StoryEditorOCM
OstaloNE, NISMO ZABORAVILI |

SANJA, MAJSTORE Nezaboravni dan dubrovačkog sporta, 13. travnja: Jugova plivačica oborila vlastiti svjetski rekord te postala svjetska prvakinja!

Piše Tonči Vlašić
13. travnja 2020. - 16:24
Slika svjetske prvakinje i svjetske rekorderke na 50 leđno u 25-metarskom bazenu krasila je sve novine - Sanja Jovanović sa zlatom sa SP-a u Manchesteru
Ajme, ne mogu ni pričati koliko sam sretna. Još sam pod velikom euforijom. Pokušajte me shvatiti – rekla je nova / stara svjetska rekorderka Sanja Jovanović prije točno 12 godina, tog 13. travnja 2008. godine, nakon što je izašla iz bazena u Manchesteru u kojem je oborila vlastiti svjetski rekord te osvojila naslov svjetske prvakinje na 50 metara leđno u malim bazenima.
Samo nekoliko mjeseci prije u mađarskom Debrecenu, u prosincu 2007., prvi put je oborila svjetski rekord na 50 leđno, a tih tad 26.50 donijelo joj je prvo europsko zlato u karijeri, dok je sa 13 stotinki sekunde boljim vremenom tog zlatnog 13. travnja 2008. uzela (svoju jedinu) svjetsku krunu.

- Nisam plivala ni pod kakvim pritiskom, prije utrke sam popričala s trenerom Dmitrom Bobevom, te je sve sjelo na svoje mjesto. Više je on izgubio živaca nego ja, hahaha... Osjećaj je sjajan, evo, drugi put mi se dogodilo da sam oborila svjetki rekord, ali se čini kao da sam u tome uspjela prvi put – pričala je Sanja, koja je srebrenu Kineskinju Gao Chang 'ošišala' za 43 stotinke sekunde, dok je brončana Ukrajinka Kateryna Zubkova kasnila dodatnih 11 stotinki sekunde, više od pola sekunde na 50 metara.

Sanja je u Manchesteru dva dana prije zlata uzela broncu na 100 leđno, a to je bilo njezino peto pobjedničko postolje u karijeri na europskim i svjetskim prvenstvima, a svjetsko zlato na 50 leđno šesta velika medalja. Prvu je osvojila ne u malom, već u velikom, 50-metarskom bazenu, i to na EP-u u Madridu 2004. kad je bila brončana na 200 leđno, a te 2008. i broncu u velikom bazenu na EP-u u Eindhovenu na 50 leđno.

- Nisam ja plivačica samo za 'kade' kako netko zove male bazene. Jesam, ljutila sam se jer su mnogi zaboravljali te moje uspjehe u velikom, 50-metarskom bazenu, pa ja sam bila i europska rekorderka u 50-metarskom bazenu. Poslije i europska doprvakinja – rekla je na kraju karijere u kojoj je osvojila 14 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima od čega šest zlatnih, četiri srebrne i četiri brončane te još šest medalja na Mediteranskim igrama od čega je jedna bila zlatna, dvije srebrne i tri brončane medalje. Bila je i vlasnica rekorda Mediteranskih igara.

Inače, Sanja je prva i jedina u povijesti hrvatskog plivanja koja je uspjela oboriti vlastiti svjetski rekord. Zbog toga je 13. travnja te 2008. godine povijesni dan hrvatskog plivanja, ujedno prvo i do danas jedino zlato jedne hrvatske plivačice na Svjetskim prvenstvima u malom, 25-metarskom bazenu. Tri puta je nastupila na Olimpijskim igrama (Atena 2004., Peking 2008. i London 2012.).

Sanja je ukupno u karijeri četiri puta obarala svjetski rekord. Sva četiri puta na 50 leđno, i sva četiri puta u finalnim utrkama! Prvi put 15. prosinca 2007. u mađarskom Debrecenu na EP-u (26,50), zatim tog 13. travnja 2008. u Manchesteru na SP-u (26,37) – pamti se 13. prosinca 2008. u Rijeci i 26,23 s kojim je obranila naslov europske prvakinje, te 12. prosinca 2009. u Istanbulu kad je s nevjerojatnih 25,70 uzela treći naslov europske prvakinje u nizu. Zanimljivo, svaki put je baš njezin svjetski rekord bio najvrijedniji natjecanja.

image
Slobodna Dalmacija u ponedjeljak, 14. travnja 2008. godine, dan nakon velikog uspjeha, posvetila je naslovnicu novine zlatnoj Dubrovkinji, Sanji Jovanović


- Kad sam oborila prvi put svjetski rekord, sjećam se, svi prilaze, čestitaju i kažu: Sanja, alo, oborila si svjetski rekord. Alo, to znači da nitko nikad nije ni na kojem natjecanju nije bio brži od tebe. Ponosna sam na te rezultate. Ne mogu opisat taj osjećaj, stojiš na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja, svira Lijepa naša u tvoju čast, a na velikom semaforu uz tvoje ime stoji rezultat i natpis svjetski rekord. Eto, četiri puta sam to doživjela. I danas, koliko god je godina prošlo od tih trenutaka za sva vremena, naježim se i znam zaplakat, i od radosti, ali i od tuge. Od tuge jer se sjetim moje pokojne majke, koja je uvijek nakon svakog tog mog uspjeha zvala. Ne mogu zaboravit tu njenu radostu u tim trenucima, njene suze radosnice, zatim i njenog zagrljaja kad bih se vratila sa svakog natjecanja... – rekla je Sanja, koja je karijeru zaključila prije dvije godine, a koja je još uvijek aktualna europska rekorderka i vlasnica rekorda Europskih prvenstava na 50 leđno. Neuhvatljivo je njezinih 25.70 iz Istanbula 2009. godine!
10. svibanj 2024 10:18