StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE

Orsanovci dobili prvu etapu do Visa, dobili i drugu natrag do Splita, ali su drugi ovaj put slavodobitnici Viške regate

Piše Tonči Vlašić
16. listopada 2023. - 15:48

Finula je 79. Viška regata. Slavodobitnik je All For One čije je kormilo držao Karlo Kuret, jedan od najboljih hrvatskih jedriličara svih vremena, a trofej za najbržeg pripao je Polet Furiosu s kormilarom Nikolom Deškovićem. Dakle, dvostruko slavlje domaćina, splitskog Labuda.

Krstaš Dubrovnik je lani bio slavodobitnik, četvrti put trijumfirao u povijesti po ORC-u premjeru, po kojem je raspisana regata. Koji je bio ove godine? Deseti. Prva etapa od Splita do Visa u kojoj je ‘zaspao’ na kraju u bunaci, te su ga mnogi prošli, koštala ga je da ove godine dobrim rezultatom od Visa do Splita dođe u prliku ostvariti novu pobjedu. U drugoj etapi bio je treći, ali sedamnaesto mjesto u prvoj...  

- Jednostavno, ostali smo bez vjetra pred Visom, i ispalo je tako kako je ispalo. Drugi, koji su u tom trenutku dosta zaostali, imali su sreće. Na njihooj strani je zapuhalo. Ha, mi, i ostali, koji smo bili na drugoj strani, mogli smo ih samo gledat... – kazuje Denis Vukas, kormilar Dubrovnika. Ali, dodaje, kad nije išlo nas, jest druge Orsanovce, te hvali Analeu s kormilarom Igorom Šikićem, koji je po ORC-u dobio prvu etapu, te je dubrovački klub imao vodećeg u poretku.

Nažalost, Analeu nije išlo u drugoj etapi u koju je opet osvojio Orsanovac, i to Outsider s kormilarom Vedranom Kosovićem, koji također nije imao dobar rezultat do Visa. Dubrovnik je od Visa do Splita bio treći. Kuret nije dobio niti jednu etapu, ali treći u prvoj, a drugi u drugoj, te slavi.

image

Outsider s kormilarom Vedranom Kosovićem

image

Stravaganza (Orsan)

Nikola Vilic/Cropix

I dok je prvog dana bila bunaca, jetar kad bi se ukazao vjetar nije bio jači od pet čvorova, čak je etapa skraćena, krenula je podno Šolte, ispred uvale Livika, a ne podno Sustipana, tijekom druge etape je 170 brodova s više od 1500 zaljubljenika u jedrenje prošlo kroz sva četiri godišnja doba.

Jugo je ‘tuklo’, pa se ‘letjelo’ do cilja. Outsider je bio treći u nedjelju po realnom vremenu, tek 38 sekundi je zaostao za najbržim brodom, Polet Furiosom, koji je u drugoj etapi bio drugi, dok je prvi Split ‘uhvatio’ Molo Longo Tuttatrieste, krstaš Galeba iz Kostrene uz čije je kormilo bio Bojan Gegu. Do Visa je prvi po realnom vremenu stigao Polet furioso, drugi maxi krstaš Toto Travel skipera Maria Hrvoja iz Jedriličarskog kluba Trogir...

image

Start Viške regate

Duje Klaric/Cropix

Uglavnom, po ORC-u Dubrovnik deseti, najbolji od Orsanovaca, koji su zauzeli jedanaesto (Analea), četrnaesto (Outsider), devetnaesto mjesto (Sundown s kormilarom Damirom Glišovićem).

Zatim, Orsanovci po OPEN-u: Cardea s kormilarom Mariom Jozovićem prva u C2 Razredu, Outsider prvi u R4 Razredu kojem je Stravaganza unatoč tehničkim problemima i odustajanju u drugom plovu, a zahvaljujući pobjedi u prvoj, deveta ukupno. Zatim, Dubrovnik prvi u R5 Razredu, Južni vjetar s Jadranom Gamulinom treći u R7 Razredu u kojem je Analea bila četvrta..

image

Toni Mlikota, predsjednik Labuda i Jadran Gamulin

Nikola Vilic/Cropix

POLA ORSANU

U sklopu Viške regate, dan nakon prve, a dan uoči druge, posljednje etape, organizira se regata na trapez polju unutar Luke Vis. Jedrilo se dva kruga. Opet su Orsanovci imali uspjeha. Istina, nisu slavili u niti jednoj od dvije skupine, ali pokuplili su tri od šest pokala!

Regata Luka Vis, prva grupa: 1. Scorpio (kormilar Filip Babić, Jedriličarski klub Marina Kaštela), 2. Stravaganza (Niko Kmetović, Orsan), 3. Outsider (Vedran Kosović, Orsan), druga grupa: 1. Codde X (Darko Hajdinjak, Neverin-Čavle), 2. T8Sc (Robert Skomeršić, Plav-Krk), 3. Južni vjetar (Jadran Gamulin, Orsan).

01. svibanj 2024 00:57