StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO

Sandro Sukno najavio polufinalne utakmice u Spaladium Areni: ‘Grehota je ne iskoristiti ovakvu priliku!‘

Piše Tonči Vlašić
8. rujna 2022. - 11:49
Sandro Sukno, trener PRO Recca, na konferenciji za novinare u Beogradu uoči Final 8 europske Lige prvaka 2022. godine (lijevo Miloš Šćepanović, trener CN Marseillea)Tonči Vlašić/

Gdje sam? Nisam na Stradunu nego na Peristilu, gdje bi bio. Svi su tu – odgovara Sandro Sukno. Zašto ga zovemo, nije mu trebalo ‘crtat’. Hrvatska i Italija su suparnici u polufinalu. Sandro je u kapici s kockicama osvojio sve, prvo europsko u Zagrebu 2010., zatim olimpijsko zlato 2012. u Londonu, te prije pet ljeta svjetskog zlato u Budimpešti. I kad se spomene taj zadnji uspjeh, eto, nažalost, finale protiv Mađarske bila je njegova zadnja utakmice u karijeri. Morao je zbog zdravlja objesit kapicu. Postao je trener. S Ivicom Tuckom na klupi Hrvatske uzeo je broncu na Svjetskom prvenstvu 2019. godine. Prošlo ljeto je dobio poziv iz PRO Recca, talijanskog velikana.  Uzeo je s njim sve, vratio naslov prvaka Italije, a obranio naslov prvaka Europe.

Moglo bi se još danima o njemu, ali kad se zna samo spomenuto iz uvoda, tko će bolje najavit polufinale od njega.

- Prvo, nema laganih protivnika, da to odmah zaključimo pošto je u pitanju polufinale. Poznavajući hrvatsku reprezentaciju mislim kako je Italija ekipa koja nama najviše odgovara što naravno ne znači da će biti lako. Također mislim da imamo najviše šansi od svih ostalih polufinalista za osvajanje prvenstva. Igramo doma, pred svojom publikom. Ušli smo u polufinale te se razbio stres i nervoza što je normalno prisutno tijekom turnira pogotovo za mlade igrače pred ovakvom publikom pred kojom puno veći igrači nisu igrali, a kamoli ovi mladići. Mi bi u Gradu rekli da je grehota ne iskoristiti ovakvu priliku jer ući u finale kod kuće je uvijek uspjeh – govori Sandro.

Potom malo više o Italiji.

- Igramo protiv reprezentacije koja je jako sigurna u sebe. Imaju puno igrača iz PRO Recca. Igrali su finale Svjetskog prvenstva, koje su izgubili na peterce, pa su osvojili Svjetsku ligu i sad su opet u polufinalu. Talijani kad su sigurni u sebe igraju puno bolje. Imaju jednog vanserijskog igrača poput Francesca Di Fulvia, koji možda na prvu ne briljira, ali je u stanju uzeti loptu i zabiti gol kad sve stane i kad nikome drugome ne ide. Stoga trebamo paziti da nam se ne dogodi da se trudimo i radimo cijelu utakmice, a da nas jedan takav igrač sam dobije.

image

On je pravi - Sandro Sukno s pokalom prvaka Europe

Tonči Vlašić/

Pratio je skupine, pratio je četvrtfinala. Što je Hrvatsku krasilo te joj donijelo polufinale, a zašto je Italija među četiri?

- Gledajući cijeli turnir nikoga ne bi izdvojio da igra izvrsno, što je i normalno. Četvrtfinalne utakmice na kraju usmjere turnir i pokažu u kakvom stanju su ekipe. Vidjeli smo Španjolsku kako igra bez previše grešaka, gradi igru korak po korak i na taj način dođe do pobjede. Tako je bilo protiv Grčke. Mađare je trener Varga dosta promijenio, dosta je novih, mladih igrača, međutim, koji se bore. Prava su ekipa. Kompaktni su. Nitko posebno ne iskače kvalitetom igre kod nje, tako je i kod Hrvatske. U ovim odlučujućim utakmicama treba napraviti što manje grešaka, ako uspijemo ubaciti Talijane u nervozu, idemo u finale.

Tko je u polufinalu Mađarska – Španjolska favorit?

- Teško mi je to reći. Prst ćemo usmjeriti prema Španjolskoj. Međutim, Mađarska ima jak napad, trener ih je dobro posložio u obrani te sigurno ništa neće pokloniti. Bit će to tvrda utakmica u kojoj će jedan gol odlučiti – rekao je Sandro. Uživa u Spaladium Areni, to ističe. Kad završi Euro, tad i on kreće. Odmor je završena. Počinju klupske obveze.

- Pamtit ćemo Euro u Splitu. Atmosfera odlična, uživamo u vaterpolu. Vrhunski je organizirano. Još ako sve završi kao što priželjkujemo, gdje ćeš ljepše – zaključio je razgovor.

U Spaladium Areni polufinalni program počinje u 19 sati. Prvo Mađarska - Španjolska, a od 20.30 sati Hrvatska - Italija!

30. travanj 2024 19:04