delegat na najvećim natjecanjima. Uz to je i jedan od autora novih pravila. Što više, Bebić je neke stvari predlagao još prije deset godina, i to skraćivanje vremena za tzv. drugi napad u istoj akciji, s 30 na 20 sekundi te leteće izmjene.
 
- Nije ovo prvo natjecanje po novim pravilima, jest prvo Svjetsko prvenstvo po tim novim pravilima. Pričamo na svakom natjecanju od kad su uvedena, naravno, raspravljali smo o njima godinama dok nisu uvedena. Moje je mišljenje da su skraćivanje tzv. drugog napada u istoj akciji te leteće izmjene ubrzale igru. Od novih pravila posebno bih istaknuo ono da se sad može suditi i peterac kad igrač ima loptu na ruci. Zašto ističem tu odluku jer ste prije imali igrača, koji je bio u prilici za pogodak, a koji je tražio isključenje. Dakle, nije mu prvi cilj bio pogodak, već zaraditi igrača više. Sad on ide na realizaciju, ide postići pogodak, a igrač koji ga čuva, ha, prije bi ga olako povukao, spriječio ga da ne bude pogodak. Sad, ako napravi prekršaj, sad je peterac, a ne igrač više. Naravno, ima grešaka u procjeni što je peterac, što je isključenje, je li peterac, je li isključenje, ali... Već sam rekao - sad je napadaču cilj pogodak te imamo više pogodaka. Opet, nakon svega viđenog, ima nešto što bi se moglo još promijeniti. Pazite, ako sad golman može otići u napad, zašto ne dozvoliti da golman može u tom trenutku izaći iz igre, a netko, što ja znam, centar, bek, vanjski igrač otići umjesto njega u napad. Uglavno, pričamo non stop što bi bilo bolje, što bi još trebalo napraviti da bi vaterpolo bio još zanimljiviji gledateljima i razumljiviji.

Vaterpolo je uveo i VMS, ono što je u nogometu poznatije pod kraticom VAR.

- Odlična stvar. Staneš, pogledaš ako nisi siguran je li lopta prešla zamišljenu gol crtu ili ne, dakle, je li bio pogodak ili ne. I to je odlično. Sad ćete me pitat zašto suci nisu gledali snimku te vidjeli je li bio peterac za Australiju protiv Mađarske ili ne (dogodilo se to pri rezultatu 9:9, sedam sekundi prije kraja. Za mnoge je bio peterac čist kao suza, osim za suce. Mađarska je zatražila minutu odmora, te postigla pogodak doslovno sa zvukom sirene i otišla u polufinale – op.a.). Odgovor na to pitanje je – to nema u pravilima. Nije to dozvoljeno jer kad bi svaku odluku suci išli provjeravat, ha, gdje bi nas to odvelo. Primjer, uzmite akciju koja nije završila pogotkom, već obranom vratara, koji je došao u posjed lopte ili netko drugi od igrača koji su se branili. Kad bi se išlo provjeravat je li sve bilo u redu u tom napadu, i onda vidite da je sve bilo u redu, oštetili ste momčad koja se branila jer je ona nakon te obrane vratara mogla otići u kontru, što ja znam što sve ne. Hoću reći, neka pravila nije lako donijeti. Eto, baš ovaj primjer koji sam naveo - kad nije pogodak, kako tada zaustaviti igru te ići provjeravat je li procjena suca bila dobra ili ne, zar ne?

Najboljeg svjetskog igrača 80-ih sjetili smo se na početku Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji nakon što je Mađarska dobila u 1. kolu turnira vaterpolistica Južnu Koreju sa čak 64:0 te potpisala novi svjetski rekord koji je do tada držala reprezentacija bivše Jugoslavije koja je, igrao je za nju i Milivoj Bebić, sa 62:0 potopila Gvatemalu na Univerzijadi u Kobeu 1985. godine.

- Da, mnogi su me odmah posjetili na to kad je završila ta utakmica ženskog turnira Mađarska – Južna Koreja 64:0. Pazite, domaćin prvenstva mora biti sudionik, a u Južnoj Koreji su uz nogomet, svjetski najpopularniji sport, bejzbol i golf u vrhu popularnosti, a ne vaterpolo. Evo, vrtim na televizoru u svojoj hotelskoj sobi sportske kanale. Ako nije nogomet, onda je na njima prijenos bejzbola i golfa, i to je to. Mađarice s druge strane nisu imale milosti prema domaćinu. Ha, kao ni mi protiv Gvatemale prije 34 godine.

