StoryEditorOCM
OstaloJUNIORSKO PH U JUDU

Leona Niketić prvakinja Hrvatske, Dubrovniku, Dubrovniku 1966. i Konavle Cavtatu po dvije medalje

Piše Tonči Vlašić
2. travnja 2023. - 20:26
Edita Zvonarić iz Pinkyja, Leona Niketić iz Dubrovnika, te Ivana Giljača iz Judo kluba Ura NageTino Marić/hjs/

Leona Niketić je uspjela. Uzela je zlato. Juniorska je prvakinja Hrvatske. Judašica Dubrovnika je do svog najvećeg uspjeha stigla u kategoriji preko 78 kilograma. Tri natjecateljice, svatko sa svakim. Leona je dobila obje borbe. Prvo Ivanu Giljaču iz Judo kluba Ura Nage, a zatim Editu Zvonarić iz Pinkyja. Giljači je na kraju pripala bronca.

Prošle godine Niketić je prvo izgubila borbu za broncu na kadetskom prvenstvu Hrvatske, ali nije na mlađe kadetskom prvenstvu, te je stajala na najnižoj stepenici pobjedničkog postolja. Sad na najvišoj.

Leona je prvu medalju na državnom izborila 2021. godine na prvenstvu Hrvatske za djevojčice. I te godine, jedna borba za broncu je finula u njenu korist, jedna nije (mlađe kadetsko prvenstvo). Plus, uzela je tad srebro na školskom državnom prvenstvu, u konkurenciji učenica od 5. do 8. razreda. Nedostajalo joj je do jučer samo zlato. Sad više ne.

Ukupno sedam medalja osvojile su judoke klubova Dubrovačko-neretvanske županije na juniorskom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu. Dvije od preostalih šest su srebrnog sjaja, četiri brončanog.

Doprvaci Hrvatske su Ivan Hezonja, član Judo kluba Dubrovnik 1966., koji je u kategoriji preko 100 kilograma ostvario dvije pobjede do finala u kojem je poražen od Ediba Jagodića, člana labinskog Ippona. Do jučer tri medalje s državnog. Sve tri brončane. Sad srebro. Najveći uspjeh.

Broncu je u kategoriji preko 100 kilograma uzeo Luka Ivanković, član Dubrovnika. Poražen je od Jagodića u polufinalu, prije toga, i poslije toga je pobijedio. Treće prvenstvo ove godine za Luku, sva tri puta u borbi za broncu. Nije uspio na prvom prvenstvu, seniorskom, ali jest potom na kadetskom, te sad juniorskom. Lani mlađe kadetski prvak Hrvatske. To se ne zaboravlja.

image

Ivan Hezonja (prvi s lijeva), a Luka Ivanković (treći s lijeva)

Tino Marić/hjs//

Judo klub Konavle Cavtat bogatiji je za srebro i broncu. Ana Schmuch je doprvakinja u kategoriji do 44 kilograma. Dvije natjecateljice u kategoriji, dva puta se borila protiv Martine Tučaj iz Kaštela. Nije uspjela izboriti zlato. Na kadetskom prvenstvu ove godine također je Tučaj bila bolja u borbi za zlato, ali tad je u kategoriji bilo više natjecateljica. Petra Đurković je broncu izborila u kategoriji do 48 kilograma. Četiri puta je izlazila na tatami. Polovičan uspjeh, ali dvije pobjede bile su joj dovoljne za novu medalju s državnog.

image

Ana Schmuch i Martina Tučaj iz Kaštela

Tino Marić/hjs/
image

Petra Đurković (prva s desna)

Tino Marić/hjs/

Drugu medalju za Dubrovnik 1966. izborila je Šejla Škaljić u kategoriji do 57 kilograma. Kadetska prvakinja je imala četiri borbe na prvenstvu. Tri je dobila, te je i dalje uz njeno ime piše kako se nikad u karijeri s državnog nije vratila bez medalje, a ovo joj je dvanaesti nastup na državnom prvenstvu!

image

Šejla Škaljić (prva s desna)

Tino Marić/hjs//
28. travanj 2024 17:51