StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Može li san postati java? Što je još prije osam godina rekao Ivan Ico Oberan? Njegova Iva, te Petrunjela Pavić su sad u Taškentu

Piše Tonči Vlašić
2. ožujka 2023. - 21:53

Iva Oberan je 22. na svjetskoj rang listi najboljih judašica u kategoriji do 63 kilograma. Iduće godine su Olimpijske igre u Parizu. Ukoliko ostvari još koji lijep rezultat, na Grand Prixu u Portugalu je bila treća, mogla bi već iduće godine ispuniti svoj san i nastupiti na najvećem svjetskom natjecanju.

Kad je ostvarila prvi zapažen međunarodni rezultat, bilo je to prije osam godina, njezin otac Ivan, Ico, također uspješan judaš, otkrio je: ‘Znaš koja je Ivina velika želja, o čemu mašta? Nastupiti na Olimpijskim igrama. Hoće li uspjeti, to ne znam. Bilo bi super kad bi uspjela, ali nema dileme kako će učiniti sve kako bi uspjela‘.

Dodao je tad: Je li netko bolji, je li netko zna bolje tehniku, neću o tome, ali njezin voljni momenat je čudo. Ona ne bi izlazila iz dvorane. Živi 24 sata za judo!

Danas 23-godišnja članica Župe dubrovačke je sad u Taškentu, na IJF Grand Slamu. Na tatami će u subotu, 4. ožujka, drugog dana velikog turnira. Slobodna je u 1. kolu. Već se zna kako joj je suparnica u 2. kolu reprezentativka Francuske, 25-godišnja Agatha Devitry, koja je osvojila tri srebra u 2022. godini na European Openima.

Iva je prošle godine bila dva puta peta na Grand Slamovima, u Abu Dhabiju i u Bakuu, nastupila je na Europskom seniorskom prvenstvu i Svjetskom seniorskom prvenstvu, izborila na kraju godine nastup na Mastersu u Jeruzalemu, uzela broncu na Mediteranskim igrama, a što je uspjelo i Petrunjeli Pavić, 22-godišnjoj članici Dubrovnika 1966., koja 2022. pamti u prvom redu po svom najvećem uspjehu – naslovu mlađe seniorske prvakinje Europe, zlatu do kojeg je stigla unatoč teškom ždrijebu!

I Pavić je u Taškentu, a ona će u akciju posljednjeg, trećeg dana turnira, u nedjelju, 5. ožujka. I ona će u jakoj konkurenciji pokušati osvojiti nove bodove koji vode na Olimpijske igre u Pariz.

Pavić na startu kategorije do 78 kilograma čeka 19-godišnja Uzbekistanka Shakhlo Egamberganova, brončana s juniorskog prvenstva Azije. Ukoliko članica Dubrovnika 1966., 61. sa svjetske rang liste, bude uspješna na startu, čeka je dvadeset mjesta bolje plasirana, 21-godišnja Slovenka Metka Lobnik, europska juniorska prvakinje 2020. godine i brončana iste godine s mlađe seniorskog prvenstva Europe.  

Ivina kategorija je najbrojnija – 33 judašice su ukupno u kategoriji do 63 kilograma, dok ih je u kategoriji do 78 kilograma 18.

S Oberan i Pavić uz tatami u Taškentu bit će i Mateo Semiz, šef struke Dubrovnika 1966. i od nedavno glavni trener muške juniorske, mlađe seniorske i seniorske reprezentacije.

28. travanj 2024 08:52