StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Dok čekamo četvrtfinale sa Srbijom, evo što kaže ‘Francuz‘ Vjeko Kobešćak: ‘Jedan je suveren, drugi to radi savršeno, a ta dva ‘otoka‘ iz davnih dana....‘

Piše Tonči Vlašić
13. veljače 2024. - 14:23

Australija je imala odličan plan, taktička priprema im je bila dobra. Uspjeli smo neutralizirati njihove ljevake, ali su konstantno ulazili s dva centra, te nam stvarali probleme. Fizički smo jako dobri, i fizički iz utakmice u utakmicu izgledamo bolje. Imali smo problema unutar naše momčadi s nekim odlukama, ali ne možemo cjepidlačit, ovo je slika Francuske, to je naša kvaliteta i moramo biti presretni jer smo među osam. Ponovili smo uspjeh iz Fukuoke s prethodnog SP-a, uspjeh iz Splita s predzadnjeg Europskog prvenstva. I to je vrlo važno za francuski vaterpolo iako se nadam da možemo bolje od ovoga. Neki su se igrači dignuli u odnosu na Euro, neki nisu. Vidjet ćemo – Vjeko Kobešćak je sugovornik.

image

Vjeko Kobešćak na klupi Francuske na SP-u u Dohi

Tonči Vlašić/

Jugov trener skupa s Florianom Bruzzom vodi Francusku. Jesu li imali pritisak budući na EP-u početkom prošlog mjeseca nisu bili među osam?

- Ne možeš bez pritiska. Nećemo se sad samo držati Pariza i Olimpijskih igara, pa tamo ‘izgorjeti‘. Jednostavno Francuska s tom svojom kvalitetom nije sigurna među osam, i ona se mora krvavo boriti za to. Imali smo mi priliku i na Europskom za ući među osam, ali smo ovdje podigli nivo igre, te se nadam kako ćemo i na idućim natjecanjima biti među osam, pa i u Parizu, a to nije lako.

Svi kažu, teže je doći na Olimpijske igre nego na njima ostvariti rezultat. Dobro, vi ste to pravo stekli kao domaćini.

- Da, to stoji, teži je put do medalje na europskom i svjetskom prvenstvu, nego na Olimpijskim igrama na kojima nastupa manje reprezentacija. Zatim, na njima mora biti mjesta za svaki kontinent. Naši mladići pričaju o medalji na Olimpijskim igrama, ali ja ne bih o tome, niti bi se mi trebali s time zanositi. Francuski vaterpolo treba raditi i napredovati, a što se događa. Sve to lijepo zvuči, Pariz, domaćinstvo, ali francuskog vaterpola nije bilo dugo, sad smo došli do toga da imamo jedan respekt najboljih, koji se osjeti, a i po plasmanu ulazimo među osam. Sad se tu treba zadržati, te raditi na tome da se približavamo najboljima. Mi smo u posljednje dvije godine uspjeli pobijediti Španjolsku u Svjetskom kupu, pa Srbiju, pa smo odigrali neriješeno s Grčkom, ali uglavnom, kad igramo s tim reprezentacijama, Francuska gubi. Odigramo pola utakmice dobro, pa onda padamo. Sad smo došli da se držimo tri četvrtine, čak smo protiv Grčke imali šansu u zadnjoj minuti, e to je čemu moramo težiti… To su mali koraci, koje je teško, teško napraviti. Sad, neću reći baljezganje, ali sanjarenje o olimpijskoj medalji… Francuska ima želju, ali Francuska u ovom trenutku nema kvalitetu za medalju. Ne znači kako se to ne može dogoditi. Ali, treba raditi, a ne sanjati.

image

Vjeko Kobešćak na klupi Francuske na SP-u u Dohi

Tonči Vlašić/
image

Vjeko Kobešćak na klupi Francuske na SP-u u Dohi

Tonči Vlašić/

Čeka vas Mađarska u četvrtfinalu. Sanjate li polufinale?

- Ha, ha… Uf, imali smo pripreme u Mađarskoj, i dosta dobro smo izgledali. Odigrali službenu utakmicu s njom. Ušli rezultatom 8:8 u zadnju četvrtinu, i onda napravili nama svojstvene greške, te se tu Mađarska odlijepila. Probat zatvoriti kontru, njihove ljevake, cijelu vanjsku liniju, centre, golmana, te njihovog trenera, koji je trenutno najbolji na svijetu. Jednostavno, zar ne?

I onda ćete razmišljati o pobjedniku četvrtfinala Hrvatska – Srbija?

