StoryEditorOCM
OstaloJUDO

SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO Župčica i Dubrovkinja među elitom

Piše i snimio: Tonči Vlašić
18. listopada 2017. - 13:09

Počinje u Zagrebu juniorsko Svjetsko prvenstvo u judu. U Ledenoj dvorani Doma sportova do nedjelje, 22. listopada, na tatami će izaći 369 judaša i 265 judašica iz 87 zemalja. Hrvatska nastupa sa 17 judoka među kojima su jedna Župčica (Iva Oberan, Judo klub Župa dubrovačka) i jedna Dubrovkinja (Anđela Violić, Judo klub Dubrovnik 1966.). Oberan nastupa u kategoriji do 57 kilograma, a Violić u kategoriji do 70 kilograma.

Violić je proteklog vikenda osvojila naslov državne prvakinje na mlađe seniorskom prvenstvu. Njoj je nastup na SP-u nagrada za posljednje uspjehe. Ove godine je na kadetskom PH osvojila broncu, a osim na mlađe seniorskom bila je zlatna i na juniorskom državnom prvenstvu. U subotu je u odluci o mlađe seniorskoj prvakinji Hrvatske u kategoriji do 70 kilograma dobila Lorenu Štengl iz samoborskog Profectusa te joj uzvratila za poraz u polufinalu kadetskog PH. 

Oberan, juniorska prvakinja Hrvatske i osvajačica brončane medalje na seniorskom PH, nije nastupila na mlađe seniorskom prvenstvu Hrvatske prije četiri dana u Splitu. Župčica se pripremala za juniorsko SP - istaknuo je njezin trener i otac, bivši uspješni judaš Ivan Oberan. Iva će na tatami drugog dana SP-a, u četvrtak, 19. listopada. Violić u petak, 20. listopada. Bjeloruskinja Ulyana Minenkova je suparnica članici Judo kluba Župa dubrovačka - odlučio je ždrijeb, dok će se Violić na startu kvalifikacija boriti protiv Adriane Portuondo Isasi iz Kanade.

Posljednjeg dana SP-a, u nedjelju, 22. listopada, održavaju se borbe mješovitih reprezentacija (tri judašice i tri judaša). Prošle godine Oberan i Violić su s reprezentacijom Hrvatske osvojile brončanu medalju u ekipnom dijelu Europskog kadetskog prvenstva u finskoj Vantai. Violić je dobila odlučujuću, petu borbu protiv Rusije (3:2) u susretu za treće mjesto. I dok je Anđeli bronca u Finskoj bila prva i do danas jedina medalja s velikih natjecanja, Oberan ih ima četiri. Sve četiri je članica Župe dubrovačke osvojila u ekipnom dijelu velikih natjecanja, i to jednu u juniorskoj konkurenciji nakon tri u kadetskoj. Prvo je 2015. uzela s reprezentacijom srebro na Europskom kadetskom prvenstvu, zatim srebro na Svjetskom kadetskom prvenstvu. Prošle godine nakon bronce na Europskom kadetskom prvenstvu, gdje je slavila s Violić, uzela je broncu na Europskom juniorskom prvenstvu.

NA SLICI Iva Oberan i Anđela Violić s broncom osvojenom na kadetskom EP-u 2016. godine

27. travanj 2024 08:23