StoryEditorOCM
VaterpoloDOMAĆE PRVENSTVO

Gruž danas koplje iznad velikog rivala, Jugov kapetan rasparao mrežu kapetana Mladosti

Piše Tonči Vlašić
14. siječnja 2023. - 20:22

Jug AO – HAVK Mladost 15:8

DUBROVNIK Bazen u Gružu. Gledatelja 300. Suci: Joško Prančić (Split) i Tomislav Copić (Šibenik). Delegat: Mlađan Prvan (Split).

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (12 obrana), Burđelez, Fatović (6), Zvono (1), Joković (1), Vukojević (2), Biljaka, Lazić (1), Kržić (3), Kakaris, Kolak, Žuvela (1), Brzica, Mozara. Trener: Vjeko Kobešćak.

HAVK MLADOST: Jurlina (4 obrane), Bušić, Dadvani (1), Vrbnjak, Gluhaić (1), Huljev, Adeishvili, Rakovac (1), Elez (1), Mijić (1), Herceg (2), Fabris (1), Sunara, Obuljen. Trener: Zoran Bajić.

Igrač više: Jug AO 7/4, HAVK Mladost 7/3

Peterci: Jug AO 1/1, HAVK Mladost -

Četvrtine: 5:2, 2:1, 3:3, 5:2.

Bez kapetana Marka Jelače stigla je HAVK Mladost prvi put ove sezone u Gruž. Oba prethodna ogleda je izgubila, i to u svom domu na Savi. Jedan je bio za bodove u prvom dijelu lige, a drugi u polufinalu završniog turnira Kupa Hrvatske.

Treći ovosezonski ogled dva najtrofejnija hrvatska kluba otvorio je pogotkom Branimir Herceg. Oslobodio se Matiasa Biljake u dva metra, te prevario Tonija Popadića u prvom napadu. Potom se zagrebački sastav obranio s igračem manje u prvom napadu Juga, koji se razbio od blok. Jug je izjednačio nakon minute i 44 sekunde igre. Loren Fatović je zagrmio s vanjske pozicije. Naciljao u donije lijevi kut gola Jerka Jurline, koji je u odsustvu Jelače preuzeo kapetansku traku.

U 5. minuti, novi ogled dva kapetana opet je pripao Jugovom. Fatović je pobjegao, Tin Fabris ga nije uspio zaustaviti, a nije ni Jurlina. Minutu poslije nastavio je svoj niz Fatović. Repriza prvog pogotka. Jurlina i ovaj put nemoćan – 3:0.

Marko Elez je prekinuo seriju Jugovog kepetana. Iskoristio je prvog igrača više. Ivuša Burđelez je isključen, a iskusni, 42-godišnji Splićanin je postigao svoj prvi, a drugi pogodak za sastav sa Save. U 7. minuti novi pogodak domaćina, a strijelac nije Fatović, već se odlično snašao pred vratima Jurline Ivan Vukojević. U posljednjem napadu Juga u prvoj četvrtini, 14 sekundi prije njenog isteka, Filip Kržić je nakon dodavanja Fatovića pogodio iskosa, s lijeve strane.

Na početku druge četvrtine istaknuli su se vratari, Popadić i Jurlina. Tresao se i okvir gola (Maro Joković u 11. minuti greda Mladosti). Jugaši dva napada za redom nisu dozvolili Mladosti, koja je i u drugoj četvrtini prva postigla pogotak, i to David Mijić s igračem više (Biljaka isključen, pogodak u prvoj sekundi 13. minute utakmice). Kao i u prvoj četvrtini nakon pogotka Mladosti oglasio se Fatović. Opet iz daljine, opet donji lijevi kut gola Jurline – 6:3 (Dario Rakovac je bio isključen u tom trenutku). Zatim je Mladost imala napad s igračem više (Popadić upisuje veliku obranu), a odmah potom Mladost je s igračem manje (Ivan Vrbnjak). Sad je Jurlina na mjestu. Zatim Popadić (njegova peta obrana), a nakon koje je Konstantin Kakaris zaradio peterac. Tko će? Fatović! Kako će? U lijevu stranu gola Jurline! (7:3, peti pogodak jugovog kapetana). Sa zvukom sirene Popadić je upisao šestu obranu, Elez je pokušao izjednačiti rezultat u drugoj četvrtini. Nije uspio, te je ona, kao i prva, pripala domaćinu (5:2, 2:1).

I u trećoj četvrtini je Mladost postigla prvi pogodak (Marko Gluhaić), ali se nakon toga ovaj put nije oglasio jugov kapetan, već je gost novim pogotkom prepolovio zaostatak iz prvog poluvremena (Rakovac). Ipak, napad poslije Kržić je silovit, i precizan (8:5). Nakon što je Mladost napravila prekršaj u napadu, Toni Mozara je asistent, a Joković strijelac (9:5). Jurlina je zatim dobio dvoboj oči u oči s Vukojevićem. Novi takav dvoboj, minutu nakon prvog, i to nakon što je Popadić upisao novu obranu, dobio je Jugaš (10:5). Herceg je zaslužio pljesak pet sekundi prije kraja treće četvrtine kad je odbojanac pospremio iza leđa Popadića (treća četvrtina 3:3).

Četvrta četvrtina? Nije Mladost dala prvi pogodak, već Jug, točnije Fatović, iz vanka, u lijevu stranu Jurline. Jugov kapetan šest, koliko u tom trenutku i HAVK Mladost (27. minuta). U 28. minuti oglasio se i Franko Lazić te je bilo šest razlike za Juga (12:6). Prvi pogodak u zadnjoj četvrtini Mladost je postigla tri minute i 21 sekundu prije kraja (Valiko Dadvani s igračem više). Kržić je odmah odgovorio svojim trećim pogotkom, Marko Žuvela je sjajno potegao iz daljine (14:7, 2:02 do kraja utakmice). Jugov niz nastavio je 50 sekundi prije kraja Hrvoje Zvono (15:7). Utakmicu je pogotkom zaključio Korčulanin u kapici Mladosti – Fabris (15:8, 21 sekunda do kraja).

Jugaši su potvrdili kako su koplje iznad Mladosti. Čeka ih idući vikend treći krug Regionalne lige, a u tom ‘krugu’, koji se igra u Šibeniku ogled s Jadranom u petak, 19. siječnja. Jadran im je idući suparnik u domaćem prvenstvu (Split, 4. veljače, pada odluka tko će biti broj jedan u doigravanju za prvaka, 10:10 je bilo u Gružu, Jugu igra pobjeda te remi ukoliko je postigao 11 pogodaka i više). Između Šibenika i Splita čeka ih put u Budimpeštu (6. kolo europske Lige prvaka, OSC suparnik).  

28. travanj 2024 09:38