StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

JEDAN I JEDINI - ANDRO BUŠLJE, NAJTROFEJNIJI HRVATSKI REPREZENTATIVAC U POVIJESTI 'Ovo je po svemu sudeći bio moj oproštaj od Svjetskog prvenstva. Moja posljednja utakmica na SP-u'

27. srpnja 2019. - 17:48
Sretni, medalja je tu. Stoji, nije ona po koju smo došli, ali je medalja. Došli smo po zlato te izboriti nastup na Olimpijskim igrama već sad. Teško nam je pao poraz od Španjolske u polufinalu, ali je utakmica za treće mjesto pokazala kako je to bio samo jedan loš dan. Bijač je protiv Mađarske bio nesavladiv, a u napadu smo cijeli turnir a pogotovo sad u utakmici za treće mjesto imali Jokovića koji je cijeli turnir odigrao fenomenalno i pokazao da je najbolji ljevak na svijetu - rekao je naš kapetan, sjajni branič Andro Bušlje, koji je također zaslužio čestitke za prikazano.

Bušlje je jedini koji je potpisao svjetski rekord. Jedini koji je s Hrvatskom osvojio svih sedam medalja u nizu na SP-ima. Debi na SP-u imao je dvije godine prije nego je Hrvatska, a on s njom, počela ispisivati povijest. Na svih osam SP-a Bušlje je bio među četiri najbolja. Samo je te 2005. u Montrealu izgubio utakmicu za broncu. Iduće četiri za treće mjesto je dobio. Samo je dva puta porazom zaključio Svjetsko prvenstvo, te 2005. i 2015. kad je izgubio u Kazanju finale od Srbije.

- Osam Svjetskih prvenstava, svaki put u polufinalu, a sedam puta na postolju. Ovo je po svemu sudeći bio moj oproštaj od Svjetskog prvenstva. Moja posljednja utakmica na SP-u - rekao je nakon osvojene bronce.

Zastao je na trenutak. Možda ipak promijeni odluku te i dalje bude stup obrane hrvatske reprezentacije. Nije još za bacit. Naprotiv, dokazao je to i u Gwangju, a nije ni tako star. Početkom iduće godine, 4. siječnja, ugasiti će 34 svjećice na rođendanskoj torti. Na SP-u u Fukuoki 2001. imat će 35 godina. Od svoje dvadesete godine je u seniorskoj reprezentaciji. Uz Jokovića jedini ima oba svjetska zlata, europsko i olimpijsko. Ustvari, kao što ima svih sedam medalja Hrvatske sa Svjetskih prvenstava, tako ima i ta sva četiri velika zlata Hrvatske!

- Daleko je sad Fukuoka i iduće SP. Sad se okrećemo Europskom prvenstvu, koje je početkom iduće godine u Budimpešti te, nadam se, u ljeto nastupu na Olimpijskim igrama. Točnije, uvjeren sam kako ćemo tamo igrati. Što se tiče mog oproštaja od Svejstkog prvenstva, sad sam mišljenja kako je to to. Kako trebaju doći mlađi.

Zar ne bi bilo lijepo na kraju karijere se pohvaliti kako siu igrao na deset SP-a, te, naravno, kako si svih deset puta bio u polufinalu te, što je još bolje, osvojio devet medalja? 

- Haha, bi, kako ne bi, a nakon toga, ako bi se to dogodilo, vjerujem kako bi mi onda rekli kako bi bilo lijepo osvojiti i desetu medalju u nizu na SP-u te se tek tada oprostiti od SP-a... Ha, a to što imam sad sedam u nizu medalja sa SP-a, što to imam jedini, ne znam što reći. Znam samo kako nije samo do mene. Zasluge idu svima oko mene, mojim suigračima, stručnom stožeru, svima koji su u i uz reprezentaciju, i onima koji su bili, i onima koji su sada. Hvala im svima i na svemu - zaključio je Bušlje, najtrofejniji hrvatski reprezentativac. Bronca sa SP-a iz Gwangjua je njegova dvadeset i druga medalja sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske!. 
Povratak u Italiju
Andro Bušlje je nakon trinaest seniorskih sezona u kapici Juga u ljeto 2015. godine otišao u Italiju, u Posillipo. Potom je iduće ljeto prihvatio poziv iz Pireja te zadnje tri sezone nosio kapicu Olympiacosa s kojim je 2018. bio klupski prvak Europe, a ove europski klupski doprvak.

Iduće sezone nosit će kapicu najtrofejnijeg talijanskog kluba, PRO Recca, kojem je glavni cilj prekinuti crni niz u najjačem europskom klupskom natjecanju te nakon pet sezona osvojiti novi naslov prvaka Europe. Bušlje je osim s Olympiacosom 2018. bio i s Jugom, i to 2006., klupski prvak Europe. 

28. travanj 2024 18:56