StoryEditorOCM
TenisMEĐUNARODNI TENISKI TURNIR U DUBROVNIKU ZA UZRAST DO 11 I DO 13 GODINA RUŠI SVE REKORDE

DUBROVNIK DUB BOWL 'Nama je najvažnije da svaki sudionik napusti Dubrovnik s osmijehom na licu'

26. lipnja 2019. - 01:16
Kategorije do 11 te do 13 godina, dok mi s tim nismo počeli, nisu postojale u svijetu tenisa – podvukao je Pero Barović. Predsjednik je Tenis centra Dubrovnik, predsjednik Županijskog teniskog saveza, u vodstvu je Hrvatskog teniskog saveza, ali bez obzira na sve funkcije, ne sjedi i ne 'dirigira' već skupa s ostalima vuče, poteže, nosi. Oznojio se 'milijun' puta i to ne samo protekli tjedan, tih sedam dana koliko je trajalo šesto izdanje Dubrovnik DUB Bowl.

Kad su počeli 'crtati' plan, a bilo je to 2013. godine, cilj im je bio napraviti nešto veliko za uzrast djevojčica i dječaka do 11 godina te ucrtati na tenisku kartu svijeta grad Dubrovnik. Prvi turnir organizirali su godinu dana poslije, u ljeto 2014. godine. Priželjkivali su kako će ne te 2014., već za nekoliko godina uspjeti dovesti djecu iz desetak i više država. Uspjeli su u tome već druge godine. U Dubrovniku su 2015. igrali malšani iz 19 država. Godinu poslije broj država je opet bi dvostruko veći.

- U proteklih šest izdanja turnira imali smo mališane iz 63 države svijeta. Ove godine su po prvi put nastupili mališani iz šest novih država. Imali smo tenisačice i tenisače sa svih kontinenata – ponosan je Pero Barović, ali i ostala ekipa Tenis kluba Ragusa i Tenis centra Dubrovnik.

Goran Ivanišević, koji je bio dio projekta, u Dubrovniku je vodio Kamp, družio se s mališanima, prije neku godinu se prisjetio svojih teniskih početaka.

- Prevališ pola svijeta, dođeš na turnir i izgubiš prvi meč te ideš kući. Nema gore stvari, zato kapa dolje Peru i Pasku Baroviću, zatim Romanu Kristiću i ostalima jer to nije slučaj na Dubrovnik DUB Bowlu. Ovo što su oni smislili je sjajna stvar za svakog sudionika. Naravno, ne i za organizatore. Za njih je to dosta, dosta više posla – istaknuo je Ivanišević.

Sjajna stvar je sustav natjecanja - prvo igraš skupinu, najmanje tri meča, a onda, ovisno o uspjehu ideš u glavni turnir ili Utješni te igraš dalje. Plus, tu je turnir parova. Prevedeno, ako izgubiš sve, odigrat ćeš opet najmanje pet mečeva. Oni koji otiđu do kraja na teren će izaći najmanje dva puta više.

- Odigralo se ove godine više od 700 mečeva. Ha, potrošilo se više od tisuću i dvjesto loptica. Još prošle godine, budući nas je broj sudionika iznenadio, morali smo igrati ne samo u Gospiniom polju. Tako smo i ovaj put koristili tenis terene grupacije Valamar na Babinom kuku – naglasio je Pasko Barović, direktor Dubrovnik DUB Bowla.

U finalu je mjesta samo za dvije igračice/dva igrača, ukupno su četiri finala, ali tko kaže da se unatoč porazu prije završnog meča ne može biti dijelom istog. Mnogi, koji su svoj put zaključili prije posljednjeg dana turnira, nisu skupili svoje stvari te krenuli kući. Ostali su, obukli majicu Dubrovnik DUB Bowla te s radošću prihvatili jednu od uloga: tako su jedni nosili torbu i reket finalistima dok su ulazili na teren, drugi su pak skupljali loptice tijekom finalnih mečeva, treći su donosili vodu, ravnali i polijevali teren skupa s ekipom iz Tenis kluba Ragusa i Tenis centra Dubrovnik.

