StoryEditorOCM
VaterpoloPOVIJESNA PRILIKA ZA GRUŽ

Čeka se potvrda Vlade, Hrvatska radi sve kako bi za 50 dana ugostila najbolje muške reprezentacije starog kontinenta u Zagrebu i Dubrovniku!

Piše Tonči Vlašić
15. studenog 2023. - 22:04
Loren Fatović, Filip Kržić, Toni Popadić, Marko Žuvela i Marko Bijač s bandjerom svetog Vlaha slave naslov prvaka u Splitu 2022. godine. Iduće Europsko je trebalo biti u Izraelu 2024. godine, a moglo bi na kraju biti u njihovom gradu - Dubrovniku.

Europsko prvenstvo vaterpolista u Hrvatskoj!? Njemačka je već istaknula svoju kandidaturu, točnije Berlin čije je gradsko vijeće stalo iza nje. Hrvatska vlada bi, priželjkuje se, trebala stati iza kandidature Hrvatskog vaterpolskog saveza, a želja je da domaćini budu ne jedan, već dva grada, Zagreb i Dubrovnik

Dubrovnik sam ne može, nema drugi bazen. Ali, u ovim izvanrednim okolnostima može ugostiti dvije od ukupno četiri skupine, dakle, osam od šesnaest reprezentacija koliko ih igra na EP-u, te naravno, samu završnicu. Zagreb bi bio domaćin na Savi. Kapacitet Gruža je najmanje dvostruko veći od doma zagrebačke Mladosti, a s montažnim tribinama, koje se mogu postaviti, više od 3000 gledatelja bi moglo biti u hramu vaterpola. 

U sportskom prilogu Dnevnika RTL televizije moglo se večeras čuti kako će Hrvatska sigurno biti domaćin EP-a vaterpolista, te kako će se igrati u Dubrovniku i Zagrebu, kako će naša reprezentacija skupinu igrati u Gružu, a nakon toga u Zagrebu.

Podsjetnik, domaćin EP-a je trebao biti Izrael, ali krvavi sukobi su razlog zbog čega se početkom iduće godine, u terminu od 3. do 16. siječnja, neće tamo igrati, i od kad tamo bjesni rat, LEN-a traži novo rješenje. Kako ovo zbog svega nije ‘normalna‘ situacija, došlo je do toga da ne moraju igrati skupa, u istom gradu, vaterpolisti i vaterpolistice, na kraju da brojniji turnir, vaterpolista (ženskih reprezentacija je dvanaest), ne mora biti u samo jednom gradu, ni u istoj državi... 

I kad se sve to dogodilo, skočio je i Dubrovnik. Tražio rješenje. Razgovarao s mnogima jer je vidio svoju povijesnu priliku biti domaćinom velikog natjecanja. Uvjete za ugostiti kompletni Euro, 16 muških i 12 ženskih reprezentacija, nema, ali za dio EP-a, to ima, može odgovoriti na te zahtjeve...

Split je još u bivšoj državi bio domaćin EP-a, bilo je to 1981. godine, Lijepa naša je od samostalnosti dva puta bila domaćin, prvo u Zagrebu 2010. godine, a prije dvije godine u Splitu. U Zagrebu se igralo početkom rujna na otvorenom, na Savi, pred više od 5.500 gledatelja. U splitskoj Spaladium Areni, gdje je ‘niknuo‘ montažni bazen, također početkom rujna, naše vaterpoliste je bodrilo gotovo 10.000 gledatelja. 

U oba slučaja je Hrvatska otišla do kraja. 

Hoće li Hrvatska od samostalnosti po treći put biti domaćin? Svi ne samo u hrvatskom vaterpolu rade na tome, i priželjkuju kako će za niti 50 dana ugostiti najbolje reprezentacije starog kontinenta, u Zagrebu te prvi put u povijesti i u Dubrovniku.

EP 2024. GODINE

Naša reprezentacja je u skupini A u kojoj su Španjolska, Crna Gora Francuska. U skupini B su Gruzija, Mađarska, ItalijaGrčka, u skupini C Srbija, Njemačka, Izrael Malta, te u skupini D Slovačka, Nizozemska, SlovenijaRumunjska.

Skupine A i B su TOP skupine, svatko sa svakim, svi prolaze dalje, po dva najbolja iz svake skupine idu izravno u četvrtfinale, treći i četvrti razigravaju za mjesto među osam s reprezentacijama koje su zauzele prvo i drugo mjesto u skupinama C i D.

27. travanj 2024 03:03