StoryEditorOCM
OstaloNAJPERSPEKTIVNIJA HRVATSKA ATLETIČARKA U BACAČKIM DISCIPLINAMA

MARIJA TOLJ IZ OREBIĆA Leti kugla, leti i disk!

20. veljače 2018. - 21:20

Godinu je počela naslovom državne prvakinje u bacanju kugle na juniorskom dvoransko Prvenstvu Hrvatske, koje se održalo u Rijeci krajem siječnja. Sedam dana poslije, na istom mjestu, kuglu je bacila najdalje i na mlađe seniorskom dvoranskom prvenstvu Hrvatske, a sedam dana nakon što je uzela, tj. obranila i drugi naslov državne dvoranske prvakinje u bacanju kugle, Marija Tolj je osvojila broncu na juniorskom dvoranskom prvenstvu Balkana. Kugla 17-godišnje hrvatske reprezentativke iz Orebića u glavnom gradu Bugarske letjela je 14 metara i 44 centimetara. U konkurenciji trinaest natjecateljica iz deset država samo su od nje, inače članice Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac iz Zagreba, bile bolje Grkinja Maria Magkoulia, koja je kuglu bacila 15 metara i 2 centimetra te Rumunjka Diana Loana Tiganasu s hitcem od 14 metara i 62 centimetara.

Priča Marije Tolj je zanimljiva. Počela je atletsku karijeru s kuglom, osvaja danas s kuglom naslove državne prvakinje, sad i medalju na juniorskom prvenstvu Balkana, ali njezina glavna disciplina je disk, a ne kugla.

- U osnovnoj školi sam bacala kuglu. Kako sam bila najbolja na tim školskim natjecanjima rodila se ljubav prema kugli. Zbog kugle sam otišla u Zagreb, i tu sam krenula ozbiljnije trenirati atletiku. Pokojni Ivan Ivančić mi je na jednom treningu dao da probam baciti disk. U tom trenutku se odmah rodila ljubav prema disku iako mi je, ponavljam, kugla bila prva disciplina. Sad se to promijenilo kako sam napredovala u disku. Sad mi je disk postao prva disciplina – istaknula je nakon nastupa na 67. Memorijalu Borisa Hanžekovića u Zagrebu. Bilo je to krajem kolovoza prošle godine. Njoj je to bio prvi nastup na Hanžeku. Nije skrivala oduševljenje te večeri što je imala čast nastupiti u društvu najboljih svjetskih bacačica diska, skupa sa svojim uzorom, Sandrom Perković. Tada je prvi put bacala pred punim tribinama.

- Neopisiv je to bio osjećaj, prekrasan osjećaj, ali me je obuzeo strah – priznala je nakon nastupa.

Na pitanje, je li bacačica kugle ili diska, odgovorila je: - Diska, diska.

Mariji je 2014. s nepunih 15 godina otišla iz Orebića u Zagreb. Najviše iz razloga kako bi mogla trenirati atletiku. Brzo je izborila mjesto u reprezentaciji. U svom uzrastu je bez premca, a 2016. prvi put i seniorska prvakinja, i to dvoranska, i to u bacanju kugle. Te godine bila je najbolja i u konkurenciji mlađih juniorki, juniorki te mlađih seniorki. Srušila je tri državna rekorda.

Rođena je 29. studenoga 1999. godine. Disk? Najbolja u državi u svom uzrastu, a 2016. godine četvrta na Europskom mlađe juniorskom prvenstvu u Tbilisiju, a prošle godine opet četvrta i to na Europskom juniorskom prvenstvu u Grossetu.

- Ha, dva puta četvrta u Europi u bacanju diska… Teško je opisati taj osjećaj kad ste dobro bacali, a opet vam je tako malo nedostajalo za osvojiti medalju. Sretni ste zbog daljine, a nesretni zbog mjesta na kojem ste na kraju bili iako je četvrto mjesto vrlo dobar rezultat.

Od ove godine je juniorka, a ove godine je Svjetsko juniorsko prvenstvu u finskom Tampereu od 10. do 15. srpnja. Naravno, cilj joj je biti tamo i pokušati baciti disk što dalje. Ipak, dok je hladno, pokušati će nastaviti svoj niz s kuglom u ruci na državnim dvoranskim prvenstvima. Seniorsko dvoransko prvenstvo Hrvatske je 24. veljače.

27. travanj 2024 09:56