StoryEditorOCM
VaterpoloREGIONALNA LIGA

Igrali na otvorenom usred studenog, Jugašima nije bilo zima, ugrijali su se pobjedom kod prvaka Crne Gore, evo što su rekli Rino Burić i Vjeko Kobešćak

Piše Tonči Vlašić
8. studenog 2023. - 23:43

SKUPINA ‘A‘ REGIONALNE LIGE

Rezultati 7. kola, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9, Split: Mornar - Jadran Split 4:15, Zagreb: HAVK Mladost - Primorje EB 8:10, slobodan je bio Solaris. 

Poredak: 1. Jadran Split 18 bodova/6 utakmica, 2. Jug Adriatic osiguranje 13 bodova/6 utakmica, 3. Jadran Herceg Novi 12 bodova/6 utakmica, 4. Primorje EB 9 bodoa/6 utakmica, 5. Solaris 6 bodova/6 utakmica, 6. HAVK Mladost 5 bodova/6 utakmica, 7. Mornar bez boda/6 utakmica. 

Zaključali su Jugaši svoja vrata četvrtinu i pol u Herceg Novom, pod vedrim nebom. Pet obrana je za to vrijeme imao Toni Popadić, dignuli su rampu, Marko Žuvela je prvi blokirao udarac igrača crnogorskog prvaka, zatim je isto uspio Mauro Prkoča… I kad je tako lijepo bilo u obrani, bilo je lakše u napadu. Rino Burić je prvi pogodio mrežu domaćina, potom Hannes Daube, pa početkom druge četvrtine Franko Lazić, koji je skupa s Marom Jokovićem bio najraspoloženiji u napadu od Jugaša. Postigli su njih dvojica po tri pogotka.

- Dobra naša utakmica, prvenstveno u obrani. Držali smo se dogovora. Bili smo agresivni, a to nas nije krasilo u prethodnim utakmicama – kaže najveće pojačanje Juga ove sezone, sjajni Splićanin Rino Burić. Dva puta je zatresao mrežu hercegnovskog Jadrana, nekoliko puta je uplivao, izborio poziciju te čekao loptu u dva metra, ali je nije svaki put dočekao. Jugaši nisu uspjeli držati visok ritam. Nije sve bilo nakon vodstva 3:0 bajno i sjajno.

- Pali smo u četvrtoj četvrtini, ali tri boda su tu – istaknuo je Burić.

- Fokus je bio na obrani, više presinga, agresivnosti. Neke prethodne utakmice smo ulazili mlako. Tako nije bilo ovaj put. Jadran je jak kao momčad, kontra mu je najjače oružje, a nju smo uspješno zatvorili u prve dvije četvrtine. U nastavku, pogotovo u zadnjoj četvrtini je procurilo, ali većim dijelom je u obrani bilo dobro – naglašava Burić, branič, centar, igra što god treba.

Već u subotu Juga čeka novi ogled s hercegnovskim Jadranom. Igra se u Gružu (18 sati), a brzo se dijeli prvi trofej u sezoni, završnica Kupa Hrvatske igra se 1. i 2. prosinca u Zadru.

- Brzo ćemo imati priliku osvojiti prvi trofej ove sezone. Idemo se pripremiti za Zadar. Do tad imamo Regionalnu ligu, zadnje gostovanje u skupini europske Lige prvaka (PRO Recco). I kad govorimo o Europi, čeka nas nastavak puta u Eurocupu. Ne mislim kako tu nemamo izgleda otići daleko, pa čak do kraja – kaže Burić.

Jugov trener Vjeko Kobešćak je u razgovoru s crnogorskim novinarima istaknuo: ‘Idemo osvojiti Kup, idemo osvojiti Superkup, prvenstvo, Regionalnu ligu, i europski trofej. Hoćemo li u nekom od pet natjecanja uspjeti, to ćemo vidjeti, ali kad ste u Jugu, tako se razmišlja‘.

Kako je jugov trener video 32 minute dvoboja u Herceg Novom?   

- Izgledali smo bolje, prvenstveno u obrani, koja nas je dovela do ove vrijedne pobjede. Ali, po tko zna koji put ću ponoviti, obrana je ta koja donosi rezultat. Bez obrane se ne može ništa.

Toni Popadić je bio sjajan na vratima!

