StoryEditorOCM
OstaloFINULA JE FESTA POD JEDRIMA, 43. JUŽNODALMATINSKA REGATA

Orsanov Outsider opet najbrži, ali zlato po ORC-u ide u dom splitskog Labuda

Piše Tonči Vlašić
6. kolovoza 2023. - 19:36

Outsider je prvi prošao ciljem, i njega je na kraju posljednje treće etape ‘poklopila‘ kiša. Denis Vukas, kao i ostali na regatnom brodu, kad su Vedran Kosović i ekipa svoj posao odradili uspješno, ‘izgubili‘ su iz vida ostale, prvenstveno nisu imali odgovor na pitanje koliko je Ivan Kljaković Gašpić, vodeći po ORC-u nakon prve dvije etape, daleko od cilja, te gdje je Alec Cvinar sa svojom ekipom na Dubrovniku, a koji je bio drugi ukupnom poretku uoči zadnje etape, prvi iza leđa trofejnog člana splitskog Labuda.

- Startali smo po planu treću etapu. Krenuli smo iz Prožure u 10 sati – istaknuo je Vukas.

Jedno je bilo odmah jasno. Kosović i ekipa su pobjednici po OPEN-u, sva tri puta (dana) su prvi prošli ciljem, u petak prvi u Pomeni, u subotu prvi u Prožuri, te danas prvi u Dubrovniku, ali kruna najboljeg  se ne dijeli za najbrži brod po realnom vremenu, već je slavodobitnik Južnodalmatinske regate najbolji po ORC-u, te je trebalo, kao i prethodna dva dana, kao i svih proteklih godina, čekat da zadnji brod prođe ciljem i da se tek nakon toga napravi završni račun, prvo etape, a onda regate.

Outsider je bio treći u ukupnom poretku po ORC-u uoči puta od Prožure prema Dubrovniku. ‘Žuta majica‘ Gašpić sa svojima nije u trećoj etapi bio u samom vrhu. Orsanov Dubrovnik prije nego je pala kiša je bio drugi…

Uglavnom, bilo je super zanimljivo, neizvjesno. Kosović i ekipa su nakon prolaska ciljem čekali što će napraviti konkurencija…

- Prvo smo presretni zbog OPEN-a, sva tri dana najbrži. Zadnja etapa je bila zanimljiva, nije bila zahtjevna kao druga. Bježali smo od kiše, od šiloka. Bilo je nestabilno. Od Kalamote do cilja nas je uhvatila kiša. Mokri do kože, ali, kažem, presretni što smo dobili sve tri etape – javio se Kosović, dok je konkurencija još bila na zadatku.

image

Druga etapa 43. Južnodalmatinske regate

Hrvoje Duvančić/regate.com.hr//

- Mislim kako nismo ostavili dovoljno Dubrovnik iza sebe, sad je pitanje koji će biti Gašpić, tj. koje će vrijeme ostvariti u zadnjoj etapi… Uglavnom, ako budemo prvi i po ORC-u, bit će nam drago, ako ne, čestitat ćemo uspješnijem. Nama je već drago, i već slavimo jer smo po OPEN-u ostvarili najbolji mogući rezultat, a to nam je bio cilj – istaknuo je Kosović.

Outsider nije na kraju ostvario dvostruku pobjedu, nije ni Jedriličarski klub Orsan. Dubrovnik s Alecom Cvinarom za kormilom je u zadnjoj etapi bio treći po realnom vremenu (Mareus 3 Jedriličarskog kluba Split s kormilarom Denisom Stanojevićem drugi). Kao što Outsider nije uspio dovoljno pobjeći Dubrovniku, nije ni Dubrovnik to isto uspio napraviti Ivanu Kljakoviću Gašpiću i njegovoj ekipi, te je Universitas Nova, brod splitskog Labuda, slavodobitnik 43. Južnodalmatinske regate. Najbolji po ORC-u. Zlato je tako finulo u ruke nekadašnjeg velikana klase Finn, vlasnika srebra i bronce sa svjetskih prvenstava, trostrukog europskog prvaka…

Orsanu za utjehu ostaje drugo i treće mjesto po ORC-u u ukupnom poretku (Dubrovnik drugi, a treći Outsider), a i po OPENU-u su članovi dubrovačkog kluba zauzeli dva od tri skalina pobjedničkog postolja (Outsider prvi, Mareus 3 drugi, a Dubrovnik treći).

27. travanj 2024 22:17