StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE |

SLIKOVNICA FINALA LIGE ORSAN ‘Natjecanje koje zahtjeva veliko jedriličarsko znanje, te ljubav i poštovanje prema moru!‘

Piše Tonči Vlašić
14. lipnja 2020. - 16:35
Završeno je još jedno izdanje Lige Orsan, sedmo po redu. Odrađeno je u sezoni 2019./20. trinaest kola, prvo krajem kolovoza 2019. godine, dok je posljednje bilo ujedno službena regata iz kalendara Hrvatskog jedriličarskog saveza, koja je prijavljena pod imenom regata Dana državnosti.

- Jedriličarski klub Orsan, zajedno sa svojim članovima, posljednjih godina organizira Ligu Orsan, seriju trening jedrenja. Jedinstvena je to sportsko jedriličarska manifestacija u kojoj je uključen veliki broj ljubitelja mora i jedrenja u Dubrovniku. Ona je krasan primjer kvalitetno organiziranog klupskog jedrenja za sportaše ili rekreativce na cijelom Jadranu. Ova ideja je prepoznata, te vrlo brzo potakla i druge hrvatske gradove da organiziraju slična natjecanja – istaknuo je Dean Kontić.

image
Posljednja regata Lige Orsan u sezoni 2019./20. foto: Tonći Plazibat/HANZA Media


- Liga Orsan se provodi uglavnom tijekom zimskim mjesecima, kada uvjeti boravka na moru, od natjecatelja zahtjeva veliko jedriličarsko znanje, te ljubav i poštovanje prema moru. Ova sezona se odužila zbog pandemije koronavirusa. U sezoni je nastupilo dvadesetak klupskih jedrilica, a na svakoj je svoje jedriličarsko umjeće prakticiralo pet do sedam članova posade, razne životne dobi, jer jedrenje nudi užitak boravka na moru i natjecanja svim generacijama - istaknuo je Kontić te dodao: 

- U cilju simuliranja uvijeta koji se događaju na najvažnijim regatama, visokog natjecateljskog značenja, ove trening regate se provode u skladu sa najvišim međunarodnim jedriličarskim standardima. Koristi ORC - CLUB sustav bodovanja, ORC (eng. offshore racing congress) je međunarodno priznati sustav hendikep premjer koji omogućuje pravedno natjecanje različitih tipova jedrilica. Svojim plasmanom na pojedinom treningu, jedrilice osvajaju bodove, što daje dodatnu draž i razvija prijateljsko nadmetanje. Prema navedenom bodovnom sustavu, proglašava se sveukupni pobjednik. Kompetitivni momenat je jako izražen, međutim njega uvijek nadilazi fair play i ugodno druženje. Inače, valja istaknuti kako u zimskom periodu, kada je malo službenih regata, Liga Orsan osigurava neophodan kontinuitet jedrenja, koji u velikoj mjeri doprinosi održanju i razvoju jedriličarskih znanja i specifičnih sposobnosti. Pozitivni efekti su već jasno vidljivi, sve dubrovačke posade, na svim relevantnim  jedriličarskim natjecanjima osvajaju najviša odličja. Zatim, Liga Orsan ima višestruku ulogu i značaj, svojim doprinosom promociji jedrenja i Jedriličarskog kluba Orsan, međutim, možda bi bilo važnije istaknuti, da ona u velikoj mjeri promovira pomorsku tradiciju, što je kulturološko nasljeđe i obilježje našega dragoga Grada - naglasio je Kontić.

image
Posljednja regata Lige Orsan u sezoni 2019./20. foto: Tonći Plazibat/HANZA Media


Oko 19.30 sati u lučici Orsan predviđeno je svečano proglašenja najuspješnijih. Tad će se podvući crta pod sedmo izdanje Lige Orsan. Nagraditi najuspješniji...
27. travanj 2024 22:36