StoryEditorOCM
VaterpoloHALO SPLIT!

Nikša Dobud, Dubrovčanin u kapici splitskog Jadrana: ‘Druga skupina je izvjesnija puno više nego naša!‘

Piše Tonči Vlašić
27. siječnja 2022. - 22:52

Otvorili smo odlično utakmicu, a suparnik je bila Brescia, koja je pokazala najviše u Ligi prvaka. Potvrđuje to prvo mjesto u ovoj našoj teškoj skupini. Pogotovo smo bili odlični u obrani u tom otvaranju utakmice, igrač više je bio vrlo dobar, a rezultat toga je bilo vodstvo 9:5 i napad. Nismo uspjeli doći do 10:5. Oni su tad okrenuli igru u obrani, zaigrali M zonu... – tu je na trenutak zastao Nikša Dobud, 36-godišnji Dubrovčanin, centar splitskog Jadrana. Brescia je u Poljudu uzela sva tri boda. Bila bolja 15:14.

-.. nama se dogodila crna rupa. Kaznili su svaku našu pogrešku. Uspjeli smo se vratiti, međutim, nismo uspjeli pobijediti. Smatram kako smo zaslužili više. Moramo smanjiti greške i konfuziju, žurbu, koja nam se dogodi kad povedemo. Nakon osvajanja Kupa Hrvatske imali smo problema s koronom, plus bile su reprezentativne akcije, te nismo bili na okupu, nismo imali zajedničke treninge, koji su nam važni jer smo nova momčad. I to je razlog što padamo u igri, ali smo unatoč porazu pokazali kako se možemo nositi i s momčadi kakva je Brescia. Jadran raste iz utakmice u utakmicu – naglasio je Dobud, dvostruki strijelac u 8. kolu skupine 'A'.

- Ako naučimo kontrolirati igru, kad vodimo, to će donijeti svakako još bolji rezultat – dodao je.

Je li iznenađenje 11:9 pobjeda Novog Beograda protiv Barcelonete u Beogradu ili 10:8 Radničkog protiv Olympiacosa u Kragujevcu?

- Ni jedno, ni drugo nije iznenađenje. U našoj skupini izuzev Dinama iz Tbilisija svatko svakoga može dobiti. Olympiacos je imao probleme s dolaskom u Kragujevac, Radnički se pak dosta podigao u zadnje vrijeme. Osvojili su Kup Srbije, opet su dobili Novi Beograd, prošli vikend u Regionalnoj ligi. Nije iznenađenje njihova pobjeda. Novi Beograd je promijenio trenera, budući su dobili Barcelonetu ispao je za njih, očito, pozitivan šok. Novi Beograd je po imenima jača momčad od Barcelonete, ali i to je, kao što smo i mi, nova momčad, te treba vremena za uigrati se.

EUROPSKA LIGA PRVAKA SKUPINA ‘B‘

Utorak, 25. siječnja, Beograd: Crvena zvezda - CN Marseille 8:11, Milano: PRO Recco - Jug Adriatic osiguranje 10:0 (bez igre, Jug zbog korone nije otputovao na utakmicu), Berlin: Spandau 04 - OSC 11:12, Hannover: WASPO 98 Hannover - Steaua 13:12.

Poredak: 1. PRO Recco 21 bod, 2. CN Marseille 21 bod, 3. Jug AO 15 bodova, 4. OSC 13 bodova, 5. WASPO 98 Hannover 11 bodova, 6. Spandau 04 7 bodova, 7. Steaua 3 boda, 8. Crvena zvezda 3 boda.

Raspored 9. kola, utorak, 8. veljače, Budimpešta: OSC - Jug Adriatic osiguranje, Berlin: Spandau 04 - CN Marseille, Sori: PRO Recco - WASPO Hannover, Beograd: Crvena zvezda - Steaua.

Je li u skupini 'B' jasno tko će na završni turmir?

- Ne bih otpisao Hannover. Mogao bi se on uključiti u borbu s OSC-om za četvrto mjesto. Hannover zna igrati takve utakmice, ima iskusne igrače. PRO Recco i Marseille su pokazali najviše, Jug je tu, po meni također siguran u prolaz na završni turnir. Ta druga skupina ima tri kluba koja odskaču, i tri kluba koji nemaju izgleda za proći dalje. Ta skupina je izvjesnija puno više nego naša skupina.

