StoryEditorOCM
OstaloMEĐUNARODNI NASTUPI KOJI SU OBILJEŽILI DUBROVAČKI SPORTSKU 2016. GODINU

REMEK DJELO JUGAŠA Olimpijsko srebro, NBA All Star, svjetski prvak, europska prvakinja...

31. prosinca 2016. - 18:59

Tog 4. lipnja smo stajali, gledali i nismo vjerovali, pa ni onda kad je rastom mali, ali veliki vaterpolski majstor, Felipe Perrone, iskočio iz bazena te potrčao na tribine Margit szigeta, hrama mađarskog vaterpola. Otišao je gore kako bi zahvalio navijačima na podršci te slavio s njima veliki uspjeh - naslov klupskog prvaka Europe. Vaterpolski klub Jug CO nije bio favorit ni protiv ZF Egera u četvrtfinalu, prvog dana Final Six-a, završnog turnira europske Lige prvaka. Još manje protiv PRO Recca u polufinalu iako na vratima talijanskog velikana nije bilo velikana - Stefana Tempestija. Ni bio favorit ni u finalu protiv grčkog Olyimpakosa, koji do te zadnje utakmice sezone nije izgubio niti jednu utakmicu, ne samo u najjačem europskom klupskom natjecanju, već u svim natjecanjima u kojima je nastupao te sezone. Plus, grčki prvak je imao u Budimpešti daleko brojniju podršku s tribina.

Na kraju su se svi divili Jugašima, koji su dvije prethodne sezone gledali kako drugi slave i priželjkivali kako će u sezoni 2015./16. uzeti barem jedan naslov. Najviše im je udaraca u te dvije prethodne sezone zadalo riječko Primorje EB. Ali, kako su počeli sezonu 2015./16., tako su je i završili. Prvo su uzeli momčadi s Kantride Kup Hrvatske, potom Regionalnu ligu i na kraju prvenstvo Hrvatske. Primorje EB nije uspjelo obraniti niti jedan naslov. Svaki put je Gruž slavio u finalu, a na putu do nevjerojatnog slavlja u Budimpešti, naslova prvaka Europe, također su Perrone i ekipa stigli preko branitelja naslova. Krunu s glave PRO Recca skinuli su u polufinalu za mnoge najjačeg ikad odigranog završnog turnira Lige prvaka. Pod vodstvom Vjeka Kobešćaka, Mile Smodlake, Tomaža Jurišića kući pjevajući iz Budimpešte vratili su se Marko Bijač, Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Maro Joković, Xavi Garcia, Pavo Marković, Marko Ivanković, Josip Vrlić, Felipe Perrone, Hrvoje Benić, Paulo Obradović i Toni Popadić. S momčadi je bio od igrača i Marko Bautović.

Plus, Jugova godina za pet je i srebro petorice igrača s najvećeg svjetskog natjecanja, Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje su nastupila čak sedmorica. Petorica u kapici hrvatske reprezentacije (Marko Bijač, Marko Macan, Xavi Garcia, Luka Lončar i Maro Joković) i dvojica u kapici reprezentacije Brazila (Felipe Perrone i Josip Vrlić). Hrvatske je u četvrtfinalu izbacila Brazil, u polufinalu Crnu Goru, a u finalu izgubila od Srbije te se vratila sa srebrom. Plus je i zlato sa Svjetskog juniorskog prvenstva. Hrvatska je najbolja. U finalu je dobila Crnu Goru usred Podgorice odakle se sa zlatom oko vrata vratio Jacob Merčep, najbolji strijelac Hrvatske. Plus su i svi laskavi naslovi koje su ponijeli Jugovi igrači: Josip Vrlić MVP završnog turnira Regionalne lige, Felipe Perrone MVP Final Six-a europske Lige prvaka, a Marko Bijač najbolji vratar. Bijač je bio i najbolji vratar vaterpolskog turnira Olimpijskih igara u Riju te na kraju je izabran i za najboljeg vaterpolistu Hrvatske u 2016. godini u tradicionalnoj anketi Večernjeg lista, dok je Paulo Obradović ponio naslov MVP završnog turnira Kupa Hrvatske.

