StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE: KORČULA PRVI PUT DOMAĆIN REGIONALNOG PRVENSTVA U 25-METARSKOM BAZENU

MARIO TODOROVIĆ ‘Vjerujem kako bi dosta klubova poželjelo biti u ovakvoj poziciji u kojom je KPK!’

Piše i snimio: Tonči Vlašić
27. siječnja 2018. - 14:28

Korčula će 27. i 28. siječnja biti domaćin Regionalnog prvenstva Dalmacije u plivanju za mlađe kadete i kadete u malom, 25-metarskom bazenu. U bazenu ‘Gojko Arneri’ nastupit će 263 plivačice i plivača iz deset klubova.

- Imat ćemo po prijavama 1428 startova – precizan je 29-godišnji Mario Todorović, jedan od najboljih korčulanskih plivača svih vremena, koji je još uvijek aktivan, ali koji je prije 15 mjeseci zavrnuo rukave te svoje znanje prenosi na kapekaše.

Todi, kako ga od milja zovu, sudionik je Olimpijskih igara u Pekingu 2008., Londonu 2012. i Riju 2016. godine, nekoliko svjetskih i europskih prvenstava u kratkim, 25-metarskim te velikim, 50-metarskim bazenima. I nisu samo nastupi po čemu ga pamtimo, već i medalje, a Mario je vlasnik srebra s Europskog prvenstva 2008. sa štafetom 4 puta 100 mješovito. Uz njega plivali su Gordan Kožulj, Vanja Rogulj i Duje Draganja. Osvojio je i zlato na Mediteranskim igrama 2009. u Pescari.

- Regionalno prvenstvo je prvo ovako značajno natjecanje u zatvorenom bazenu. Kad sam čuo da postoji mogućnost, odmah sam rekao: ‘Da, super’, ali zadnju riječ je imala uprava. Međutim, i ona je reagirala poput mene, uložila truda te će KPK i Korčula biti domaćini više od 250 mladih nada iz čitave Dalmacije.

Program počinje u subotu, 27. siječnja. Otvaranje je u 15.45 sati, a prvi start je u 16 sati. U nedjelju, 28. siječnja se održavaju preostala dva dijela prvenstva. Drugi dio počinje u 9 sati, a posljednji, treći u 16 sati. KPK je prijavio dvadeset i jednog člana.

- Netko je radio više, netko manje, kako je tko radio, tj. kako smo radili, vidjet ćemo. Cilj je da svi daju svoj maksimum te se predstavimo u najboljem svjetlu.

U Riju, na posljednjim Olimpijskim igrama, oprostio se od vrhunskog plivanja. Još prije leta u Brazil je istaknuo: Ostajem u plivanju.

- Od 1. rujna 2016. sam trener u KPK. Kad sam počeo stanje je bilo solidno. U malo više u godinu dana dosta više djece trenira i djeca su redovitija na treninzima. Više idemo na natjecanja. Uvijek ističem: ‘Ako treniraš, moraš negdje pokazat što radiš’. Plan je raditi sve više i više te ići na još više natjecanja. Naravno, sve u skladu s mogućnostima.

Spomenut će kako je Karmen Fabris prošle godine bila šesta u državi na kadetskom prvenstvu.

- Pokazala je da se u Korčuli dobro radi, kako je izgradnja zatvorenog bazena nešto najbolje što se moglo dogoditi. Opet, treba istaknuti, plivanje nije sport u kojem se ‘bum’ može napraviti preko noći. Potrebno je najmanje četiri godine. Djece imamo. Računajući od plivačkog vrtića do seniora imamo oko 200 članova. Vjerujem kako ćemo pronaći talente kojima ćemo pomoći da uspiju, postanu odlični plivači. Uvjeti u kojima radimo su odlični. Imamo svoje termine u kojima smo sami na bazenu. Kad pogledamo neke veće sredine gdje se bore za prugu, dvije, ne mogu nego reći kako su nam uvjeti super. Vjerujem kako bi dosta klubova poželjelo biti u ovakvoj poziciji u kojom je KPK.

Todorović ističe non stop: ‘Mi’. S njim rade Lana Lozica i Ivana Cebalo Botica. Neće zaboraviti dodati kako su pomagali i Marjan Kosović te Lovor Lozica.

- Radimo sve više i više, a i djeca se moraju naviknuti na dosta teži rad. Ne može se jedan dan igrati pa ću drugi dan trenirati. Tako ne ide. Jedan, jedini je put do uspjeha. Rad, red i disciplina. Zatim mora postojati želja. Ako toga nema, uz sve ovo što sam govorio, teško se može nešto napraviti. 

Zlato, srebro i bronca
Neki dan je Todorović nastupio na državnom prvenstvu. I opet je, kao i uvijek do sad, bio na pobjedničkom postolju.

- Da, još uvijek plivam i natječem se. Vuče me. Teško je odustat. Treniram koliko stignem. Naravno, gotovo je s vrhunskim plivanjem, ali u Hrvatskoj još mogu parirati – rekao je Todorović.

I ne samo parirati jer nema boljeg u Hrvatskoj na 50 metara delfin. Mario je bio zlatni. Osvojio je na državnom medalje sva tri sjaja: srebro sa štafetom 4 puta 100 slobodno, a broncu sa štafetom 4 puta 50 mješovito. 

Otvaranje 27. siječnja u 15.45 sati
Program počinje u subotu, 27. siječnja. Otvaranje je u 15.45 sati, a prvi start je u 16 sati. U nedjelju, 28. siječ- nja se održavaju preostala dva dijela prvenstva. Drugi dio počinje u 9 sati, a posljednji, treći u 16 sati

27. travanj 2024 08:17