EUROPSKA LIGA PRVAKA SKUPINA ‘A‘

Srijeda, 26. siječnja, Beograd: Novi Beograd - CNA Barceloneta (trener Elvis Fatović) 11:9, Split: Jadran – AN Brescia 14:15 (Nikša Dobud 2 pogotka za Jadran), Kragujevac: Radnički – Olympiacos 10:8 (Marko Bijač 8 obrana, igrao i Andro Bušlje), Budimpešta: Ferencvaros – Dinamo Tbilisi 16:10.

Poredak: 1. AN Brescia 20 bodova, 2. Olympiacos 16 bodova,m 3. Ferencvaros 16 bodova, 4. Novi Beograd 14 bodova, 5. CNA Barceloneta 11 bodova, 6. Radnički 7 bodova, 7. Jadran Split 6 bodova, 8. Dinamo Tbilisi bez boda.

Raspored 9. kola, srijeda, 9. veljače, Kragujevac: Radnički – CNA Barceloneta, Split: Jadran – Ferencvaros, Pirej: Olympiacos – AN Brescia, Beograd: Novi Beograd – Dinamo Tbilisi.

Jadran je i u 9. kolu domaćin. U Poljud stiže Ferencvaros.

- U ovom drugom dijelu imamo prvo tri utakmice za redom u Splitu, nakon Brescie dolaze Ferencvaros te Olympiacos. Zatim imamo tri gostovanja, Radnički, Novi Beograd i Tbilisi, te u zadnjem kolu utakmica kod kuće protiv Barcelonete. Ulaskom u Ligu prvaka smo ispunili cilj, a utakmice u skupini Lige prvaka nam služe kako bi se uigrali za domaće utakmice, pogotovo za one utakmice kad se dijele trofeji. Ne govorim kako ćemo dobiti Ferencvaros, ni Olympiacos kolo poslije, ali ćemo učiniti sve da ostvarimo što bolji rezultat, kako u te dvije iduće utakmice, tako i u preostale četiri, da kroz njih stvorimo neke automatizme u igri kako bi bili pravi kad se bude odlučivalo.

image
Nikša Dobud
Božidar Vukičević/Cropix

Što se tiče domaćeg prvenstva senzacija bi bila kad u finalu ne bi bili Jadran i Jug AO, a tad će biti zanimljivo vidjeti tko će prije do tri pobjede, a u Regionalnoj ligi ne vjerujemo kako će posljednji treći krug donijeti neke promjene, dakle, na završnom turniru opet vi i Jug, te Novi Beograd i Radnički.

- Recimo kako smo blizu da osiguramo nastup na završnom turniru, a taj treći krug će odgovoriti na pitanje gdje će se igrati završni turnir. Kako sad stvari stoje, domaćin završnog turnira će biti Kragujevac ili Dubrovnik. Uspijemo li izboriti nastup na završnom turniru, to nam je cilj, tad se igra turnirski, jedna utakmica odlučuje. Svatko tu svakog može pobijediti – zaključio je 'đir kroz europsku Ligu prvaka, domaće prvenstvo i Regionalnu ligu Dobud, europski prvak i osvajač europskog Super kupa s Jugom 2006., prvak Europe 2021. s PRO Reccom, a s hrvatskom reprezentacijom europski prvak 2010. u Zagrebu te olimpijski pobjednik iz Londona 2012. godine. Naravno, to su samo najveći uspjesi.

TROFEJI

Devet puta prvak Hrvatske s Jugom, plus osam puta pobjednik Kupa Hrvatske, prvak Europe i osvajač europskog Super kupa, te pobjednik Regionalne lige - ukupno 20 trofeja, s PRO Reccom prvak Italije, dva puta osvajač Kupa Italije i jednom prvak Europe, te ove sezone pobjednik Kupa Hrvatske sa splitskim Jadranom - ukupno 25 klupskih trofeja. 

Sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske olimpijski pobjednik, europski prvak, tri bronce sa svjetskih prvenstava, zlato, srebro i dvije bronce iz Svjetske lige, srebro u Svjetskom kupu i zlato s Mediteranskih igara - 11 medalja. 

02. svibanj 2024 12:40