StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU

HRVATSKI VATERPOLISTI PRESELILI U MAĐARSKU Otišli u Budimpeštu po medalju i olimpijsku vizu

11. siječnja 2020. - 20:03
Hrvatski vaterpolisti su napustili Zagreb, gdje su se pripremali od 2. siječnja, te su otputovali u Budimpeštu. Pripreme za nastup na Europskom prvenstvu, kojem je domaćin glavni grad Mađarske, počeli su sredinom prosinca kad su otišli na desetodnevne pripreme u Australiju gdje su odigrali tri utakmice protiv domaćina. Nakon povratka iz Australije, a prije završnih priprema u Zagrebu, nastupili su i u Beogradu gdje su 29. prosinca igrali protiv Srbije utakmicu Svjetske lige.

Ivica Tucak je još uoči zadnje provjere - u utorak protiv Rusije u Zagrebu - odredio sastav. Boje Hrvatske na EP-u branit će vratari Marko Bijač (PRO Recco) i Ivan Marcelić (HAVK Mladost), zatim Andro Bušlje (PRO Recco), Marko Macan (Jug AO), Hrvoje Benić (Jug AO), Maro Joković (Olympiacos), Xavi Garcia (Jug AO), Lovre Miloš (HAVK Mladost), Ante Vukičević (CN Marseille), Loren Fatović (Jug AO), Luka Bukić (HAVK Mladost), Luka Lončar (Jug AO) i Josip Vrlić (HAVK Mladost). Mile Smodlaka, Sandro Sukno i Igor Pezelj su pomoćnici Tucka, koji ne može bez kondicijskog trenera Pera Kuterovca i fizioterapeuta Damira Luketića.

Hrvatska, brončana s posljednjeg EP-a u Barceloni u ljeto 2018., put na EP-u počinje protiv Njemačke u utorak, 14. siječnja. Dva dana poslije igra protiv Crne Gore, a 18. siječnja protiv Slovačke. Bude li prva u skupini 'A', ponedjeljak, 20. siječnja, bit će za nju neradni dan. Tada se igraju utakmice osmine finala (drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije četiri skupine razigravaju za mjesto među osam najboljih). Četvrtfinala su na programu 22. siječnja, polufinala dva dana poslije, a medalje na EP-u vaterpolisti dijele 26. siječnja.

U skupini 'B' su Srbija, branitelj naslova, koja je osvojila zadnja četiri EP-a, te Rumunjska, Nizozemska i Rusija, u skupini 'C' uz domaćina Mađarsku igrat će aktualni doprvak Španjolska, te Turska Malta, a u skupini 'D' Italija, Grčka, Francuska i Gruzija. 

- Nama je glavni cilj izboriti plasman na Olimpijske igre, a nadam se kako ćemo to uspjeti već na EP-u u Budimpešti – non stop ističe Tucak. Do toga možemo ako smo najbolji ili ako su ispred samo jedna, dvije ili sve tri reprezentacije koje imaju izboren nastup u Tokiju (Srbija, Španjolska i Italija).
28. travanj 2024 12:09