Rekord bivše države je pao, ali i dalje živi rekord Bebića – 28 pogodaka je postigao u toj utakmici protiv Gvatemale. Ostalo je zapisano kako je 'pokvario semafor' u Japanu te 1985. godine.

- Da, semafor je bio programiran samo do 20 golova po igraču, pa kad sam postigao dvadeset i prvi na semaforu je pisalo 'Impossible'. Da, dobro se sjećam te utakmice. Tog rekorda 28 pogodaka u jednoj utakmici.

Bebić je član kuće slavnih vodenih sportova. Osvajao je s reprezentacijom bivše države, ali sa svojim POŠK-om, točnije, za koga je god igrao, medalje u svim natjecanjima. Olimpijski je doprvak iz Moskve 1980. i olimpijski prvak iz Los Angelesa četiri godine poslije. Nitko nije postigao više pogodaka od njega u kapici reprezentacije bivše države. Naravno, i on je u svojoj karijeri imao 'bolnih prizemljenja' nakon kojih se vrlo brzo trebao okrenuti novoj utakmici te biti pravi kako ne bi bilo još i gore. Hrvatska 48 sati nakon poraza od Španjolske, predaje krune svjetskog prvaka, igra protiv Mađarske za broncu.   

- Ovo su igrači, naravno, govorim o našoj reprezentaciji, koji su fenomenalni i koji imaju iskustva. Potvrđuje to broj osvojenih medalja s reprezentacijom i klubovima svakog od njih, a medalja i pokala svaki je osvojio bezbroj. Kažem, iskustva imaju i vjerujem kako će oni sami naći načina izaći iz ove situacije u kojoj su se našli nakon poraza od Španjolske. To nije lako, ali oni za to imaju kvalitetu i iskustvo, to je neupitno. Isto ima i naš izbornik. Zbog toga sam optimist uoči utakmice s Mađarskom. Vjerujem kako će naša reprezentacija nastaviti niz osvajanja medalja na velikim natjecanjima, ovaj fantastičan niz koji su ostvarili na Svjetskim prvenstvima, kako će uzeti i sedmu medalju na Svjetskim prvenstvima u nizu te kako će nas opet učiniti radosnima. Po meni je uspjeh osvojiti medalju bilo kojeg sjaja na svakom natjecanju – podvukao je legendarni splitski vaterpolist.
DVOBOJ VELIKANA ZA BRONCU Hrvatska - Mađarska
Izgubili smo od Mađarske na SP-u u Perthu 1998. u 1. kolu u skupini s 9:8, s njom odigrali 7:7 na startu natjecanja u skupini na SP-u u Barceloni 2003., zatim grubo prizemljeni dvije godine poslije u skupini kad je ulog u Montrealu 2005. bio tko će biti prvi, a tko drugi (10:4 za Mađarsku). Nakon toga pamtimo sretne dane. Prvi put smo ih dobili u finalu 2007. u Melbourneu i to 9:8 u produžetku za naš prvi naslov svjetskog prvaka, a to je ujedno bila prva naša medalja na SP-ima. Od tada nižemo medalje.

Dobili smo ih potom i zadnjeg dana SP-a u Šangaju 2011. godine. Tada je ulog bila bronca (12:11). Dvije godine poslije zaustavili su nas u polufinalu Barcelone (11:10, igrali smo potom za broncu s Italijom te dobili). Zadnji ogled je bio u srcu Mađarske, u Budimpešti, u finalu SP-a 2017. godine. Opet smo ih dobili zadnjeg dana SP-a. Tko se ne sjeća tih 8:6 i drugog naslova svjetskog prvaka.

U 10 sati po hrvatskom vremenu, u subotu, 27. srpnja, četvrti put Hrvatska i Mađarska igraju zadnjeg dana SP-a, a drugi put je ulog bronca. Ako ih opet dobijemo još više ćemo podebljat rekord - osvojiti sedmu medalju u nizu na SP-ima. Mađarska, koja je najtrofejnija reprezentacija, koja je na SP-ima osvojila 11 medalja (tri zlata, sedam srebrnih i jednu brončanu), najviše je uspjela vezati četiri svjetska prvenstva na pobjedničkom postolju.

Finale između Španjolske i Italije u subotu, 27. srpnja, počinje u 11.30 sati po hrvatskom vremenu. HTV na svom drugom programu izravno prenosi obje utakmice.

28. travanj 2024 08:03