StoryEditorOCM
OstaloPET KRUGOVA |

MATEA NIJE SAMA, DRUGO ZLATO ZA HRVATSKU U TOKIJU Braća Sinković, Martin i Valent, obranili naslov olimpijskih pobjednika: Ušli smo u anale i uživamo!

Piše Tonči Vlašić
29. srpnja 2021. - 02:24

I u Riju prije pet godina, tako i sad u Tokiju, braća Sinković, Valent i Martin, olimpijski su pobjednici. I u Riju prije pet godina, tako i sad u Tokiju, braća Sinković, Valent i Martin, donijeli su Hrvatskoj drugo zlato na Igrama. U Riju prije pet godina prvo je 'upucao' Josip Glasnović, sad u Tokiju izborila Matea Jelić.

U Riju prije pet godina braća Sinković bili su najbrži dvojac na pariće, sad u dvojcu bez kormilara, a slaviti u dvije discipline na dvjema Igrama zaredom, to nitko nije uspio u povijesti veslanja. Uz to, nitko nije uspio na trima Igrama za redom osvojiti tri medalje u tri različite discipline. Braća Sinković su u Londonu 2012. bili srebrni u četvercu na pariće veslajući s Davidom Šainom i Damirom Martinom.

Hrvatska sad ima šest veslačkih olimpijskih medalja: osmerac u Sydneyju 2000. bio je brončani, Siniša i Nikša Skelin srebrni u dvojcu bez u Ateni 2004., srebrni je bio i Damir Martin u samcu 2016. u Riju, plus tri medalje za redom Sinkovića od kojih su prvu uzeli skupa sa Šainom i Martinom.

image
Martin i Valent Sinković
Luis Acosta

Valent i Martin Sinković osvojili su ukupno jedanaest svjetskih medalja, tri olimpijske i osam sa svjetskih prvenstava, od čega osam zlatnih. Svjetski prvaci u tri discipline (četverac bez, dvojac na pariće i dvojac bez), a u svakoj po dva puta najbolji. Plus, pet puta su bili europski prvaci. 

Niti jednu utrku ove godine Sinkovići nisu izgubili. U Tokio su stigli kao prvi favoriti. Tu ulogu su opravdali. Bili su najbrži u kvalifikacijama, najbrži u polufinalu, te najbrži u finalu. U sve tri utrke dominirali, vodili od prvog metra. Srebro su osvojili Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa, a broncu Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.

- Nemamo što pametno za reć, sve smo rekli na stazi. Svaki put kad su nam se Rumunji približili, mi smo im pobjegli. Ušli smo u anale veslanja i uživamo - istaknuli su Martin i Valent.

Braća Sinković su opet učinili Hrvatsku ponosnom!

image
Slave Sinkovići, Valent i Martin u Tokiju
Luis Acosta
27. travanj 2024 23:55