StoryEditorOCM
VaterpoloNAJVEĆI HRVATSKI DERBI U GRUŽU OD 20 SATI

Samo Joković stalan jest. Prije 5494 dana i sad, Tucak, Marinić Kragić, Marelja, Kliškinjić, Vrlić...

Piše Tonči Vlašić
13. listopada 2023. - 15:38

Eto što ti je život, prije 15 godina i 17 dana je startala Regionalna liga, i na njenom startu u Gružu suparnici Jug i splitski Jadran. Elvis Fatović je imao trenerski debi na klupi prve momčadi Juga. Nije imao razloga podizati glas, njegovi su bez problema, očekivano, riješili utakmicu u svoju korist – 12:7. Jadrana je vodio Mate Jurčević.

Prva utakmica Jugaša u prvom povijesnom izdanju Jadranske lige bila je ujedno prva u kapici Juga za trojicu igrača, Amerikanca Tonyja Azeveda (umirovljenik), Slovaka Lukasa Semana (danas centar Crvene zvezde), te Marka Bijača (danas vratar Olympiacosa), koji je u posljednjoj četvrtini stao među vratnice.

Azevedo je postigao prvi pogodak za Jug u najjačoj ligi svijeta. Da, te prve sezone, 2008./09., pola lige su bili euroligaši, tri su na kraju igrala na Final fouru u Rijeci (Jug AO, HAVK Mladost i Primorac Kotor, koji je osvojio naslov europskog prvaka pobjedom u finalu protiv PRO Recca. Preostala trojica su bila Solaris, hercegnovski Jadran i Budva).

Što se još pamti iz te prve utakmice Regionalne lige u Gružu? Jugaši su najveću prednost protiv splitskog Jadrana imali u 20. minuti – 11:3, a do nje su stigli iskoristivši svih šest igrača više, te sva tri peterca.

image

Slobodna Dalmacija, 1. kolo prve sezone Regionalne lige, 2008./09., Gruž: Jug - Jadran Split

Danas, 5494 dana poslije, opet isti rivali u Gružu. Opet u Regionalnoj ligi. Prošle sezone su igrali finale na Final fouru u Beogradu. Jug je peti put pobjednik, bio je i te prve sezone (tad nije bilo završnog turnira, samo liga), Zvončac se još nije upisao na listu pobjednika.

Što je isto? Samo jedno – kapica Juga s brojem 5 je i danas u vlasništvu Mara Jokovića, koji je te subote,  27. rujna 2008. godine, te skupa s Azevedom podijelio naslov prvog strijelca utakmice s tri pogotka. Bit će i večeras u Gružu. Derbi će doći pogledati i Ivica Tucak, hrvatski izbornik. Prije 5494 dana bio je trener Šibenika, koji je na startu u svojoj Crnici svladao Koper sa 16:9.

Jerko Marinić Kragić, aktualni kapetan splitskog Jadrana, također je slavio tog prvog povijesnog radnog dana Regionalne lige, i to u kapici Mornara protiv POŠK-a 13:4. Ha, igrao je skupa s Jurom Mareljom, te Marinom Kliškinjićem, s aktualnim trenerom odnosno pomoćnikom. Ali, i s Danijelom Burićem, ocem Rina Burića. Danijel je bio u karijeri i igrač Juga, danas je to njegov sin Rino, koji večeras igra prvi put kontra sastava u čijoj je kapici bio junak majstorice zadnjeg finala za prvaka Hrvatske protiv Juga čiji je danas član.

Rino u Gruž, a iz njega na Zvončac ovog ljeta Loren Fatović i Matias Biljaka. Josip Vrlić, odlični centar splitskog Jadrana, koji je u karijeri nosio i kapicu Juga, bio je u 1. kolu prve Regionalne lige u kapici riječkog Primorja EB. Poraz. Hercegnovski Jadran je bio bolji na Kantridi 11:7…

image

Finale kupa Hrvatske 2022. godine na Savi: Loren Fatović (Jug AO) i Rino Burić (Jadran Split). Ovo ljeto su promijenili kapice...

Ronald Gorsic/Cropix

Prvi ogled u novoj sezoni Jug Adriatic osiguranja i splitskog Jadrana igra se ovog petka, 13. listopada, u Gružu od 20 sati. Utakmica je to 5. kola 16. izdanja Regionalne lige. Dva Jadrana vode, dobili su sve tri utakmice do sad, Jugaši imaju dvije pobjede i bod protiv Mladosti na Savi.

Sude Dragan Štampalija i Andrej Franulović, za stolom će biti Robert Jambrović i Albert Brala.

30. travanj 2024 11:49