StoryEditorOCM
VaterpoloSVI U GRUŽ, JUGAŠI LOVE PLUS TRI

Najbolji centarski par Juga u povijesti prvi put skupa kontra ‘svojih‘ u Gružu, najbolji centar koji se tu ‘rodio‘ nakon sedam godina opet u svom domu!

Piše Tonči Vlašić
22. ožujka 2022. - 12:31
Nikša Dobud u kapici Jadrana, prije kao kapetan Juga, te Mile Smodlaka kad je kao igrač Juga snimao reklamu za novo klupsko odijelo, te se u njemu tom prilikom i okupao u bazenu

Stiže počasni član Juga u Gruž, i to dolazit 'rušit' Juga. Otpisao ga je Jadran 90-ih, nema od njega ništa, uzeo ga Jug. Koje lijepe godine, koja dominacija u dva metra. Bio je kralj pred golom suparnika. Baci loptu dole. Nema greške. Stoji, naravno, imao je uz sebe Mile ekipu za pet, a zbog čega je bilo sve za pet. Imao je i tisuće navijača uz sebe. Kakva vremena!

Sad stiže Mile Smodlaka opet u Gruž, sa svojim Jadranom kontra svog Juga. Reko bi čovjek, on ne može izgubit. Međutim, danas je tamo, na klupi Zvončaca. Kao što je s Jugom lupao godinama po Jadranu u bazenu, sad mu je želja to isto činiti s Jadranom protiv Juga, sad kao dirigent sastava. Već je uspio jednom ove sezone. U finalu kupa. Ali, 'j... kup, hoćemo prvenstvo' – pisalo je jednom na zidu Gruža nakon poraza u finalu kupa. I sam Zvončac sanja osvajanje najvrjednijeg domaćeg trofeja. Neće biti zadovoljan ukoliko ga ne uzme bez obzira na trijumf u kupu.

I dok je u dva metra kraljevao Mile, Gruž je dočekao da mu se 'rodi' napokon centar. Nikša Dobud! Skupa s Milom – čudesan par. Osvojili su puno, a opet, čini nam se malo. Barem u Europi. Iako se nikad nećemo oteti dojmu kako nisu bez krune prvaka u kišnoj Barceloni, ako već ne u Milanu godinu prije, ostali jer je PRO Recco u finalu bio bolji.

Uglavnom, Mile je u ljeto 2009. godine digao sidro. Nakon 19 trofeja. Nikša je ostao. Nastavio. Točno sedam godina je bilo u proteklu nedjelju kako je 'nestao'. Kaznilo ga zbog izbjegavanja dopinga, i to nakon što je bio na doping kontroli nakon utakmice u Budvi u kapici reprezentacije. Iako je nakon utakmice bio negativan, kao i uvijek kad je testiran, kazna je bila drastična. Poslije je bilo smiješno, oni koje su uhvatili da su bili pozitivni, dobili su manju kaznu.

image

Pet dana nakon zadnje utakmice u kapici Juga, u petak, 20. ožujka, Nikša Dobud je igrao za hrvatsku reprezentaciju. Nakon toga je kažnjen.... U Budvi protiv Crne Gore čuvao ga je Nikola Janović, jedan od najboljih stranaca koji je ikad igrao u kapici Juga

Imao je Dobud kad su ga kaznili trideset na leđima. Povratak tek u trideset i četvrtoj. Ali, nije odustao. Vratio se. Čini nam se jači, bolji nego u trenutku kad je 'nestao'.

I on je od prošlog ljeta pod bandjerom Jadrana. Vratio se u bazen u kapici PRO Recca. I dok je Mile već bio kontra svog Juga u Gružu, ali tad njegov Jadran nije bio konkurentan, tek je ove sezone složio momčad za trku, Dobud će prvi put u karijeri zaigrati u svom domu kontra svog kluba.

Dobud je zadnju utakmicu u kapici Juga odigrao protiv Mladosti, 15. ožujka 2015. godine. Jug je pomeo 'žapce'. Bila je to prva utakmica Vjeka Kobešćaka na klupi Juga kontra njegove Mladosti, koju je napustio kao trener samo dva tjedna prije, 1. ožujka, nakon što je u njoj proveo 32 godine.

image

15. ožujka 2015. godine - zadnja utakmica Nikše Dobuda u kapici Juga

Plus sedam je Jug dobio Mladost u toj zadnjoj utakmici s Dobudom u dva metra (13:6), sad mu u zadnjem kolu ligaškog dijela treba pobjeda od tri i više pogodaka razlike protiv Jadrana s Dobudom u dva metra, a sa Smodlakom na klupi za 'jedinicu' u doigravanju za prvaka, za prednost domaćeg terena u eventualnoj majstorici finala, u borbi za najvažniji trofej.

Odavno se u Gružu nije igrala tako važna i zanimljiva utakmica. Njezin početak je u srijedu, 23. ožujka, od 19 sati!

01. svibanj 2024 23:20