StoryEditorOCM
VaterpoloJUGAŠI U MAĐARSKOJ, GOSTI VASASA

Pogodak viška, Vjeko Kobešćak: ‘Spremali smo se kao da je 0:0, kao da prve utakmice u Gružu nije ni bilo!‘

Piše Tonči Vlašić
23. ožujka 2024. - 08:23

Vrlo vjerojatno će braniti Toni Popadić. Svakako smo otišli s dva vratara na put. Uz Popadića, koji se vraća, tu je i Nikša Brzica. Imali smo ovih dana problema s ozljedama. Amerikanac Hannes Daube je upitan za uzvrat. Odlučit ćemo na dan utakmice hoće li moći ili ne (ozljeda šake) – istaknuo je jugov trener Vjeko Kobešćak. Potom je dodao.  

- Puno je utakmica, ubitačan ritam. Nije ni čudo što je puno ozljeda, ne samo kod nas.

Početkom tjedna na rasporedu su bile utakmice 2. kola u četvrtfinalnim skupinama europske Lige prvaka. Svi se žale na umor…

- Nije normalna sezona, nažalost. Ali, tako je.

Još tri trofeja su u igri. Jugaši su uzeli Kup Hrvatske, ne i domaći Superkup. Ako ćemo o tome gdje momčad Kobešćaka ima najviše izgleda za novi trofej u preostala tri natjecanja, nekako je dojam – u Eurocupu prije nego u Regionalnoj ligi i domaćem prvenstvu.

- Prvo, i Superkup je bila dobra prilika za novi trofej. Jedna utakmica. Bez obzira što je suparnik bio Jadran, ali je bila dobra prilika. Eurocup bi stavio uz bok prvenstvu Hrvatske. Ne po težini, nego po našim ambicijama. Europski trofej nosi težinu. Naravno, nije ovo nivo europske Lige prvaka, koje je najteže natjecanje na svijetu. Utakmice Olympiacosa i Barcelonete, Brescie i Novog Beograda, Marseillea i Ferencarosa,te Jadrana i Recca, pokazale su koja je to koncentracija snage, i ja bih volio da se mi iduće sezone vratimo u taj krug momčadi. Nadam se kako ćemo uspjeti. Sad, kad je ovako kako jest, Eurocup je za nas vrlo važno natjecanje. Cilj je doći do završnog turnira, pa ćemo vidjeti kako dalje.

image

Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja

Tonči Vlašić/

PODSJETNIK NA PRVO ‘POLUVRIJEME‘

Jug AO – Vasas 12:11

DUBROVNIK, 8. OŽUJKA Bazen u Gružu. Suci: Adrian Alexandrescu (Rumunjska) i Julen Bourges (Francuska).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Brzica (6 obrana), Burđelez, Djerković (1), Lazić (1), Joković, I. Vukojević, Daube (3), Cabanas (4), Kržić, Burić (1), Merčep (1), Žuvela (1) Špilar. Trener: Vjeko Kobešćak.

VASAS: Levai (9 obrana), Rašović (2), Dedović (1), Ranđelović, Gabor, Lakatos, Dala, Burian (4), Konarik (2), Batori (1), Bedo, Batizi (1), Mizsei. Trener: Slobodan Nikić.

Igrač više: Jug AO 5/10, Vasas 7/13

Četvrtine: 2:2, 5:3, 2:2, 3:4.

Analizirao je Kobešćak prvu utakmicu protiv Vasasa u Gružu, pobjedu 12:11. Analizirao je prije toga dosta utakmica koje je njihov suparnik u osmini finala odigrao u mađarskom prvenstvu, te Eurocupu. Kakvo je bilo prvo poluvrijeme Juga i Vasasa?

- Odigrali smo dosta dobru utakmicu pogotovo kad se zna kako je pauza zbog dva velika natjecanja, reprezentativci su bili prvo na europskom, a potom i na svjetskom prvenstvu, bila tri mjeseca. Volio bih kad bi sad u Budimpešti ponovili dosta stvari iz te prve utakmice. Vidjet ćemo možemo li obranu još malo popraviti. Čim smo se mi otvorili s nerezonskim šutevima, i kad nismo kontrolirali naš napad, mi smo otvorili prostor za kontranapad Mađara. To moramo paziti.

Je li vas Slobodan Nikić, trener Vasasa, iznenadio s nečim u prvoj utakmici?

- Ja se bojim da me Nikić ne iznenadi u ovoj drugoj utakmici. On je nas proučio, nekakve naše mogućnosti… Vasas je jako dobra momčad. Individualno te mogu kazniti, a što su napravili u toj prvoj utakmici Strahinja Rašović, pa Burian. Krivo oko Buriana, to je bio njihov predzadnji gol. Konarik ima sjajan šut. Klasična mađarska škola. Moraš kontrolirati ritam igre da bi mogao igrati kontra Mađara. Inače, uđeš u probleme. U prvoj utakmici, nisam strahovao, ali dosta sam bio okupiran s nama, s našim mogućnostima, prilagodbi naše obrane budući nije bilo tad ni prvog (Toni Popadić), a ni drugog vratara (Ivan Jurišić). Branio je Brzica. To je a kraju izgledalo ok. Čak smo primili manje pogodaka od očekivanog, a ni napad nije bio loš, pogotovo jer je njihov vratar bio dobar. U napadu se nismo snašli na njihovu M zonu, te neke postavke. Tu smo mogli reagirati zrelije.

U toj prvoj utakmici očekivali smo dosta više šuteva Vasasa iz daljine budući je Nikši Brzici to bio debi u jednoj europskoj utakmici, prva velika utakmica u karijeri.

- Igrali smo stvarno agresivno. Protiv Jadrana na Savi za Superkup nismo mogli igrati tako, a tad je branio Fran Ćubranić. Dobro, Jadran ipak ima kvalitetu više u odnosu na Vasas, ali nije lako igrati taj način obrane. U početku smo uspjeli držati visoki ritam, poslije smo pali jer smo ostali bez rotacije radi osobnih grešaka. Vidjet ćemo kako će sad biti u Budimpešti. Ne treba ponavljati svaki put koliko je Budimpešta težak teren za Juga, ali mene osobno to ne dira. Igrao sam ‘milijun‘ put u Budimpešti. Nije svaki put bilo ni loše. Aktivan je rezultat za obje ekipe. Mi smo se spremali kao da je jedna utakmica, kao da je 0:0, kao da prve u Gružu nije ni bilo iako je ta prva bila atraktivna, dobra. Bit će i ova u Budimpešti – zaključio je Kobešćak.

Utakmica Vasas – Jug Adriatic osiguranje igra se u Budimpešti, na Bela Komjadiju, ove subote, 23. ožujka, od 20.30 sati. Može se pogledati na European Aquatics TV (youtube.com).

image

Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja

26. travanj 2024 11:00