Još dvojica Dubrovčana, koji danas nisu članovi Juga, osvojila su srebrnu medalju s hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Riju (Sandro Sukno, koji igra za PRO Recco te Andro Bušlje, koji je prošle sezone bio član Posillipa iz Napulja, a ove sezone igra za Olympiacos iz Pireja).

Dočekali smo u 2016. i prvog Dubrovčanina na NBA All Star Weekendu, koji je održan prvi put izvan granica SAD-a, u Kanadi, Torontu. Mario Hezonja je nastupio za momčad svijeta igrača prve i druge godine u NBA-u, i ne samo nastupio, već je bio u uskom krugu kandidata za ponijeti laskavi naslov - MVP utakmice. U porazu svoje momčadi sa 157:154 umalo nije ostvario 'triple double' (19 koševa, 10 skokova i 7 asistencija). Hezonja je bio i sudionik Olimpijskih igara u Riju - treći Dubrovčanin koji je zaigrao u košarkaškom turniru. Još jedan Dubrovčanin je bio sudionik košarkaškog turnira u Riju. Sreten Radović je nakon pet Eurobasketa i jednog Svjetskog prvenstva po prvi put sudio na Olimpijskim igrama.

Ana Konjuh je i dalje najmlađa najbolja tenisačica svijeta među sto najboljih. Pamtit će se u 2016. njezin najveći uspjeh u profesionalnoj karijeri - četvrtfinale US Opena. Na US Openu je ostvarila prvu TOP 10 pobjedu u karijeri. Kraj godine je dočekala na 47. mjestu što joj je najbolji plasman u karijeri. I ona je bila sudionik Olimpijskih igara u Riju te tako postala prva Dubrovkinja u povijesti koja je nastupila na teniskom turniru najvećeg svjetskog sportskog natjecanja. Ana je na sva četiri Grand Slam turnira sezone te na Olimpijskim igrama u Riju bila uspješna u 1. kolu. Na US Openu je otišla najdalje.

Tri puta smo tijekom 2016. dočekivali naše judašice s medaljom oko vrata s velikog natjecanja. Prvo su broncu s Europskog kadetskog prvenstva donijele Iva Oberan, članica Judo kluba Župa dubrovačka i Anđela Violić, članica Judo kluba Dubrovnik 1966.. Zatim je Iva Oberan ostvarila isto i s Europskog juniorskog prvenstva (Hrvatske je ekipno i na tom natjecanju bila treća). Na kraju smo dočekali i Ivanu Šutalu te njezin prvi pojedinačni naslov europske prvakinje. Članica Judo kluba Dubrovnik je to pod vodstvom trenera, profesora Željka Đapića uspjela na mlađe seniorskom prvenstvu Europe u Izraelu u kategoriji preko 78 kilograma. Ujedno je to bilo i prvo zlato u povijesti za hrvatski judo s mlađe seniorskih prvenstava Europe! Šutalo je tako nastavila niz, koji je počela 2012. godine - svake godine medalja (barem jedna) s velikog natjecanja, europskog i(li) svjetskog prvenstva...

