StoryEditorOCM
VaterpoloHALO NJEMAČKA |

MARKO MACAN PRIJE PUTA U GRUŽ OPET OTVORIO ŠAMPANJAC USRED BERLINA Dobio po nosu, morali ga šivat, ali slavi: ‘Ni prvi, ni zadnji put!‘

Piše Tonči Vlašić
25. listopada 2021. - 18:20

Skuplja Marko Macan s WASPO 98 Hannover trofeje. Uzeo je prije pet mjeseci naslov prvaka Njemačke, dobio prvu utakmicu finalne serije na tri pobjede protiv Spandau 04 u svom domu, a zatim iduće dvije usred Berlina. Ostalo je zapisano: Ne pamti se kako je Spandau izgubio obje utakmice finala kod kuće!

Macan je u dvije godine koliko je 'gore' dva puta s WASPO 98 Hannoverom prvak Njemačke, uzeo je ove godine i njemački Superkup, i tad je u finalu slavio protiv najtrofejnijeg njemačkog kluba iz glavnog grada, a evo ga, ima se opet sa čime pohvaliti. Prvi put je osvojio i Kup Njemačke.

image
Marko Macan je s Jugom osvojio 15 trofeja
Tonči Vlašić

U ljeto 2020. napustio je Jug Adriatic osiguranje. Kad je otišao, radili smo završni račun, podvukli crtu ispod koje je pisalo: 15 trofeja. Pamti se kako se od matičnog kluba oprostio s naslovom prvaka Hrvatske, onom ludom i nezaboravnom pobjedom u finalu protiv Mladosti, onih povijesnih 19:3, 16 razlike s kojim je Jug stigao do svog 16. naslov prvaka, a on je nedugo nakon toga podigao i pokal prvaka Njemačke.

U dva mjeseca osvojio dvije države. Sad je Macan na 19 klupskih trofeja, a tog posljednjeg, četvrtog s WASPO 98 Hannoverom, kao i prethodna tri na privremenom radu u Njemačkoj, uzeo je, a protiv koga drugog, tj. preko koga drugog nego Spandaua 04.

- Iskreno, trofej kupa nismo očekivali jer nismo izgledali sjajno na pripremama, ni u utakmicama prije finala, a u polufinalu smo dobili Duisburg. Uz to smo imali problema s ozljedama, a završni turnir se igrao u Berlinu, Spandau 04 je bio domaćin. U finalu je bilo puno pogodaka. Bila je uz to prava 'tuča' u bazenu - kazuje Macan, koji nije nakon finala brojio samo trofeje, već i 'ponte'.

- Ha, da, osim što sam osvojio trofej, još jedan usred Berlina, još sam 'bogatiji' i za tri ponta. Rasparalo me, te sam morao na šivanje. Plus, dobio sam i udarac po nosu u finalu kad sam postigao pogodak. Ali, ni prvi, ni zadnji put da se to dogodilo. Uglavnom, non stop smo vodili, ali smo se tek na kraju uspjeli odvojiti.

Bio je u finalu vatromet: Spandau 04 - WASPO 98 Hannover 14:18! Ha, šalimo se kako je dogovor u redovima WASPO 98 Hannovera bio: 'Koga briga za  obranu kad nas ide tako dobro u napadu!'

- Više volim kad je malo pogodaka, ali... Dobilo se, to je najvažnije.

Napominje Macan kako se osvojeni kup računa za prošlu sezonu, 2020./21.

- Zbog korone ga nismo stigli odigrat, tako da smo prošlu sezonu učinili još uspješnijom u povijesti kluba, a ta ocjena je bila i bez ovog Kupa. Sad kad smo uzeli i Kup možemo se pohvaliti kako smo uzeli sva tri trofeja, prvenstvo, kup i superkup, a bili smo i šesti u Europi, u Ligi prvaka.

Gledamo kalendar natjecanja u Njemačkoj, brzo će Macan imati priliku sa suigračima potući se za još jedan trofej.

- Da, kad se vratio iz Dubrovnika čeka nas Superkup. Iako smo mi uzeli duplu krunu, igra se Superkup. Finalist tad igra, a to je, a tko drugi nego Spandau. S obzirom kako smo s njim skupa i u skupini europske Lige prvaka, ha, odigrat ćemo međusobno ove sezone 'sto utakmica'. Sa Spandauom se u Ligi prvaka sastajemo već u 2. kolu.

WASPO 98 Hannover u Dubrovnik stiže sutra, u utorak, 26. listopada. U srijedu, 27. listopada, u Gružu od 19 sati suparnik je Jugu na startu natjecanja u skupini 'B' europske Lige prvaka.

- Ostali smo isti, ali smo u ovom trenutku nepoznanica sami sebi zbog činjenice da smo imali problema s ozljedama, da je tek početak sezone, da nismo imali pravih provjera...

Nije ni Jug.

- Nije, i čitao sam kako u najavi naše utakmice ističu da smo im mi prva prava utakmica, provjera koliko vrijede. Jug je za razliku od nas dosta mijenjao, doveo je dvojicu Grka, i obojica su za mene vrhunski igrači, pa i Kakaris kojeg nije bio u Tokiju na Olimpijskim igrama. Protiv Kakarisa sam igrao prošle sezone u Ligi prvaka. On je vrhunski centar, a Argyropoulos je čudo. Fizički sjajan. Što se meni sviđa, to je igrač koji ide kroz zid. Jest, Jug nema Xavija (Garcia), nema Lonca (Luka Lončar), otišao je Medo (Paulo Obradović), te Merkulov i Obert, ali vratio se Maro. Neću o Jokoviću ništa govorit. Vratio se i Stahor. Baš bih volio da proigra. Ima on potencijal. Fiziku. Ljevak. Naravno, njemu i Jugu želim sve najbolje, ali ne u ovu srijedu - poručio je Macan iz Njemačke nakon svog novog uspjeha, 19. klupskog trofeja u karijeri!

image
Marko Macan na Svjetskom prvenstvu 2017. u Budimpešti - Lijepa naša je svirala na kraju. Hrvatska je osvojila naslov svjetskog prvaka
Tonči Vlašić
NE MOGU VJEROVAT DA SE TO PRAVILO NIJE VEĆ UKINULO

Naša skupina je lakša nego ona druga, ako ni zbog čega, a onda iz razloga što je u drugoj domaćin Final 8, koji ima osigurano mjesto na završnom turniru. Meni, kako vrijeme prolazi, to pravilo je svake sezone sve gluplje i gluplje, tj. ne mogu vjerovat da se to pravilo nije već ukinulo. Što se tiče naše skupine prvi favorit je PRO Recco, a od ostalih, svatko svakoga može dobit. Budući smo se vratili na igranje, doma vanka, nisu turniri iza zatvorenih vrata, kao što je to bio slučaj prošle sezone, sad i onaj slabiji na papiru, kad igra kod kuće, ima više izgleda za ostvariti povoljni rezultat. Sezona je duga. Tko prođe na Final 8 bit će zadovoljan. Ostali ne. Isto vrijedi i za nas - rekao je Macan, 'Konavljanin po materi', kako je to istaknuo jednom prilikom načelnik Konavala Božo Lasić čestitajući mu na uspjehu s reprezentacijom. Macan je u 'kockicama' bio svjetski prvak 2017., a brončani na SP-u 2019., zatim olimpijski doprvak 2016., te brončani s EP-a 2018. godine....

28. travanj 2024 13:42