StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA SRIJEDA, GOST PRO RECCO

Sandro Sukno u Gružu: ‘Jug je odigrao lošu utakmicu u finalu Kupa, tako da u pripremi ove utakmice nismo ni analizirali tu utakmicu, ali imao je...‘

Piše Tonči Vlašić
11. siječnja 2022. - 12:13
I Goran Sukno, otac Sandra Sukna, navratio je u Gruž pogledati trening PRO Recca, javiti se sinu. Obojica olimpijski pobjednici, obojica svjetski prvaci, obojica klupski prvaci Europe. Sandro je nadmašio oca osvojivši s reprezentacijom zlato i na Europskom prvenstvu. Ne možemo zaboraviti kako su obojica olimpijski pobjednici postali pod vodstvom istog izbornika, Ratka RudićaTonči Vlašić

Gonzalo Oscar Echenique, Pietro Figlioli, Luka Lončar, Zeno Bertoli i Emanuele Marini nisu stigli s PRO Reccom u Dubrovnik na euroligašku utakmicu s Jug Adriatic osiguranjem, koja se igra u srijedu, 12. siječnja, u Gružu od 19 sati.

- Druge, koji su bili pozitivni, smo uspjeli skupiti, ali tek su se oporavili nakon pauze. Iskreno, više me zabrinjava manjak treninga nego što nemamo sve igrače na raspolaganju. Možete onda shvatiti kakva je situacija. Međutim, sport ide dalje. Takva su pravila. Nema i ne tražimo isprike. Došli smo i spremamo se kako bi bili što bolji. Došli smo u ponedjeljak kasno navečer, zrakoplovom iz Rima do Splita, zatim autobusom do Dubrovnika. Došli smo dan ranije. Bili smo prethodno na Siciliji. Na putu smo sedam dana, toliko smo bez pravog treninga. Utakmica u Gružu je jedan odličan test za nas. Čitavu sezonu se spremamo kako bi, kad se bude odlučivalo o trofejima, bili najbolji. Uvijek je želja biti najbolji - istaknuo je Sandro Sukno, jedan od najboljih igrača svih vremena poniklih u Gružu, koji je zbog zdravstvenih problema morao 2017., nažalost, zaključiti igračku karijeru, a koji je od ljeta 2021. godine trener PRO Recca. 

Sukno je odmah krenuo s trenerskom karijerom, bio pomoćnik hrvatskog izbornika Ivice Tucka (Svjetsko prvenstvo 2019. u južnokorejskom Gwangju, Europsko prvenstvo 2020. u Budimpešti, te Olimpijske igre 2021. u Tokiju). U ljeto 2020. počeo samostalnu trenersku (klupsku) karijeru, prvi posao imao na klupi Primorca iz Kotora, a nakon sezone u bivšem europskom prvaku, koji je to bio 2009. godine, preuzeo je aktualnog, ujedno najuspješniji klub najjačeg europskog klupskog natjecanja s kojim je krajem prošle godine stigao i do svog prvog trofeja kao trener. PRO Recco je osvojio europski Super kup. Zatim, PRO Recco je jedini sastav, računajući obje skupine europske Lige prvaka, koji je dobio sve utakmice. 

- Uvijek se uloga favorita nameće PRO Reccu, ali kad o tome govorimo, danas ta uloga favorita nije tolika kakva je bila kad sam bio igrač PRO Recca. Tad je PRO Recco imao daleko jači sastav, bio je to skup svih najboljih stranaca i najboljih talijanskih igrača, konkurencija nije bila tako jaka, te je PRO Recco bio izraziti favoriti. Danas ta uloga favorita nikad nije bila manja, ne zato jer je PRO Recco slab, već jer imamo jaku konkurenciju. PRO Recco ne bježi od uloge favorita, ali morate se složiti sa mnom da imamo još nekoliko jakih momčadi, te će zbog toga završnica europske Lige prvaka biti zanimljiva.

image
Ovako ćemo igrati protiv Juga - slagao je Sandro Sukno u Gružu, na prvom treningu, taktiku za Juga, dogovarao sa suradnicima...
Tonči Vlašić

I ove godine, kao i prošle, nažalost, korona se 'poigrava' sa sportom. Jug ne može računati na vratara Tonija Popadića, vi ste stigli bez petorice igrača. Pričaš, vjerujem, s drugim trenerima, i ne samo trenerima, i ne samo vaterpolskim. Neki su mišljenja kako je bolje da se igra nego da se ne igra u ovoj situaciji, a drugi se pitaju ima li smisla igrati kad ne znaš pred utakmicu na koga možeš računati.

