StoryEditorOCM
VaterpoloJUNAK GRUŽA NA SAVI |

LOREN FATOVIĆ ‘Mnogi me pitaju jesam li umoran? Jesam, i ne sjećam se kad sam odigrao toliko utakmica u tako kratkom vremenu, a svaka je bila...‘

Piše Tonči Vlašić
15. ožujka 2021. - 15:21

Lakše se diše u Gružu nakon pobjede na Savi, u po svemu sudeći odlučujućoj utakmici u borbi za poziciju broj jedan u doigravanju za prvaka Hrvatske. Loren Fatović je u 11:10 pobjedu Jug Adriatic osiguranja protiv Mladosti ugradio pet pogodaka.

- Da, velika i vrijedna pobjeda pogotovo nakon poraza u Šibeniku, neočekivanog od Solarisa. Stoji, Mladost je bila bez Kharkova, zatim dvije i pol četvrtine bez Miloša zbog udaranja, ali ni mi nismo bili bez problema, te po meni ova pobjeda ima za nas veći značaj od sama tri boda, mislim psihološki, za samopouzdanje uoči nastavka sezone kad ćemo imati, vjerujem, nove oglede protiv Mladosti. Možda idući budemo imali već krajem ovog mjeseca, za desetak dana kad se na Savi dijeli novi trofej, pobjednika Regionalne lige - priča Fatović, Jugov reprezentativac, s 37 pogodaka prvi topnik prvenstva Hrvatske!

Prvu bitku za trofej ove sezone Jug Adriatic osiguranje je izgubio od Mladosti. Bilo je to krajem siječnja u Rijeci u finalu Kupa Hrvatske. Potom (prva) dva poraza u europskoj Ligi prvaka, jedan ružan zbog rezultata (PRO Recco 3:18), drugi jer je to (ipak) francuski prvak, CN Marseille (iako stoji kako je složio vrlo dobru momčad, te kako je napokon jedan francuski klub vrijedan nastupa na Final 8), a zatim (prvi) prvenstveni poraz, i to u Šibeniku od Solarisa.

- Stoji, poraz od PRO Recca je ružan prvenstveno zbog konačnog rezultata, zatim taj poraz od Marseillea... Možda taj poraz bi nije iznenađenje s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, a s druge strane znajući kvalitetu suparnika. Na kraju neočekivan poraz od Solarisa za koji nema opravdanja, ali stoji kako smo od Rotterdama do danas dobili sve utakmice u kojima je imperativ bila pobjeda. Činjenica je kako smo uoči zadnjeg turnira skupine Lige prvaka već osigurali plasman na završni turnir, sad smo pobjedom u Zagrebu napravili veliki korak prema osvajanju pozicije broj jedan u doigravanju za prvaka. Uspjeli smo, dakle, i jedno i drugo unatoč tome što nakon Rotterdama nismo pravi zbog umora, te ozljeda. Mnogi me pitaju jesam li umoran? Jesam, i ne sjećam se kad sam odigrao toliko utakmica u tako kratkom vremenu, a svaka je bila važna. I to ne bi bio problem da sam jedini. Osim nas četvorice iz kluba, koji smo igrali u Rotterdamu za Hrvatsku, imamo još i Papanastasioua, te Merkulova, koji su isto prošli s Grčkom odnosno Rusijom. Papanastasiou je zatim imao problema s rukom, a turnir Lige prvaka u Ostiji je bio samo sedam dana nakon Rotterdama gdje smo nakon tih osam teških utakmica u kvalifikacijama za Olimpijske igre imali četiri isto tako teške utakmice u četiri dana, tj. u razmaku od samo 72 sata. Zbog toga pobjede, koje smo ostvarili, a s kojima smo ostvarili oba cilja, dobivaju još više na značaju - istaknuo je Fatović, koji je s 18 pogodaka bio naš drugi strijelac u Rotterdamu.

image
Loren Fatović u finalu Svjetskog prvenstva 2017. u Budimpešti protiv Mađarske - Hrvatska je svjetski prvak! 
Tonči Vlašić

Nakon Mladosti Jugaše čeka splitski Jadran u Gružu za bodove u prvenstvu, potom isti suparnik na Savi u borbi za finale Regionalne lige. Budete li uspješni, možda novi ogled na Savi protiv Mladosti, koja u polufinalu igra protiv Radničkog iz Kragujevca?

- Nadam se kako će do toga na kraju doći, kako ćemo nakon dvije utakmice s Jadranom igrati finale Regionalne lige, ali Jadran je doveo u međuvremenu Zovića. Ljevaka nisu imali, te su opasniji. S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, Jadran vidi priliku u jednoj utakmici, te ako ne podignemo igru, te ako ne uđemo kvalitetno u utakmicu, tad može biti problema. Vidjelo se u Šibeniku, kad ulazak u utakmicu nije pravi, što se zna dogoditi.

Četiri zadnja finala, kad odlučuje jedna utakmica, Jug je izgubio, i to svaki put od Mladosti. Dobio je oba kad se igralo na tri pobjede.

- To je statistika, ali ni kad smo mi prije toga nizali pobjede u finalima na jednu utakmicu, nisam o tome razmišljao uoči nekog novog finala. Nama je cilj vratiti naslov pobjednika Regionalne lige. Na Savu, na završni turnir Regionalne lige, idemo s tim ciljem. Međutim, prvo idemo dobit Jadran u Gružu za bodove. To je prvi zadatak. Jadran ima samo tri boda manje od nas, on i Mladost po 30, a mi 33, Jadran potom dočekuje Mladost. Jadran je u igri za prvo mjesto. Ističem to da se zna kako nas čeka itekako važna utakmica u subotu u Gružu - rekao je Jugov topnik.  

image
Loren Fatović slavi pogodak protiv HAVK Mladost 
Ante Čizmić/Cropix

Jug Adriatic osiguranje i splitski Jadran derbi 14. kola igraju u subotu, 20. ožujka, u Gružu s početkom u 18 sati. 

28. travanj 2024 13:28