Beogradska Arena je početkom 2016. bila domaćinom dva Europska prvenstva, vaterpolskog i malonogometnog. Hrvatska je nastupila na oba. Na vaterpolskom su se rušili rekordi po broju gledatelja. Otvaranje prvenstva između Srbije i Hrvatske pratilo je oko 13.000 gledatelja, a finale između Srbije i Crne Gore 18.473. Vaterpolisti nisu prošli četvrtfinale, a malonogometaši nisu uspjeli izboriti četvrtfinale. Na oba je dubrovački sport imao svoje predstavnike. Na vaterpolskom su nastupila četvorica igrača Jug Croatia osiguranja (Marko Bijač, Marko Macan, Luka Lončar i Maro Joković) te još dvojica Dubrovčana, koji su trenutno članovi drugih klubova, Sandro Sukno (PRO Recco) i Andro Bušlje (Posillipo). Na malonogometnom EP-u u sastavu Hrvatske reprezentacije bio je igrač Squarea Maro Đuraš te Dario Marinović iz Mokošice, koji je ponikao u Squareu, a danas je član španjolskog velikana, ElPozo Murcia. U stožeru uz izbornika, Konavljanina Mata Stankovića bili su trener Squarea Marinko Mavrović u ulozi pomoćnog trenera reprezentacije te Siniša Bačić, tajnik dubrovačkog kluba, koji je dugogodišnji tehniko hrvatske malonogometne reprezentacije...

U europskim kupovima su od dubrovačkih momčadi nastupili osim vaterpolista Jug CO još stolnotenisači Libertas Marinkolora. Ostvarili su povijesni uspjeh. Izborili su prvi put plasman u četvrti krug. Ali, ta priča još traje. Početkom 2017. godine imat će priliku otići još dalje u sezoni 2016./17.... Vaterpolski klub Dubrovački veterani osvojili su srebro na Europskom prvenstvu u kategoriji do 'plus 40'. Pod vodstvom Gorana Turajlića do uspjeha na EP-u održanom u Rijeci stigli su igrajući u sastavu: Božo Koprivica, Olaf John, Maro Bijač, Alen Bošković, Božo Lujo, Željko Mage, Joško Matić, Boško Perić, Ante Režić, Antun Paskojević, Željko Margaretić, Miho Klaić, Davor Erjavec i Maro Šušić. Četvrti put u svojoj povijesti Dubrovački veterani su doprvaci Europe. Ukupno pet puta su osvajali medalju na Europskim prvenstvima. Uz četiri srebra jednom su bili brončani. Finale Europskog prvenstva u Rijeci, u kojem su poraženi od Veteran 70 iz Splita, izborili su dobivši do tada sve četiri utakmice u skupini.

Ana Haklička, košarkašica Raguse, nastupila je na Europskom kadetskom prvenstvu (igračice do 16 godina) gdje je Hrvatska zauzela peto mjesto. Domagoj Proleta iz Mokošice, bivši košarkaš Dubrovnika, koji danas igra u Španjolskoj, bio je sudionik Europskog juniorskog prvenstva (igrači do 18 godina) na kojem Hrvatska nije bila uspješna - ispala je u 'B' razred. Nikola Pavličević i Toni Jarak, vaterpolisti Jug CO, bili su sudionici Europskog juniorskog prvenstva (igrači do 19 godina) na kojem je Hrvatska zauzela šesto mjesto. Na prvenstvu su sudila dvojica Dubrovčana, Vlaho Radičević i Robert Tiozzo. Ardian Sufaj, judaš Dubrovnika 1966., bio je sudionik Europskog kadetskog prvenstva na kojem su Iva Oberan i Anđela Violić osvojile s ženskom reprezentacijom ekipno treće mjesto. Sufaj je poražen na startu natjecanja u kategoriji do 90 kilograma. Alec Cvinar, jedriličar Orsana, koji je nakon 30 godina donio naslov državnog prvaka dubrovačkom klubu - juniorski je prvak Hrvatske, zauzeo je 32. mjesto na Svjetskom prvenstvu u klasi Laser Radial u seniorskoj konkurenciji. Lucija Ćirić Bagarić, tenisačica Dubrovnika, koja je osvojila u 2016. sva četiri naslova državne prvakinje u uzrastu do 12 godina (dvije pojedinačne titule i dva naslova u parovima), nastupila je prvo u kvalifikacijama, a potom zahvaljujući uspjehu u kvalifikacijama, i na završnici Europskog prvenstva gdje je Hrvatska zauzela osmo mjesto...

28. travanj 2024 10:23