StoryEditorOCM
OstaloSVEČANOST |

VELIKI DAN HRVATSKOG SPORTA Hrvatski olimpijski odbor proglasio najbolje u 2020., dio jedne nagrade stiže u našu županiju

Piše Tonči Vlašić
21. prosinca 2020. - 22:54
Jučer su dobile Dansku u Danskoj u utakmici za treće mjesto na Europskom prvenstvu, te osvojile broncu, prvu medalju za seniorsku reprezentaciju na velikim natjecanjima, a danas su se vratile u Hrvatsku, te nekoliko sati nakon što su doputovale u Zagreb, bile potom na prijemu kod predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, dočekale su nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora za najbolju žensku ekipu Hrvatske u 2020. godini.

Zasluženo, nema boljih u toj kategoriji od hrvatskih rukometašica, među kojima su i dvije reprezentativke iz Dubrovačko-neretvanske županije, Tea Pijević iz Stabline i Kristina Prkačin iz Mokošice.

Hrvatski sportaši su na velikim natjecanjima u 2020. godini, računajući sve dobne uzraste, osvojili ukupno 93 odličja (26 zlatnih, 26 srebrnih i 41 brončanu). Najupečatljivija pojedinačna ostvarenja, prema kriterijima HOO-a, ostvarili su: sportaš godine, brončani jedriličar sa SP-a laseraša Tonči Stipanović, te brončana judašica sa seniorskog i srebrna s mlađe seniorskog EP-a Karla Prodan, s kojom naslov najuspješnije sportašice dijeli srebrna taekwondašica s EP-a u olimpijskim disciplinama i evidentna kandidatkinja za OI Tokio Matea Jelić.

image
Tonći Stipanović foto: Božidar Vukičević / CROPIX


Kao u izboru ženske ekipe, tako i u izboru momčadi godina je bila u znaku rukometa - laureati su srebrni rukometaši s EP-a. Ženski rukometni izbornik Nenad Šoštarić i jedriličarski stručnjak Jozo Jakelić su treneri godine. U konkurenciji najboljih posada (parova) nagrada je pripala europskim doprvacima, veslačkoj braći Sinković, Martinu i Valentu.

image
Domagoj Duvnjak foto: Ante Čizmić / CROPIX


HOO je ove godine dodijelio i četiri Posebna priznanja za sportska dostignuća, a dobili su ih sportašice i sportaši koji su u posljednjem desetljeću ostvarili najveći broj nominacija, ali su uz naše sjajne olimpijce ostali uskraćeni za status laureata (streličarka Ivana Buden, ronilac Goran Čolak te ženska reprezentacija u ribolovu na moru i muška u samostrelu).

Laureate Nagrade Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje sportskim zaslužnicima i velikanima za životno djelo, ove godine predvodi Predrag Sloboda, u čijem je razdoblju na čelu Hrvatskog vaterpolskog saveza seniorska reprezentacija osvojila obilje trofeja, a među njima olimpijsko, svjetsko i mediteransko zlato.

Iz Koprivnice kao laureat stiže profesor Ivan Pal, trenerski zaslužan za europski uspon Rukometnog kluba Podravka (naslov europskih prvakinja iz 1996.), te brojne druge uspjehe. Uz njih je i legenda odbojkaškog sporta Ivica Jelić, koji u kolekciji ima vrijedne trofeje i kao igrač i kao trener. Popis zaslužnika iz loptačkih sportova upotpunjuje košarkaški velikan, trostruki olimpijac te višestruki državni, europski i svjetski prvak Damir Šolman. Kao laureat Nagrade Matija Ljubek ove godine je i Košarkaški klub Split, klub kojeg je u svoje igračko vrijeme proslavio i Šolman, a vrhunac slave doživio je trostrukom krunom europskog klupskog prvaka (1989., 1990., 1991. godine).

Nagrada HOO-a za fair play zasluženo je pripala 16-godišnjoj odbojkašici Umaga Emi Stikić, koja je na državnom kadetskom prvenstvu u četvrtfinalnoj utakmici svoga kluba s Rijekom načinila iznimno korektnu gestu. U dramatičnom raspletu dvoboja, dok se igralo poen za poen, Ema Stikić je sportski korektno priznala kontakt s mrežom u poenu koji je značio poraz njezine ekipe (2-3) i prolazak Riječanki u polufinale.

Priznanje za najvećeg promicatelja sporta HOO je dodijelio Hrvatskoj nogometnoj televiziji (HNTV), dok najveći promicatelj hrvatskog sporta u svijetu ove godine nije izabran.
28. travanj 2024 01:05