StoryEditorOCM
OstaloKARATE

Željo Perković obranio naslov državnog prvaka, a na nesvakidašnji način nije uspio ispisati povijest: ‘Ne možeš vjerovati da se to dogodilo!’

Piše Tonči Vlašić
21. veljače 2023. - 15:55

Nitko nije uspješniji od njega na veteranskim prvenstvima Hrvatske. Podatak je Hrvatski karate savez ‘izbacio’ još prošle godine. Sad, nakon što su se opet okupili, podigao je Željo Perković još više tu letvicu. Opet je najbolji. Njegov šesti naslov državnog veteranskog prvaka!

Veteranska prvenstva se održavaju od 2011. godine. Član dubrovačkog Kakata je nastupio na sedam, a sa šest se vratio sa zlatom. Ove godine i sa srebrom.

- Dvije su uzrasne kategorije na prvenstvu, 35 plus i 50 plus. Mi iz kategorije 50 plus imamo pravo nastupa i u kategoriji 35 plus – rekao je Željo.

Pamti se kako je prošle godine u Slavonskom Brodu sve iznenadio unatoč njegovim prethodnim uspjesima. Naime, 40-ak dana uoči prvenstva 2022. godine zbog ozljede je više od mjesec dana koristio štake, a kad se spremao za nastup, morao je biti itekako pažljiv da se ozljeda ne bi ponovila.

- Da, tad je bilo pitanje može li noga izdržati nastup u katama. Riskirao sam, stisnuo zube jer je tad osvajanje medalje na državnom bio uvjet kako bi mogao nastupiti na prvenstvu Balkana. Na kraju sam uspio, i ne samo da sam osvojio medalju, već sam uspio izboriti zlatnu. Poslije sam bio srebrni na prvenstvu Balkana. Ove godine sam pokušao ostvariti što nitko nije u povijesti veteranskih prvenstava, a to je, biti prvak u obje uzrasne kategorije... Nisam uspio, a nisam jer se nakon finala 35 plus gledalo kome je odbačena veća ocjena. Takvo što se ne događa često – priča Perković, te pojašnjava.

- Sedam je sudaca. Odbacuje se najveća i najmanja ocjena. Nakon finala smo i on, i ja imali 36,80 zbroj pet ocjena. On je imao veću ocjenu koja je odbačena, te je na taj nesvakidašnji način odlučen prvak. Ne možeš vjerovati da se to dogodilo!

Što nije uspio ove godine na prvenstvu održanom u Ivana Reki, pokušat će iduće godine.

- Rano je sad o tome govoriti, ali, ako sve bude u najboljem redu, a ne kako što je bilo prošle godine, naravno kako ću pokušati postati prvi veteran s duplom krunom na jednom prvenstvu, točnije, osvojiti pokal prvaka u oba uzrasta. Zlato sam izborio u konkurenciji sedam natjecatelja, srebro u konkurenciji osam natjecatelja – rekao je Željo Perković, najuspješniji natjecatelj u povijesti državnih veteranskih prvenstava., koji će u rujnu opet na Prvenstvo Balkana.

image

Pobjedničko postolje - Prvenstvo Balkana 2022. - kate, veterani plus 45 (Željo Perković drugi, prvi s lijeva)

- Prvenstvo Balkana bi se trebalo održati u Tirani. Inače, uvjet za nastup na prvenstvu Balkana je medalja na državnom ili ukoliko ste osvojili medalju na prethodnom prvenstvu Balkana. Ispunio sam oba uvjeta – istaknuo je Perković.

27. travanj 2024 23:42