StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET

Marinović, Đuraš i Primić 2022. u Amsterdamu poput Butigana i Gvozdena 2001. u Moskvi, Butigan: ‘Svaka čast Marinku i igračima‘

Piše Tonči Vlašić
21. siječnja 2022. - 22:44
Božidar Butigan i Ivica Gvozden (krug)/Dario Marinović, najbolji strijelac u povijesti hrvatske malonogometne reprezentacije (slika s Eura 2016. u Beogradu, utakmica s Kazahstanom)Tonči Vlašić
POBJEDAAAAAAA!!!

Poljska – Hrvatska 1:3

AMSTERDAM Ziggo Dome. Bez gledatelja. Suci: Eduardo Fernandes Coelho i Miguel Castilho (obojica Portigal), treći sudac: Stefan Vrijens (Belgija).

Strijelci: 0:1 Horvat (8), 1:1 Holy (14), 1:2 Sekulić (14), 1:3 Jelovčić (18), 

POLJSKA: Kaluža, Grubalski, Zastawnik, Lutecki, Kriezel – Narwat, Kubik, Madziąg, Holy, Śmiałkowski, Solecki, Leszczak, Marek, Wojciechowski. Izbornik: Błażej Korczyński.

HRVATSKA: Luketin, Matošević, Jelovčić, Marinović, Novak – Primić, Kanjuh, Đuraš, J. Suton, Jurlina, Postružin, Čekol, Horvat, Sekulić. Izbornik: Marinko Mavrović.

Pobjedom je Hrvatska otvorila Europsko prvenstvo u Nizozemskoj, dobila je u Amsterdamu Poljsku s 3:1, te se već sad smiješi četvrtfinale, a što je prvi (i jedini) cilj. Sve ostalo su želje. Prva je dobiti u utorak, u 2. kolu, Rusiju, potom u iduću subotu i Slovačku, te tako osvojiti prvo mjesto u skupini i na taj način izbjeći u četvrtfinalu za suparnika Španjolsku, koja bi trebala biti najbolja u skupini 'D' i koja je (opet) prvi favorit prvenstva.

Nama je utakmica sa Poljskom finale Eura – tako su naši najavili prvu utakmicu u Nizozemskoj, a prvu na velikim natjecanjima nakon šest godina. Početak nije bio dobar, naš vratar Žarko Luketin je bio na streljani, a zatim u 8. minuti vodstvo. Poveli smo prekrasnom, ma fantastičnom akcijom Mateja Horvata. Slomio je igrač omiškog Olmissuma čuvara na centru, slomio na kraju i vratara Poljske, a onda je slalom zaključio majstorskim, bezobrazno hrabrim potezom, rabonom, te poslao loptu u mrežu.

Nažalost, novi pokušaj Horvata da opet na centru slomi čuvara nije bio uspješan, izgubio je loptu u trenutku kad mu nitko nije čuvao leđa. Napustio je Luketin svoja vrata, ali je Patryk Holy bio precizan. Vodstvo smo vratili brzo, da brže nije moglo. Svega 15 sekundi poslije Josip Suton je tukao, a Antonio Sekulić, još jedan 'zeleno plavi' iz Omiša, čekao je na stativi, dočekalo odbijanac, te pospremio loptu u mrežu.

Individualna kvaliteta naših je presudila. Kapetan Franco Jelovčić je poput Horvata lomio čuvare, kad se činilo kako mu je lopta u 18. minuti pobjegla, kako će otići u gol aut, uspio je ubaciti pred gol (i u gol, Poljak Michal Kubik je dirao i pomogao da bude 3:1). U nastavku smo se branili, te obranili. Luketin je bio siguran. Baš je dobro izgledala Hrvatska, koja sad može bez velikog pritiska zaigrati protiv Rusije. Pokušati iznenaditi nakon što je ostvarila cilj, nakon što je, kao i na startu Europskog prvenstva 2001. godine u Moskvi, dobila Poljsku, tad s 2:1 (ovo je naš šesti Euro, četvrti put smo ga otvorili pobjedom, samo smo jednom izgubili na startu, jednom remijem).

image
Maro Đuraš, Zoran Primić i Dario Marinović
Tonči Vlašić

Dubrovčanin Božidar Butigan je 32 puta branio boje hrvatske malonogometne reprezentacije, Ivica Gvozden je imao 9 nastupa i 1 pogodak. Butigan je bio sudionik Svjetskog prvenstva u Gvatemali 2000. godine, i ne samo sudionik, već se vratio s laskavim naslovom najboljeg vratara prvenstva. S Ivicom Gvozdenom, još jednim Dubrovčaninom i igračem Squarea, bio je sudionik Europskog prvenstva 2001. u Moskvi, a gdje je Hrvatska prvenstvo otvorila 2:1 pobjedom protiv Poljske. Butigan je bio među vratnicama čitavu utakmicu, igrao je Gvozden, a oba pogotka za naše postigao je Robert Grdović.