- Nama je najvažnije da svaki sudionik napusti Dubrovnik s osmijehom na licu – dodao je Pasko Barović.

Toga nije nedostajalo. Prvog dana turnira s oduševljenjem su sudjelovali u svečanom otvaranju, svatko je izašao na teren sa zastavom svoje države. 'Plesali' skupa s župskim mažoretkinjama. Dan poslije su prošetali crvenim tapitom te na kraju zaplesali zumbu skupa s roditeljima i trenerima. Trećeg dana su nakon mečeva zaigrali za svoju dušu tenis na Stradunu, najpoznatijoj dubrovačkoj ulici (igralo se ispred Crkve svetog Vlaha, u ambijentu gdje su prije sedam godina igrali meč Goran Ivanišević i John McEnroe, legende svjetskog tenisa). Potom su skupa išli u kino, na sladoled... Ždrijeb završnog dijela turnira nije bio na tenis terenima, već je održan u palači Sponza, u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

- Napravili smo sve kao što je na najvećim svjetskim turnirima u seniorskoj konkurenciji – istaknuli su Barovići.

- O snazi turnira najbolje govori činjenica da pobjednici dobijaju pozivnice za sudjelovanje na prestižnoj IMG Akademiji, zatim za igranje na turniru Les Petits As, nekoliko ITF turnira, da su nagrađeni i poklonima tvrtke Yonex. Uz to, posebno je važno naglasiti da na turniru sudjeluju i dubrovačka djeca, čime im se omogućuje neprocjenjivo međunarodno tenisko iskustvo. Potom smo u suradnji s Villom Dubrovnik omogučili da na turnir dođe nekoliko djece čiji roditelji nisu u mogućnosti zatvoriti financijsku konstrukciju te im omogučiti da nastupe. Znate, i mi smo bili igrači, ali nismo mogli otići na velike turnire. Kad mi u tome nismo uspjeli, želja nam je bila to omogućiti današnjim generacijama, a prije svega mladim dubrovačkim tenisačica i tenisača da im kod kuće, u njihovom gradu dovedemo najbolje iz cijeloga svijeta. Uspjeli smo u tome. Pazite, na turniru je ove godine bilo oko trideset i pet državnih prvaka. To govori i o kvaliteti turnira. Ali, zadovoljstvo naše djece, zatim sve djece sa svih strana svijeta, osmijeh na licima njihovih roditelja i trenera. To nam je bio cilj, a to smo dobili i to je svima nama iz Tenis centra Dubrovnik i Tenis kluba Ragusa potvrda kako smo dobro radili. Predivna atmosfera te jedan od najljepših gradova na svijetu pokazali su se izvrsnom kombinacijom – podvukao je Barović te naglasio kako je Grad Dubrovnik ove godine uvrstio Dubrovnik Dub Bowl među sportske manifestacije od važnosti za Grad.

- Dubrovnik DUB Bowl je više od običnog turnira – to je mjesto je gdje se djecu podučava fair playu, toleranciji, uvažavanju različitosti. Dubrovnik DUB Bowl mjesto je gdje je svaki sudionik zvijezda bez obzira na rezultat – rekao je Barović.

Dubrovnik DUD Bowl je svake godine sve brojniji i jači te sa sve više popratnih događanja. Kad pitate organizatore, jesu li zadovoljni, oni će početi nabrajati što bi se još moglo napraviti, a sve kako bi idući put bilo još bolje. Za njih nema odmora nema iako su svoj san već ostvarili – Dubrovnik je postao centar svjetskog tenisa za male tenisače.

- Možda će jednog dana netko od sudionika Dubrovnik DUD Bowla biti u prilici doživjeti to isto na najvećim svjetskim turnirima. Vjerojatno će se tada sjetiti kako je na početku svoje karijere to doživio u Dubrovniku – dodao je Pasko Barović.
28. travanj 2024 02:07