StoryEditorOCM
VaterpoloEL CLASICO U GRUŽU |

NIJE IM PRVI SUDAR U FINALU, VEĆ TRIDESET I PRVI Jug grmi: ‘Nek trideset i prvo bude k‘o prvo!‘, a Mladost: ‘Nek trideset i prvo bude k‘o zadnje!‘

Piše Tonči Vlašić
15. srpnja 2020. - 13:27
Marko Macan i Xavi Garcia (Jug Adriatic osiguranje), lopta je na ruci Cosmina Radua (Mladost), koji je završio pod vodom
Očekivano, dva Jadrana su otišla doma, prvo hercegnovski, a potom i splitski. Prvi je otišao zbog zagrebačke Mladosti, a drugi zbog domaćina završnog turnira Regionalne lige, Jug Adriatic osiguranja. Prvo polufinale je bilo zanimljivo jer je Mladost, branitelj naslova, kasno upalila motore, nije vozila u 'petoj' brzini od početka, a što je napravila momčad trenera Vjeka Kobešćaka zbog čega je drugo polufinale bilo lišeno neizvjesnosti. 

image
Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje)

image
Luka Bukić (HAVK Mladost)


I kad se u Gružu prvog dana završnog turnira nisu dogodila iznenađenja, dva najuspješnija kluba ligaškog dijela su prošla polufinale, drugog dana nas čeka u finalu vaterpolski El Clasico. Za trofej će se tući dva najtrofejnija hrvatska kluba svih vremena. Domaćin je bogatiji trofejima, a gost ima više najvrijednijih. Mladost vodi Juga 7:4 u naslovima prvaka Europe. U svim drugim kategorijama 'teži' je Jug Adriatic osiguranje, i ne samo u odnosu na najvećeg rivala, već je najuspješniji klub prvenstva Hrvatske, Kupa Hrvatske, te Regionalne lige. 

Zanimljiva je brojka finalnih ogleda Jug Adriatic osiguranja i Mladosti. Uzimajući u obzir prvenstva Hrvatske, Kup Hrvatske te Regionalnu ligu, večerašnje finale za naslov pobjednika dvanaestog izdanja Regionalne lige bit će njihovo 31. finale (prvo je odigrano u sezoni 1994./95., krajem 1994. - Jug je dobio Mladost te osvojio Kup Hrvatske).

U finalima Regionalne lige rezultate je izjednačen – 1:1, dok u oba domaća natjecanja Gruž vodi protiv Save – 9:6 (prvenstvo) i 9:4 (kup). Kad se sve zboriji, tih trideset odigranih finala do danas: Jug Adriatic osiguranje - HAVK Mladost 19:11.

image
Dobili Mladost u finalu - Jugaši slave naslov prvaka Hrvatske 2018./19. 

image
Dobili Juga u finalu - Mladostaši slave osvajanje Kupa Hrvatske 2019./20.
 


Zoran Bajić, trener Mladosti, koja je dobila prvo finale ove sezone od ukupno tri protiv Juga, osvojila Kup Hrvatske (u subotu, 18. srpnja, počinje finalna serija domaćeg prvenstva, u finalu su, a tko drugi nego Jug AO i Mladost), najavio je uoči završnice Regionalne lige i domaćeg prvenstva: 'Idemo po oba trofeja'. Žapci žele uzeti sve. Jugaši s druge strane gore od želje vratiti 'kantu' pobjednika Regionalne lige u svoje vitrine, zatim obraniti naslov prvaka Hrvatske te se i na kraju ove sezone pohvaliti kako su bili bolji od Mladosti. 

Za razliku od finala domaćeg prvenstva, koje se igra na tri pobjede i u kojem se može dozvoliti jedan loš dan, čak i dva, u finalu Regionalne lige, kao i u finalu Kupa Hrvatske, nema popravnog. Jedna utakmica 'para gaće', a ona, koja odlučuje o pobjedniku dvanaeste sezone Regionalne lige, počinje u Gružu ove srijede u 20 sati. 

image
Hrvoje Benić (Jug Adriatic osiguranje) i Luka Bajić (HAVK Mladost)


FINAL FOUR REGIONALNE LIGE / DUBROVNIK 2020. 
Utorak, 14. srpnja: 
HAVK Mladost (2) – Jadran Carine Herceg Novi (3) 14:12, Jug Adriatic osiguranje (1) – Jadran Split ($) 19:11. Srijeda, 15. srpnja, 20 sati: finale: HAVK Mladost - Jug Adriatic osiguranje (finale izravno prenosi televizija Arenasport).
26. travanj 2024 22:46