StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK U DOHI

Četvrtfinalni dan, čeka nas Srbija, oglasio se naš izbornik Ivica Tucak: ‘Sporiji su od nas, i ako nam obrana bude dobra, na konju smo!‘

Piše Tonči Vlašić
13. veljače 2024. - 09:46

Prvo u Aspira Domu u Dohi Španjolska – Crna Gora od 14 sati po hrvatskom vremenu, hoće li europski prvak opravdati ulogu favorita u prvom četvrtfinalu na SP-u? Đuro Radović, crnogorski reprezentativac koji igra za splitski Jadran, nije do sad pokazao koliko može. Je li umor kod njega učinio svoje? Ukoliko bude pravi, tad rastu izgledi Crne Gore za polufinale. Felipe Perrone i ekipa među kojima je i Jugaš Sergi Cabanas su prvi favoriti SP-a. Ulovili su zlato na EP-u, žele zlato u Dohi, ali i u Parizu na Olimpijskim igrama. 

Potom Grčka – Italija od 15.30 sati. Grčka igra bolje nego na EP-u, Italija je u osmini finala prošla SAD s pogotkom razlike, a nismo sigurni kako nije u završnici utakmice bilo nekoliko sudačkim pogreškaka na štetu Amerikanaca u čijim je redovima jedan od najboljih Jugaš Hannes Daube. U Zagrebu na EP-u, u skupini, Grčka – Italija 8:15. Sve ovisi kakvi će biti Grci. Naravno, i hoće li suci griješiti.

Potom od 17 sati naši u četvrtfinalu protiv Srbije.

- Moramo utakmicu staviti u jako snažan ritam, puno plivanja. Tu smo mi brži. Ako ćemo tako odigrati, teško će to Srbija pratiti. No, uđemo li u igru jedan na jedan, tad smo gotovi. Tad ne možemo parirati ni Jakšiću, ni Mandiću, ni Ranđeloviću, koji je također takav tip igrača. Sporiji su od nas, i ako nam obrana bude dobra, na konju smo! – najavio je četvrtfinale naš izbornik Ivica Tucak.

– Srbija nema nekih većih rezultata odnosno medalja od Olimpijskih igara u Tokiju. To je rezultatski deficit, ali Srbija je uvijek sjajna reprezentacija. Vaterpolska velesila. Što se nas tiče vjerujem kako smo u energetskom pogledu spremni. Ponavljam, nas je EP izmasakrirao, fizički i psihički, ali ne treba se sad na to vraćati. Mislim da smo se uspjeli odmoriti. Ponavljam, ono što nikako ne smijemo dopustiti je ulazak u bilo kakav fizički vaterpolo s njima jer fizički su jači od nas. Moramo utakmicu staviti u jako snažan ritam, strahovito puno plivanja, tu smo mi bolji – naglasio je Tucak.

image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (fizioterapeut Damir Luketić)

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (hrvatski izbornik Ivica Tucak)

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (Ivica Tucak)

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (Ivica Tucak)

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (Jere Marinić Kragić u razgovoru s Deanom Bauerom i Markom Šapitom)

Tonči Vlašić/

Idemo u polufinale!

Vjerujem kako smo spremi. Važna utakmica je pred nama, utakmica koja odlučuje idemo li u borbu za medalju, a o drugoj opciji ne razmišljamo. Protivnik je kvalitetan, dobar, čvrst, ali nevažno tko je s druge strane. Bila to Srbija, što jest, ili netko drugi. Došli smo ovdje boriti se za medalju, pa tko god da je suparnik, cilj je isti – kaže Jerko Marinić Kragić. Raspoložen je topnik splitskog Jadrana i hrvatske reprezentacije uoči četvrtfinala u Dohi, utakmice koja para gaće, koja je biti ili ne biti.

- Sad idemo pokazati što i koliko vrijedimo nakon što smo osigurali nastup na Olimpijskim igrama, ostvarili prvi cilj.

Srbija je imala tešku skupinu, odlična protiv Crne Gore, provukla se protiv SAD-a, ‘spasio‘ je Ben Hallock brutalnim prekršajem nakon čega je preokrenula rezultat u svoju korist, a prije te odluke tko je pobjednik skupine ‘C‘ dobila je Japan. Grize, ne odustaje. Misli kako može dobiti svakoga, kako je ona i dalje ona moćna, jaka reprezentacija koje je do Tokija gazila bez obzira što tu nema većine te moćne momčadi. Danas vuču Jakšić i Mandić.

- Srbija je jako dobra momčad i nije sve na Mandiću i Jakšiću koji istina jesu svjetske klase. Imati takve dvije veličine u momčadi puno znači i puno donosi. Imaju i dobrog vratara, dva jako dobra centra, željni su dokazivanja i rezultata. Nisu ih imali u zadnje dvije, tri godine, ali bit će oni na sto posto. Međutim, bit ćemo i mi. Idemo u polufinale!

Protiv aktualne Srbije naši nisu igrali.

- Da, u jednu ruku Srbija je za nas u odnosu na Španjolsku, Crnu Goru, nepoznanica. Imali smo sparing sa Srbijom uoči EP-a, vidjeli što mogu. Ali, dosta je mogućosti upoznati protivnika. Dosta je snimki njihovih utakmica. Napravili smo dobru analizu – kaže Marinić Kragić.

image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (Jure Marelja, pomoćnik izbornika)

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (Ines Jakopanec, Konstantin Kharkov i Matias Biljaka)

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (Luka Petrinec s HTV-a)

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (Marko Žuvela)

Tonči Vlašić/
image

Trening hrvatske vaterpolske reprezentacije u Dohi, u bazenu Al Sadd (Ivica Tucak)

Tonči Vlašić/

Na kraju Mađarska – Francuska. Što može Vjeko Kobešćak s Francuzima? Ta utakmica počinje u 18.30 sati. Ukoliko mi budemo uspješni, tad ćemo posebno pratiti to zadnje četvrtfinale dana jer je pobjednik tog dvoboja naš suparnik u polufinalu. Mađarska je protiv Francuza veliki favorit. 

02. svibanj 2024 14:15