StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO VATERPOLISTA: HRVATSKA U 2. KOLU PROTIV CRNE GORE

LEGENDARNI JUGOV CENTAR MILE SMODLAKA UOČI ODLUKE O POBJEDNIKU SKUPINE 'Po meni je najvažnije da ono što nas krasi sprovedemo u djelo'

16. siječnja 2020. - 10:31
Ispratili smo ga u Budimpeštu sa željom da se opet vrati s krunom na glavi. Slavio je u ljeto 2017. u glavnom gradu Mađarske naslov svjetskog prvaka. I tada je bio pomoćnik izbornika Ivice Tucka. Sad smo mu poželjeli naslov prvaka Europe, a evo on je dočekao već nakon prve utakmice na prvenstvu da ga okrune. Ne za prvaka Europe, već za trenera prve momčadi splitskog Jadrana.

- Hahaha... Imali smo ranije razgovore na temu trener prve momčadi Jadrana, a sve iz razloga jer je Ivan Asić imao u planu nakon sezone otići u Ameriku. Ali, ovo sad je iznenađenje za sve. Ivan je odlučio odmah otići te početi raditi već 1. veljače u klubu u kojem mu je brat. Dao je otkaz. I tako, kako smo još prije raspravljali na tu temu, uprava kluba me je nazvala. Moja je želja ranije bila da nastavim raditi s mlađima, točnije, želio sam do kraja sezone završiti što sam započeo te onda preuzeti prvu momčad, ali dogodilo se što se dogodilo. Situacija je iznimna. Prihvatio sam. Jednostavno to je to – smije se Mile na opasku kako je već okrunjen.

Uglavnom, kad se vrati iz Budimpešte, vratit će se odakle je krenuo, ali neće ga u Poljudu čekati mlade snage Jadrana, već prva momčad te bitka za bodove u regionalnoj ligi, ali i u najjačem europskom klupskom natjecanju – europskoj Ligi prvaka.

- Jednostavno, to je to što se tiče Jadrana – govori Mile, a je li bilo jednostavno, pitamo ga, dobiti Njemačku. Hrvatska je baš fino počela nastup na EP-u. Nadigrala je sa 17:9 na startu suparnika koji ju je namučio u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva prije samo nekoliko mjeseci te ostvarila protiv njega najuvjerljiviju pobjedu u povijesti sudara na kontinentalnim prvenstvima.

- Jesmo, jednostavno smo ostvarili uspjeh. Na početku je bilo očekivano nervozno, ha, prva utakmica na prvenstvu. Uvijek je tako, a, iskreno, nismo mogli 'pobjeći' od te utakmice u četvrtfinalu SP-a kad su nas dobro, baš dobro namučili, kad smo imali dosta problema. Osobno sam, a vjerujem i drugi, očekivao veći otpor Njemačke u Budimpešti, ali vjerovao u našu pobjedu. Dosta smo postigli pogodaka s vanjskih pozicija, a što je dobra stvar od nas. Pomak naprijed. Očekujem kako će tako biti i u buduće. Vrlo brzo je protiv Njemačke sve došlo na svoj kad je riječ o našoj igri te smo slavili puno lakše nego smo, ponavljam, i sami očekivali.

Toliko o Njemačkoj. Točka.

- Tako je na velikim natjecanjima. Idemo dalje. Čeka nas sad najteža utakmica u skupini. Pobjeda protiv Crne Gore nam može donekle olakšat put, ali po meni je najveća dobit ta što prvi ne igra osminu finala, već ide izravno u četvrtfinale. Međutim, ne bih htio zvučati glupo, ali i da izgubimo od Crne Gore, vrlo su male razlike u nastavku turnira između protivnika koji te očekuju. Nama je pobjeda protiv Crne Gore najvažnija zbog našeg samopouzdanja uoči nastupa u završnici, kad je najvažnije biti najbolji. Nešto sam baš gledao, uspoređivao ždrijeb Svjetskog prvenstva u Gwangju, te ždrijeb Europskog prvenstva u Budimpešti. Nema dileme kako je ovdje teže nego je bilo u Gwangju. Pitaš me je kakva je Crna Gora u usporedbi s Njemačkom. Iskreno, to je teško uspoređivati. Dva sasvim različita načina igre. Njemačka dosta pliva, čupa, poteže, a Crna Gora igra kao što igra hercegnovski Jadran. Dosta kontranapada, centri su neugodni, ako ih se pusti, tad su 'prljavi'. Izdvojiti treba kod Crne Gore Aleksandra Ivovića, a Njemačka nema tako klasnog igrača. Crna Gora je disciplinirana u napadu i obrani.

Je li Ivović kreator igre Crne Gore?

- Ne, to je prije svega Brguljan, ali je Ivović njezin najopasniji igrač. Stoji kako je bio najbolji strijelac na nekoliko velikih natjecanja u posljednje vrijeme. Znaju me pitati je li onda primarno zaustaviti njega, ili pustiti ga da on zabije svoje, a pokušat zaustaviti ostale. Smatram kako treba zaustaviti njega, pa neka ostali preuzmu odgovornost. Isto tako pitanje je možemo li ih nečim iznenaditi? S obzirom koliko se znamo i koliko smo puta igrali, to je teško s obje strane. Po meni je najvažnije da ono što nas krasi sprovedemo u djelo – istaknuo je legendarni centar, koji je kao igrač osvojio dva srebra na EP-ima (1999. i 2003.).

FOTO Ivica Tucak, Mile Smodlaka i Sandro Sukno - izbornik s pomoćnicima
SKUPINA 'A'
Utorak, 14. siječnja, 1. kolo: Slovačka - Crna Gora 4:15, Njemačka - Hrvatska 9:17, četvrtak, 16. siječnja, 2. kolo: Njemačka - Slovačka, Crna Gora - Hrvatska (20.30 sati), subota, 18. siječnja, 3. kolo: Slovačka - Hrvatska (16 sati), Njemačka - Crna Gora. 

Pobjednik ide izravno u četvrtfinale, dok drugi i treći razigravaju za plasman među osam najboljih. 

28. travanj 2024 00:05