- Da, apsolutno, ali svi su u obrani odigrali baš dobro. Bilo je, da se ne varamo, i grešaka, ali nakon jedne serije loših rezultata ova pobjeda kod hercegnovskog Jadrana, koji je sve samo ne loša momčad, velika je stvar za nas. Što se tiče pada u nastavku, evidentno je kako se dosta trošimo ovim načinom igre, i kad je tako mora klupa dati svoj doprinos. Kad igrači s klupe uđu mora biti manje grešaka kako bi uspjeli održati visok ritam i zadržati prednost, a ne da se dovedemo u situaciju, kao što je bilo sad, da moramo spašavati pobjedu. Eto, sad smo je uspjeli spasiti, a u nekim prethodnim utakmicama nismo uspjeli, ili, što je bio slučaj protiv Olympiacosa u Gružu, gubimo, i nakon toga padamo te nas suparnik ‘ubije’ i izgubimo deset razlike. U Herceg Novom smo uspjeli u prve dvije četvrtine zaustaviti najjače oružje Jadrana, kontru, ali već u trećoj četvrtini je počelo curiti. Plus, opet smo olako izgubili nekoliko lopti, imali smo nekoliko riskantnih dodavanja. Nije svako prošlo… Moramo shvatiti kako nije dovoljno samo srce, već treba, a to govorim igračima, odigrati i pametno kako bi došli do nekog rezultata. Dok je bilo tako, srce i razum, kontrolirali smo utakmicu. Kad nije bilo tako, pobjeda je došla u pitanje. Međutim, s obzirom na neke prethodne utakmice, a ponavljam, i s obzirom na kvalitetu hercegnovskog Jadrana, zadovoljan sam kako smo odigrali u Herceg Novom. Međutim, mislim kako možemo bolje i očekujem kako će biti tako – naglasio je Kobeščak, te nastavio.

- Protekle utakmice, pa i ova, pokazale su kao još ne postoji rutina u našoj igri, a kad nema toga zna se uvući strah. Moramo doći do toga da na istom nivou odigramo čitavu utakmicu, a ne samo prve dvije četvrtine – rekao je jugov trener.

Jugaši su krajem druge četvrtine prvi put imali četiri pogotka prednosti (6:2), zadnju četvrtinu su dočekali s tom razlikom (8:4), a domaćin je serijom 3:0 došao zatim je opet sjajan bio Popadić. Jug nije iskoristio igrača više, Vasilije Radović je na drugoj strani opet doveo Jadran na pogodak zaostatka. Bilo je to 38 sekundi prije kraja. Jugaši su potrošili 30 sekundi za napad, te je domaćin imao osam sekundi za izjednačenje. Vratar Darko Radović je povukao taj zadnji napad, na kraju se on odlučio na šut. Nije pogodio.

Prvak Crne Gore je stisnuo ruku Jugašima, te im čestitao na pobjedi. 

SLIKOVNICA UTAKMICE JADRAN HERCEG NOVI - JUG ADRIATIC OSIGURANJE 8:9

image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (svim srcem za Juga!)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (derbi je odigran pod vedrim nebom)

Tonči Vlašić/

Čuva Jadran uspomenu na svog Pera

Pero, hvala Ti - tvoj Jadran! Između portret Pera Petra Porobića, jednog od najuspješnijih svjetskih vaterpolskih trenera, prvog izbornika Crne Gore, koji je svoju državu odveo do najvećeg uspjeha – naslova prvaka Europe 2008. godine u Malagi. Prije toga, 2005. u Montrealu, odveo je do zlata  na Svjetskom prvenstvu reprezentaciju Srbije i Crne Gore.

U trenerskoj karijeri vodio je i hercegnovski Jadran, s njim osvajao trofeje, igrao finale europske LIge prvaka 2004. u kojem je poražen u Budimpešti od domaćina, Honveda, a to je i danas najveći uspjeh kluba sa Škvera u europskim kupovima...

Porobić je preminuo iznenada u 67. godini života, početkom prošlog mjeseca, 9. listopada, vraćajući se kući s Azijskih igara gdje je vodio reprezentaciju Kine.

Hercegnovski Jadran na svom Škveru čuva uspomenu na svog Pera…  

image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Marko Žuvela)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Petar Radanović, trener Jadrana HN i sudac Tomislav Copić)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Toni Mozara)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Goran Grgurević pred vratima Jadrana HN)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Marko Žuvela)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Marko Žuvela)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Sergi Cabanas je izborio peterac)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Maro Joković)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Ivan Vukojević)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (sudac Tomislav Copić iz Šibenika)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Franko Lazić)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Hanns Daube)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Franko Lazić)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Hannes Daube)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Petar Radanović, trener Jadrana HN)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Petar Radanović, trener Jadrana HN)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Vjeko Kobeščak)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (zadnji napad domaćina, pokušao je vratar Jadrana Darko Đurović, ali nije pogodio)

Tonči Vlašić/
image

Regionalna liga, 7. kolo, Herceg Novi: Jadran (HN) - Jug Adriatic osiguranje 8:9 (Vjeko Kobeščak, trener Jugaša)

Tonči Vlašić/

28. travanj 2024 02:44