StoryEditorOCM
VaterpoloSAD JE SLUŽBENO

Europsko prvenstvo ponovno u Hrvatskoj, naši iz Gruža kreću u obranu zlata. Evo tko će sve i što će se sve igrati u hramu vaterpola!

Piše Tonči Vlašić
17. studenog 2023. - 12:47
Dubrovčani sa zlatom u splitskoj Spaladium Areni 2022. godine, Hrvatska u obranu zlata kreće iz GružaTom Dubravec/Cropix

Hrvatska kreće u obranu zlata iz Dubrovnika, i to 4. siječnja 2024. godine. Suparnik na startu bit će Španjolska. Dva dana poslije ogleda s reprezentacijom koja je osvajala medalje na zadnja tri svjetska i europska prvenstva, 6. siječnja, čeka je Francuska, a 8. siječnja veliki rival, Crna Gora. Iako je u skupini ‘A‘, jedna od dvije skupine TOP 8 reprezentacija, nakon koje sve četiri reprezentacije su i dalje u igri za naslovom prvaka Europe, svaka od tri utakmice će ‘parat gaće‘.

Razlog se zna, prvo mjesto u skupini donosi poslije lakši put, u četvrtfinalu ne nekog kapitalca, u polufinalu, ako se ne dogode iznenađenja u drugim skupinama, računa se izbjeći Italija… Da, Hrvatska želi otići do kraja. Osigurati ne samo plasman na Svjetsko prvenstvo, koje je mjesec dana poslije u Dohi, početkom veljače 2024. godine, već obranom naslova prvaka Europe plasirati se s EP-a na Olimpijske igre, koje su u ljeto iduće godine u Parizu. Žele naši to učiniti prije SP-a.

Uglavnom, Hrvatska je domaćin Europskog prvenstva vaterpolista, igra se u Zagrebu i Dubrovniku od 4. do 16. siječnja. Drugi put je Zagreb domaćin EP-a, a Dubrovnik prvi put. Dvije skupine prvog kruga će biti u Gružu, dvije na Savi gdje će se razigravati za prolaz u četvrtfinale, te poslije odlučivati o poretku od 1. do 8. mjesta. U Gružu će se razigravati za plasman od 9. do 16. mjesta.

Tko još dolazi u Dubrovnik? U Gružu će se igrati turnir skupine ‘D‘ u kojoj su Slovačka, Nizozemska, Slovenija i Rumunjska. Na Savi će biti druga skupina TOP 8, skupina ‘B‘ u kojoj su Gruzija, Mađarska, Italija i Grčka, te druga skupina donjeg doma (Srbija, Njemačka, Izrael i Malta).     

Dvije najbolje reprezentacije skupina ‘A‘ i ‘B‘ idu izravno u četvrtfinale, treći i četvrti razigravaju za mjesto među osam najboljih s dvije najbolje reprezentacije skupina ‘C‘ i ‘D‘, i to: A3 - C2, A4 - C1, B3 - D2 te B4 - D1. Pobjednik skupine ‘A‘ čeka u četvrtfinalu boljeg iz ogleda B4/D1, drugi iz skupine ‘A‘ igra za polufinale protiv pobjednika B3/D2...

Grad Dubrovnik će tako prvi put u povijesti biti domaćin jednog velikog loptačkog natjecanja. Izvanredne okolnosti, rat u Izraelu, zatim odluka čelnih ljudi europske federacije vodenih sportova da se razdvoji muški i ženski turnir, a na kraju i odluka da se može igrati u dva grada, donijele su priliku. Malo je vremena do početka EP-a, a puno je posla kako bi Bazen u Gružu pozitivno odgovorio na sve zahtjeve.

02. svibanj 2024 03:33