StoryEditorOCM
VaterpoloPOLA STOLJEĆA VATERPOLSKOG KLUBA CAVTAT

Tamo gdje je sve počelo, u ljetnom kinu Cavtat: ‘Iza nas je 50, a pred nama novih 50 godina koje od danas ispisujemo!‘

Piše T.V.
7. kolovoza 2022. - 00:37

Vaterpolo se u Cavtatu igra od 20-ih godina 20. stoljeća. 

Prva vaterpolska lopta Cavtaćanima je stigla iz Njemačke. Redovito ih je, naime, donosio njihov sumještanin, glasoviti operni pjevač Martino Pattiera - Tino

Vaterpolski klub Cavtat osnovan je 29. lipnja 1972. u ljetnom kinu Cavtat.

Prvi službeni zgoditak za Cavtat postigao je Dobroslav Zanini. Povijesni zgoditak dogodio se u četvrtoj minuti i pedeset i trećoj sekundi treće četvrtine utakmice protiv momčadi Vela Luke na prvenstvu Hrvatske održanom od 11. do 13. kolovoza 1972. godine u Betini na otoku Murteru.

Maro Balić, Miho Bošković, Elvis Fatović i Loren Fatović, Ivo Ivaniš, Paolo Obradović, Goran Sukno i Sandro Sukno, Luko Vezilić, Josip Vezjak i Josip Šutalo, ali i prvoligaši (treneri i/ili igrači) Miho Bobić, Tomica Boras, Jakša Bošković i ostali trajni su športski uzor mladim nadama…

Uvodne crtice je Vaterpolski klub Cavtat izdvojio na svojoj stranici, a u ljetnom kinu Cavtat, gdje je i osnovan, okupio se i ove subote, te proslavio pola stoljeća kluba i stoljeće vaterpola u Cavtatu.

- Ovaj kraj ima stoljetnu tradiciju igranja vaterpola, no taj poluslužbeni način treniranja i natjecanja potrajao je sve dok djeca i unuci prvih cavtatskih vaterpolista nisu odlučili službeno osnovati klub. S tom nakanom, okupili su se 29. tople lipanjske večeri 1972. godine u ljetnom kinu Cavtat i nakon dva sata ugodnog druženja i prijateljske raspre osnovali Plivački klub Cavtat s vaterpolskom sekcijom, koji će poslije biti preimenovan u Vaterpolski klub Cavtat. Sve je dakle počelo upravo na ovom mjestu gdje se nalazimo i danas na svečanoj proslavi 50 obljetnice Vaterpolskog kluba Cavtat – riječi su Ivice Puljića, koji je vodio program proslave.

Potom je okupljene pozdravio domaćin, predsjednik Vaterpolskog kluba Cavtat Gašpar Butigan, a nakon njega je govorio i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Zasvirala je Glazba Cavtat, a potom je slavljenih uručio zahvalnic Općini Konavle, Zračnoj luci Dubrovnik, Vaterpolskom savezu Dubrovačko neretvanske županije, Vaterpolskom klubu Jug Adriatic osiguranje, Vaterpolskom klubu Gusar, Korčulanskom plivačkom klubu, te Vaterpolskom klubu Vukovar.

Pljeskalo se potom pojedincima od kojih neki više nisu među nama. Odao je slavljenik zahvalnost dodijlivši priznanja posthumno Ivu Ivanišu, Marku Guljelmoviću, Milu Fjoroviću, Pavu Miljanoviću, a zatim se u ljtnom kinu zapljeskalo Jakši Boškoviću, Goranu Suknu, te Ivu Bobiću.

Dodijeljene su i nagrade za životno djelo. Dobili su ih posthumno Ivica Moretti i Svetko Fatović. Kako je istaknuto prilikom dodjele nagrade Morettiju: Brojne su generacije počele svoje prve zaveslaje upravo uz njegovu pratnju. Prvi je zagovarao individualni pristup razvijanju urođenog talenta svakog pojedinog djeteta. Svetko Fatović je bio katica za sve godinama u klubu.

- Uzmemo li u obzir da u Cavtatu živi manje od tisuću stanovnika (oko tri tisuće s okolnim naseljima) i da je od 1970-ih, što neposredno, što posredno, gotovo svaka obitelj na neki način bila uključena u rad kluba, postaje jasno zašto u Cavtatu vaterpolo poprima značenje dublje od dubine plivališta i više od samog sporta. Ova vaterpolska obitelj i dalje ispisuje našu povijest – čulo se između ostalog kad se govorilo o Svetku Fatoviću. 

- Cavtatska vaterpolska povijest dokazala je da s pravom možemo očekivati svijetlu cavtatsku vaterpolsku budućnost – zapisao je Vinko Rožić, autor klupske monografije, koja je svjetlo dana ugledala prije devet godina, a u kojoj će, kad bude izdana nova, svoje mjesto naći svakako nade rođene 2010. godine i mlađi, koje su ove godine osvojile prvi naslov državnog prvaka u povijesti kluba.

Goran Sukno se zahvalio u ime nagrađenih. Nastupile su i Cavtatske mažoretkinje, zapjevao je Vinko Brautović.

- Iza nas je 50, a pred nama novih 50 godina koje od danas ispisujemo – tim riječima, te vatrometom zaključena je proslava u Cavtatu.

27. travanj 2024 17:05