StoryEditorOCM
OstaloTRADICIONALNA, 26. JEDRILIČARSKA REGATA TRANI - DUBROVNIK

ORSANOVCI OTVORILI ŠAMPANJAC 'Dubrovnik' prvi kroz cilj, Ivica Kostelić treći!

Piše PSD.
1. srpnja 2018. - 03:21

Slave Orsanovci. Na svečanosti proglašenja pobjednika tradicionalne jedriličarske regate Trani - Dubrovnik, koje je održano u Uvali Lapad, na plaži 'Sunset Beach Dubrovnik', krstaš 'Dubrovnik' je pokupio sve glavne nagrade.

- Bili smo prvi smo po realnom vremenu, ali i prvi u klasi ORC Maxi te prvi po ORC-u ukupno - imao se sa čime pohvaliti Denis Vukas, kormilar Dubrovnika, s kojim su uspjeh potpisali još Davor Dužević, Ivo Kvestić, Branimir Petrak, Mirko Mujan i Mijo Lončar.

Drugi je regatu završio talijanski maxi 'Buena Vista', dok je treća u realnom vremenu bila 'Ola' za čijim kormilom je bio, zanimljivo, Ivica Kostelić, najbolji hrvatski skijaš svih vremena, koji je ujedno i vlasnik broda. Krstaši 'Dubrovnik' i 'Ola' su jedini branili boje Hrvatske na 26. Izdanju regate Trani - Dubrovnik. Sve ostalo su bile talijanske posade.

- U Italiju smo otišli u utorak. Regata je trebala startat u četvrtak, ali zbog lošeg vremena je odgođen start. Čekali smo sve do petka ujutro. Krenuli smo u 10 sati. U Dubrovniku smo bili malo iza 22 sata. Dakle, trebao nam je 12 sati i 20 minuta za proći 110 nautičkih milja. Vjetar je bio sjeverozapadni, jačina do 20 čvorova. Dosta brza regata jer je vjetar bio povoljan. Na trenutke smo išli brzinom i do 14 čvorova. Međutim, 12 milja pred ciljem, koji je bio između Dakse i hotela Dubrovnik President, smo stajali. Nije bilo vjetra te smo čekali. 'Buena Vista' i 'Ola' su nam bili blizu. Srećom, oni nisu prije nas uhvatili vjetar, već to smo uspjeli skupa, te smo kontrolirali regatu do cilja po tom laganom vjetru i pobijedili - rekao je Vukas.

Nije prvi put kako se u Orsana otvara šampanjac zbog pobjede 'Dubrovnika' na regati Trani - Dubrovnik. Prvi put se slavilo  prije dvije godine. 

- Ove godine smo ostvarili veći uspjeh. Naime, prije dvije godine nismo bili prvi po realnom vremenu, a sad smo uspjeli i to. Prvi smo ušli u cilj od svih brodova. Sjećam se isto tako, tada nije bilo povoljnog vjetra. Ciljem smo prošli idući dan, oko 6 ujutro ako se ne varam, a sad sve u jednom danu - prisjetio se Vukas.

Međunarodnu regatu Trani - Dubrovnik, koja ujedinjuje dva prekrasna grada, kako se ističe u talijanskim medijima, uspješno je i ove godine organizirao 'Lega Navale di Trani' u suradnji s Jedriličarskim klubom 'Orsan'. 

T.V.

28. travanj 2024 02:51