StoryEditorOCM
VaterpoloGLAVNI GRAD MAĐARSKE JE OD 12. DO 26. SIJEČNJA DOMAĆIN EUROPSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU

BLIŽI SE EURO Hoće li Tucak nakon generalke protiv Rusije odrediti sastav za Budimpeštu?

7. siječnja 2020. - 10:57
Prvo su bili u Australiji. Deset dana se pripremali u Sydneyju gdje su imali tri ogleda protiv domaćina. Zatim su išli u Beograd na ogled protiv Srbije u kvalifikacijama Svjetske lige, a sad su u Zagrebu gdje odrađuju završne pripreme prije puta u Budimpeštu na Europsko prvenstvo, koje za naše počinje ogledom protiv Njemačke 14. siječnja.

Ipak, prije Njemačke – Rusija na Savi. Rusija je tri dana bila sparing partner našima, a te zajedničke pripreme zaključit će se službenim ogledom ovog utorka, 7. siječnja. I Rusija je sudionik Europskog prvenstva. Njoj društvo u skupini 'B' čine Nizozemska, Rumunjska i Srbija, a našoj reprezentaciji su osim Njemačke još suparnici u skupini 'A' Crna Gora i Slovačka.

- Moramo i možemo puno bolje od onoga što smo pokazali u Beogradu – isticali su gotovo svi u redovima hrvatske reprezentacije nakon poraza u Beogradu 15:11, kojim je zaključena 2019. godina. Ogled sa Srbijom bio je prije svega priprema za Budimpeštu. Naši su naporno trenirali i na sam dan utakmice. Uz to, nema tko nije istaknuo umor jer reprezentativci su pripreme za EP počeli dan nakon što su odradili posljednju obvezu s klubom u protekloj godini. Plus, putovanje u Australiju, te povratak. Slobodno su imali samo za Badnji dan i Božić, te na Staru i Novu godinu. Ali, isto je i s drugim reprezentacijama, pogotovo onima, među kojima je i naša, koje 'pucaju' visoko.

Hrvatska se prošle godine sa svakog natjecanja vratila s medaljom. Srebro je osvojila u Europa kupu, te u Svjetskoj ligi, a na Svjetskom prvenstvu broncu, ali na dva natjecanja na koja se dijelila karta za Olimpijske igre, koje su ovo ljeto u Tokiju, ostala je korak kratka. Kartu je uzeo samo pobjednik Svjetske lige (Srbija nas je dobila u Beogradu krajem lipnja s 12:11 u finalu), te finalisti Svjetskog prvenstva (Italija je dobila Španjolsku, koja je zaustavila naše u polufinalu nakon čega su Bijač, Joković i ekipa dobili za broncu Mađarsku). Srećom, još nisu podijeljene sve karte za Olimpijske igre.

- Nadam se kako ćemo plasman na Olimpijske igre izboriti već na Europskom prvenstvu u Budimpešti – jasan je naš izbornik Ivica Tucak.

Naši to mogu ostvariti ukoliko osvoje naslov prvaka Europe ili ukoliko od njih bolje budu samo reprezentacije koje su već izborile plasman na OI, jedna, dvije ili sve tri (Srbija, Italija, Španjolska).

Tucku, ako je imao koje dileme oko sastava s kojim će na EP, pomoći će treninzi te ogled s Rusima, koji su posljednjih 15-ak godina bili daleko od europskog, a samim time svjetskog vrha, ali koji opet imaju vrlo dobru reprezentaciju. Istina, ne za sam vrh, ali reprezentaciju koja može iznenaditi favorita.

- Treninzi protiv Rusije te utakmica odlično se uklapaju u pripreme za EP. Nakon toga, a do puta u Budimpeštu čeka nas završna 'glazura' – rekao je Tucak.

Hrvatska ne pamti po dobru Europska prvenstva, koja su se igrala u siječnju, a ovogodišnje, koje počinje za naše 14. siječnja i traje do 26. siječnja, je treće takvo. Prvi put se EP igrao u siječnju 2012. godine kad je ljeto bilo rezervirano za Olimpijske igre u Londonu, te drugi put 2016. kad su Olimpijske igre bile u Riju. Na EP-u 2012. u Eindhovenu Hrvatska je bila deveta, a na EP-u 2016. u Beogradu sedma. Treće EP u siječnju, priželjkuju naši, trebalo bi donijeti više sreće (radosti).

Ogled između Hrvatske i Rusije na Savi ovog utorka, 7. siječnja, igra se od 18 sati. HTV izravno prenosi utakmicu na svom drugom programu.
28. travanj 2024 10:52