- Svatko gleda situaciju u kojoj se nalazi, kad je dobro, tad bi igrao, kad nije, ne bi. Nedorečena su pravila i u sportovima koji su daleko moćniji od vaterpola, pa čak i u nogometu. Sad kad sam u Italiji baš pratim nogomet, talijansko prvenstvo. Mnogi traže da se zaustavi sve na tri tjedna jer je mnogo, mnogo zaraženih bez simptoma, a ti momci su zdravi, mladi, ali ne mogu igrati kad si pozitivan. Nemojte zaboraviti kako ti nogometni klubovi putuju s privatnim avionima, u vlakovima su odvojeni od ostalih, a gdje smo mi što se 'ubijemo' cijeli dan da bi stigli na utakmicu i koji smo u kontaktu na aerodromu i u avionu s mnogim ljudima. Uglavnom, sport treba ići dalje, treba igrati, a mi u ovakvoj situaciji, iako smo pogođeni, ne tražimo isprike, već rješenja kako u datim okolnostima biti što uspješniji.

U Italiji se može odgoditi utakmica ukoliko imaš četiri i više pozitivnih igrača?

- Da, pa je ispalo da smo zadnje kolo samo mi igrali. Sve ostale utakmice su bile odgođene, a mi smo igrali unatoč tome što smo imali više od četiri pozitivna igrača. Prihvatio sam to, te smo išli na Siciliji prvenstveno radi utakmice s Jugom u Gružu. Iznimno sam tražio da igramo jer smo zadnju utakmicu imali prije Božića, dakle, prije više od dvadeset dana. I napravili smo utakmicu protiv jedne dobre ekipe na Sicijili, Ortigije, te nam je to bio dobar uvod za utakmicu s Jugom.

Zadnje vijesti govore kako je talijansko prvenstvo prekinuto, te skraćeno.

- To je odluka koja je službena od jučer, potvrđena je u ponedjeljak, 10. siječnja. Iduće kolo, koje se trebalo igrati ovaj idući vikend, igrat će se tek sredinom veljače, a do tad se trebaju odigrati sve zaostale utakmice. Mi imamo samo jedan zaostatak, utakmicu s Bresciom, koju je Brescia otkazala jer je imala jednog pozitivnog, a koji je bio pozitivan takoreći na rubu bazena. Bio je s ostalima u svlačionici. Kasno mu je došao test, sad je i to problem jer je teško na vrijeme odraditi sve testove, tj. dobiti rezultate testova. Taj zaostatak protiv Brescie bi trebali igrati 23. siječnja, dva dana prije nego nam dođe Jug, koji nam je suparnik i u 8. kolu skupine. Onda bi se 12. veljače trebalo nastaviti prvenstvo, naravno, bude li moguće.

SKUPINA ‘B‘

Poredak: 1. PRO Recco 18 bodova, 2. CN Marseille 15 bodova, 3. Jug AO 12 bodova, 4. OSC 10 bodova, 5. WASPO 98 Hannover 5 bodova, 6. Spandau 04 4 boda, 7. Steaua 3 boda, 8. Crvena zvezda 3 boda.

Raspored 7. kola, srijeda, 12. siječnja, Marseille: CN Marseille – Crvena zvezda, Dubrovnik (Gruž, 19 sati): Jug Adriatic osiguranje – PRO Recco, Budimpešta: OSC – Spandau 04, Bukurešt: Steaua – WASPO 98 Hannover.

Koju ste utakmicu analizirali u pripremi utakmice s Jugom?

- Pratim Juga konstantno, tu sam odrastao. Meni, gledajući dosta toga, ne izgleda to tako loše, ali rezultati nisu dobri. Znate kakav je Jug klub, kakva je to moć, tako da očekujem puno bolji rezultat. Nadam se, ne već sutra protiv nas. Stoji kako je Jug odigrao lošu utakmicu u finalu Kupa, tako da u pripremi ove utakmice nismo ni analizirali tu utakmicu u kojoj je splitski Jadran dominirao u svim segmentima. Ali, imao je Jug i dobrih izdanja ove sezone. Nemojte zaboraviti kako Jug ima dosta novih igrača, te je normalno da se traže. S obzirom na sve okolnosti, čeka nas težak zadatak. Poštujem Juga, ali očekujem uspjeh svoje momčadi – zaključio je Sandro Sukno.

image
Sandro Sukno, trener PRO Recca na treningu u Gružu, u utorak, 11. siječnja, dan prije utakmice s Jugom za bodove u 7. kolu skupine 'B' europske Lige prvaka
Tonči Vlašić
28. travanj 2024 19:08