Butigan je 21 godinu poslije tih 2:1 pobjede protiv Poljaka pratio u izravnom televizijskom prijenosu prvi nastup Hrvatske, i opet je suparnik bila Poljska. I opet je Hrvatska uspjela izboriti tri boda.

- Igrali smo jako dobro, iznenadili su nas s pressingom, te smo prvih 5,6 minuta teško izlazili. Prvi pogodak Horvata je za anale. Sjajno. Pokazali smo tim njegovim sjajnim potezom kako imamo individualnu kvalitetu, a što je po meni bilo najbolje, bili smo baš prava momčad. Slomili smo njihov pressing. Nije im prošlo to iznenađenje. Marinko Mavrović je to dobro pročitao, te je odlično naš izbornik pripremio reprezentaciju za utakmicu. Završnicu prvog poluvremena smo odigrali najbolje. Luketin odličan na golu. Drago mi je što su i Dario Marinović, i Maro Đuraš, doprinijeli ovoj velikoj pobjedi. Teška je svaka prva utakmica na turniru bez obzira na suparnika, a pogotovo kad je ova utakmica bila tako važna jer se Poljska isticala kao najveći suparnik našima u borbi za drugo mjesto. Svi u našoj skupini favoriziraju Rusiju, bez obzira što imaju nekoliko Brazilaca, ja mislim kako možemo i protiv nje ostvariti dobar rezultat - naglasio je Butigan.

Prije 21 godinu, nakon 2:1 pobjede protiv Poljske, Hrvatska je u skupini poražena od Ukrajina 5:0 i Španjolske s 3:0 te nije izborila polufinale. Španjolska i Ukrajina su na kraju igrale finale, koje je odlučeno u produžetku. Hrvatsku u Nizozemskoj čeka u utorak Rusija, a u drugu subotu Slovačka.

- Na prvim Europskim prvenstvima, tako i na tom u Moskvi, igralo je samo osam reprezentacija. Uspjeh je bio doći na Euro, a mi smo na kraju bili peti na tom Euru, kao i na Svjetskom prvenstvu godinu prije. Jest Grdović postigao oba pogotka, ali tu je utakmicu odigrao sjajno Nikola Tomičić. Imali smo i tad, a imamo, čini mi se, i sad dobru reprezentaciju, koju nakon ove lijepe pobjede protiv Poljske vidim u četvrtfinalu i mislim kako u četvrtfinalu nije bez izgleda za prolaz dalje. Svaka čast Marinku i igračima na uspjehu protiv Poljske – istaknuo je Butigan, najbolji vratar Svjetskog prvenstva u Gvatemali 2001. godine.

SEMAFOR

SKUPINA ‘A‘ Amsterdam, Ziggo Dome, 1. kolo, srijeda, 19. siječnja: Srbija - Portugal 2:4 / strijelci: 1:0 Pršić (2), 2:0 Pršić (7), 2:1 Pauleta (11), 2:2 Pany Varela (19), 2:3 Jesus (25), 2:4 Tomas Paço (26), Nizozemska - Ukrajina 3:2 / strijelci: 0:1 Zvarych (1), 1:1 Saadouni (22), 2:1 Attaibi (24), 3:1 Bouzambou (30), 3:2 Shoturma (37).

SKUPINA 'B' Groningen, Martini Plaza, 1. kolo, četvrtak, 20. siječnja: Kazahstan - Slovenija 4:4 / strijelci: 0:1 Totošković (11), 1:1 Douglas Junior (16), 1:2 Fideršek (23), 2:2 Orazov (26), 2:3 Čeh (31), 2:4 Turk (33), 3:4 Tokayev (36), 4:4 Douglas (39), Italija – Finska 3:3 / strijelci: 0:1 Alamikkotervo (1), 1:1 Nicolodi (3), 2:1 De Matos (30), 2:2 Alamikkotervo (30), 2:3 Autio (33), 3:3 De Matos (39).

SKUPINA 'C' Amsterdam, Ziggo Dome, 1. kolo, petak, 21. siječnja: Rusija - Slovačka 7:1 / strijelci: 0:1 Kozar (3), 1:1 Antoshkin (10), 2:1 Sokolov (11), 3:1 Antoshkin (23), 4:1 Robinho (29), 5:1 Antoshkin (30), 6:1 Sokolov (35), 7:1 Milovanov (37), Poljska - Hrvatska 1:3

SKUPINA 'D' Groningen, Martini Plaza, subota, 22. siječnja, 1. kolo, 14.30 sati: Gruzija – Azerbajdžan, 17.30 sati: Španjolska – Bosna i Hercegovina.

Hrvatska s Rusijom igra u utorak, 25. siječnja u Amsterdamu (17.30 sati), a sa Slovačkom u subotu, 29. siječnja, u Groningenu (14.30 sati)

04. svibanj 2024 09:30