StoryEditorOCM
OstaloNOVI USPJEH ATLETIČARKE DUBROVNIKA

Nema veze trči li po tartanu, asfaltu ili kamenu: Tea Faber sad ima više od deset medalja s državnih prvenstava u 2021. godini!

Piše Tonči Vlašić
2. studenog 2021. - 06:44
Tea Faber je osvojila u 2021. godini devet pojedinačnih i dvije ekipne medalje na državnim prvenstvimaBožidar Vukičević/Cropix

Sad je na brojci od osam medalja - dva zlata, dva srebra i četiri bronce, sedam pojedinačnih i jedna ekipna. Hoće li se Tea na kraju sezone moći pohvaliti kako joj je ova 2021. bila za deset? – upitali smo se nakon prvog od tri državna prvenstva u listopadu ove godine. Nakon što je nastupila na još dva, odgovor je neće, a razlog je što je nakon prvenstva Hrvatske u cestovnom trčanju na 10 kilometara i prvenstvu Hrvatske u krosu bogatija za nove tri medalje, dvije pojedinačne i jednu ekipnu, te se sad može pohvaliti kako je osvojila ukupno jedanaest medalja na državnim prvenstvima, devet pojedinačnih i dvije ekipne. Tea Faber, članica Atletskog kluba Dubrovnik, trenutno je medaljama najbogatija sportašica grada u 2021. godini.

Redom, devetu i desetu medalju s državnih prvenstava ove godine uzela je na prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju, u Šibeniku, a jedanaestu na prvenstvu Hrvatske u krosu u Zagrebu. Oba puta je uspješnija od Faber u pojedinačnoj konkurenciji bila samo olimpijka Matea Parlov Koštro, članica Atletskog kluba Svetice.

Atletski klub Dubrovnik je treći ekipno na prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju na 10 kilometara, Helena Gleđa i Ana Lučić su doprinijele tome. Gleđa je bila pojedinačno deseta (41 minuta i 28 sekundi), a Lučić 23. (47 minuta i 39 sekundi) među 39 atletičarki, te kad su se zbrojila vremena, Atletski klub Svetice je prvak s vremenom sat, 59 minuta i 16 sekundi (Matea Parlov Koštro, Marija Primorac, Anda Tomaš), Fit iz Zaprešića drugi (Lucija Kopić, Dora Mlinarić, Magdalena Čujko, ukupno dva sata, 5 minuta i 4 sekunde), a Dubrovnik treći (dva sata, 6 minuta i 11 sekundi). Sedam klubova je bilo u konkurenciji za ekipnu medalju (imalo je najmanje tri natjecateljice na prvenstvu).

U krosu, prvenstvo je održano uz rijeku Savu, po hladnom i maglovitom vremenu, Faber je nakon 8 kilometara zaostala samo 17 sekundi za pobjednicom, ciljem je prošla nakon pola sata i 48 sekundi, a minutu i 5 sekundi brže od brončane Helene Valentić iz Karlovca. 

Faber je jedina na sva tri prvenstva u listopadu osvojila medalju. Obranila je početkom mjeseca naslov prvakinje u maratonu, a u posljednja dva vikenda je doprvakinja, prvo u cestovnom trčanju na 10 kilometara, a sad u krosu.

image
Tea Faber nakon osvajanja, tj. obrane naslova državne prvakinje u maratonu početkom listopada 2021. godine
Damjan Tadić/Cropix

U 2021. godini je dvostruka prvakinja Hrvatske. Prvi naslov je uzela na 3000 metara sa zaprekama. Doprvakinja je još na 5000 metara, ukupno tri srebra, a brončana u polumaratonu, zatim u utrci na 10000 metara, na 3000 metara, te u planinskom trčanju na kratke staze. S ekipom Atletskog kluba Dubrovnik osvojila je ukupno dvije medalje. Prvo je bila srebrna na državnom prvenstvu u maratonu (Helena Gleđa i Made Žeravica). Sve to pod paskom trenera Ante Živkovića, koji je i kao natjecatelj također doprinio uspjesima Atletskog kluba Dubrovnik u posljednje vrijeme. 

27. travanj 2024 17:17