StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

KAD PROTIV ČEŠKE, TE HOĆE LI SE NASTAVITI PRVA HMNL-a? Mato Stanković: ‘UEFA je donijela odluku za kvalifikacije, a što se tiče prvoligaša...‘

Piše Tonči Vlašić
24. travnja 2020. - 11:31
Trebali smo igrat sa Česima početkom mjeseca, 9. travnja prvu, a uzvrat tri dana poslije za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Naravno, nije se igralo. Koronavirus je sve odgodio. Međutim, Svjetsko prvenstvo u malom nogometu (još) nije odgođeno. I dalje u kalendaru FIFA-e piše kako će se igrati od 12. rujna do 4. listopada u Litvi.

Od 24 sudionika poznato je njih 13 (Egipat, Maroko, Angola, Brazil, Venezuela, Argentina, Paragvaj, Salomonski otoci, Kazahstan, Španjolska, Rusija, Portugal i domaćin Litva).

Hrvatska je prošla dva kruga kvalifikacija. Nije uspjela iz drugog kruga izravno na SP, ali je ostala na životu zauzevši u svojoj skupini elitne runde europskih kvalifikacija drugo mjesto. Isto vrijedi za još tri europske reprezentacije: Češku, koja nam je suparnik, te za Srbiju i Finsku od kojih će bolji također na SP.

Prvo pitanje našem izborniku, Matu Stankoviću: kad će se igrat završne kvalifikacije, te hoće li se odgoditi Svjetsko prvenstvo?

- Ukoliko se ne odgodi Svjetsko prvenstvo u Litvi moramo sa Česima odigrat te dvije utakmice završnog kruga kvalifikacija do 15. kolovoza. Ostavljeno je na nama da se dogovorimo kad ćemo igrat. Naravno, ukoliko se u međuvremenu odgodi Svjetsko prvenstvo, onda je za očekivati kako će UEFA odrediti i nove termine kvalifikacija. Činjenica je kako se kvalifikacije nisu odigrale u Aziji, te na američkom kontinentu, srednjoj i sjevernoj Americi. Znamo kakva je situacija u svijetu, pa i u državama koje su izborile nastup na SP-u, konkretno u Španjolskoj. Sve je više onih koji misle kako bi se prvenstvo trebalo odgoditi za iduću godinu. Vidjet ćemo. Ne odlučuje sport, već glavnu riječ imaju zdravstveni radnici.

image
Svjetsko malonogometno prvenstvo - Litva 2020.


Naša Vlada je jučer odlučila ublažiti mjere. Nogometni prvoligaši se vraćaju treninzima u manjim skupinama, hoće li i malonogometni prvoligaši? Hoće li se malonogometno prvenstvo odigrati do kraja?

- Nema dana kako o domaćem prvenstvu ne pričam s nekim. Čuo sam se i s ljudima iz Saveza. U ovom trenutku nema nikakve odluke. Postoji velika želja da se sezona nastavi te odigra do kraja. Budući se ne zna kad će se normalizirati situacija, ne zna se ni koliko će biti vremena za igrati, te se, naravno, ne zna na koji bi se način odigrala završnica. Već ste mogli pročitati i čuti izjave čelnika klubova. Puno je prijedloga kako odigrati sezonu do kraja. Postavlja se u ovom trenutku i pitanje što će biti s drugoligašima, koji nisu uključeni u ovu odluku Vlade da im se omogućuje trening u prvoj od tri faze popuštanja mjera zaštite od epidemije koronavirusa, koja započinje u ponedjeljak, 27. travnja. Tamo se navodi kako će trenirati sportaši i sportašice prve i druge kategorije te seniorske momčadi i ekipe najvišeg stupnja natjecanja, dakle, samo prvoligaši. Naravno, svi bi bili najsretniji da se sezona odigra do kraja kako je bilo planirano – naglasio je Stanković.

Podsjetnik, u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi do kraja su ostala tri kola ligaškog dijela, te potom doigravanje za prvaka s osmoricom najboljih (četvrtfinale na dvije pobjede, kao i polufinale, a u finalu na tri pobjede). Poredak: 1. Olmissum 33 boda, 2. Novo vrijeme Apfel 32 boda, 3. Crnica 29 bodova, 4. Square 25 bodova, 5. Futsal Dinamo 23 bodova, 6. Vrgorac 20 bodova, 7. Uspinjača Gimka 17 bodova, 8. AFC Universitas 13 bodova, 9. Alumnus 12 bodova, 12. Split 7 bodova.
28. travanj 2024 02:56