- Već razmišljamo, već razmišljamo… šalim se. Što reći o toj utakmici…

Može li ovako, što bi Vjeko Kobešćak rekao Francuzima da igrate protiv Hrvatske, a što bi rekao da igrate protiv Srbije?

- Srbija je digla igru u odnosu na Europskog prvenstvo, to sigurno, isto kao i Grčka. Udarne igle Srbije su se baš digle, prije svega Jakšić, koji mijenja kompletno sustav svoje momčadi. Mandić se vraća u formu. Imaju dosta dobar ritam iako, gledao sam ih dvije četvrtine protiv Amerikanaca, dosta su se mučili. Pogotovo s ritmom. I kad to govorim, a znaš kakva je Hrvatska, mislim kako će … Amo ovako, po pozicijama, prvo golmani. Prednost Hrvatskoj. U slučaju da se ta kvaliteta odrazi, tu bi mogao biti i ključ. Dalje, apsolutno Hrvatska ima prednost kad su u pitanju centri. Bekovska linija je na strani Srbije, vanjska linija je izjednačena. Oni imaju Mandića i Jakšića, Hrvatska ima Lola (Loren Fatović)…

Hrvatska je imala na startu Australiju i Španjolsku, nećemo o preostale dvije utakmice, protiv Južne Afrike i Kine. Što su pokazale te dvije utakmice Hrvatske na SP-u, kakva je u odnosu na Europsko prvenstvo?

- Nema pada. To je na nivou Europskog. Bijač suveren, ritam dosta, dosta dobar. Fatović drži ključeve i on to je jedan od tih igrača na svijetu koji može savršeno kontrolirati ritam svoje momčadi. Prema tome, s te strane, bez obzira što sad nema Luke Bukića, Fatović radi to jako, jako dobro. Malo bi se desna strana trebala uključiti s odlukama, ali sve u svemu ovaj ciklus, europsko i svjetsko, Hrvatska igra jako, jako dobro.

Svakako treba istaknuti centre, Josipa Vrlića i Luku Lončara. Bili su odlični u porazu od Španjolske. Hrvatska nije znala materijalizirati sve te igrače više, koje su donijeli.

- Da, da, ali to je centarski par, koji je iskovan davnih dana. To su dva ‘otoka‘ protiv kojih je teško igrati. Kad imaju mirnu glavu, to onda izgleda sjajno. Stoji to da Hrvatska nije iskoristila to što su njih dvojica donijeli, ali je u toj utakmici bilo previše tehničkih pogrešaka s hrvatske strane, nisu bili koncentrirani… Međutim, generalno, Hrvatska je jako, jako dobra. Kvalificirala se na Olimpijske igre, tu je. Prvo ima Srbiju, zatim Francusku u polufinalu, ha, ha, ha… To bi bilo lijepo. Prekrasno kad bi se dogodilo pogotovo što se tiče Francuske. Hrvatska ima realne izglede za polufinale. 

image

Vjeko Kobešćak na klupi Francuske na SP-u u Dohi

Tonči Vlašić/
image

Vjeko Kobešćak

Tonči Vlašić/

Druga strana ždrijeba, Španjolska – Crna Gora i Grčka – Italija. Dakle, Španjolska i Grčka polufinale?

- Španjolska igra sjajno, to je momčad koja igra bez naredbi. Oni tako dobro kontroliraju sve, pa i naš, mislim na Juga, Sergi Cabanas protiv Australije je igrao sjajno. Oni nemaju zamjene. Svatko od njih ima svoju ulogu, koja je vrhunska. Odskaču od ostalih, ali, rekao sam, Zsolt Varga je po meni najbolji trener na svijetu. Jako vjerujem u njegove ideje, ono što on igra, te je tu Mađarska. Grčka? Kvaliteta da se smrzneš, ali meni nije jasno kako su uspjeli dovesti Francusku u poziciju da ih pobijedimo. Sad su doveli tog trećeg centra, Papanikolaoua, koji je nezadrživ. Skoumpakis na beku, vanjska linija… Uf, Alex (Papanastasiou), sjajni su. Oni po meni imaju najveći talent, individualno, ali im očito treba da se poslože.

Dakle, po tebi je Grčka, koja je aktualni svjetski i olimpijski doprvak, baš gubitnik u ta zadnja dva svjetska finala.

- Da. Meni je neuspjeh da nisu uzeli niti jedno zlato. 

Hrvatska - Srbija četvrtfinale SP-a igraju od 17 sati (HTV2)

02. svibanj 2024 16:05