StoryEditorOCM
VaterpoloGOTOVO JE, ČEKA SE SAMO POTVRDA

Hrvatska je domaćin EP-a u Zagrebu i Dubrovniku! Kreću li naši u obranu zlata sa Save ili iz Gruža?

Piše Tonči Vlašić
16. studenog 2023. - 15:43
Loren Fatović i Marko Bijač slave zlato na 35. LEN Europskom prvenstvu u vaterpolu, koje je 2022. održano u SplituTom Dubravec/Cropix

Hrvatska vlada je pružila očekivano podršku kandidaturi Hrvatskog vaterpolskog saveza za domaćina EP-a vaterpolista, a sad se čeka glas europske federacije vodenih sportova, te potvrda: Hrvatska će biti domaćin, i to u dva grada, Zagrebu i Dubrovniku. I dok će naš glavni grad po drugi put u povijesti biti domaćinom, prvi put je to bio 2010. godine, Dubrovnik će prvi put ugostiti prvenstvo starog kontinenta za vaterpoliste, ujedno je to prvo veliko loptačko natjecanje koje će se odigrati u našem gradu, domu najtrofejnijeg hrvatskog kluba, Jug Adriatic osiguranja, četverostrukog klupskog prvaka Europe. 

Europsko prvenstvo vaterpolista, 36. po redu, igra se početkom siječnja 2024. godine. 

Sad se čeka odluka Hrvatskog vaterpolskog saveza gdje će se što igrati, točnije, što će biti na Savi, a što u Gružu. Gdje će se dijeliti medalje? Hoće li hrvatska vaterpolska reprezentacija nastup na EP-u 2024. početi u Zagrebu ili u Dubrovniku? Gruž je dosta veći od Save, kapacitet je najmanje dvostruko veći. Dubrovnik, koji ima jedan bazen, može biti sad domaćin zbog izvanrednih okolnosti (vaterpolistice će igrati u Nizozemskoj, zatim, vaterpolisti ne moraju igrati u jednom gradu), te je ovo jedinstvena prilika da bude u glavna pozornica.

Uglavnom, Europsko prvenstvo će naši otvoriti ogledom protiv Španjolske, reprezentacije koja je na zadnja tri svjetska prvenstva i zadnja tri europska osvajala medalje, dok je na posljednjem SP-u i EP-u osvojila broncu. 

Zatim, u 2. kolu čeka je Francuska, reprezentacija koja u zadnje vrijeme prijeti reprezentacijama iz samog vrha, protiv koje nema  više lako ćemo, a u zadnjem kolu u skupini ‘A‘ suparnik će Hrvatskoj biti Crna Gora, koja nam je na zadnjem velikom natjecanju, SP-u u Fukuoki, zalupila vrata četvrtfinala. 

Na EP-u su četiri skupine, novi je sustav natjecanja. Osam najboljih reprezentacija s prethodnog EP-a su u skupinama ‘A‘ i ‘B‘, svatko sa svakim, nakon čega će dvije najbolje izravno u četvrtfinale, a treća i četvrta će razigravati za mjesto među osam s prvoplasiranim i drugoplasiranim reprezentacijama preostale dvije skupine. 

image

Dubrovčani u kapici reprezentacije Hrvatske - prvaci Europe 2022. godine

Tom Dubravec/Cropix

Hrvatska u Hrvatskoj, Zagrebu i Dubrovniku 2024. godine, brani zlato osvojeno u Hrvatskoj, u Splitu 2022. godine. Prvi put u povijesti jedna država je domaćin za redom EP-a vaterpolista, prvi put u povijesti igrat će se u dva grada!

Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje iduće godine slavi sto godina od svoje prve utakmice, koju je odigrao na Porporeli protiv Penatura. Tu bitku je dobio s 3:0. Hoće li se Hrvatska moći početkom iduće godine pohvaliti kako kao domaćin EP-a vaterpolista ima 3:0!

26. travanj 2024 13:06